16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΡΟΚΚΟΥ

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΡΟΚΚΟΥ

Ανήκε σε ευγενή και ευκατάστατη οικογένεια του Μονπελλιέ της Γαλλίας και έζησε προς το τέλος του 13ου αιώνα και αρχές του Μου. Νέος ακόμη, έχασε τους γονείς του. Εγκατέλειψε την περιουσία του στους συγγενείς του και σε φτωχούς και αφού φόρεσε την περιβολή του προ­σκυνητή αναχώρησε για τη Ρώμη, ζητιανεύοντας στο δρό­μο. Στην Ιταλία, εκείνη την εποχή, είχε ενσκήψει τρομερή πανώλη.

Χαρακτηριστικό σημείο της ζωής του Αγίου Ρόκκου — με πολύ θρύλο φυσικά — είναι ότι αφιέρωσε τη ζωή του στην ανθρώπινη δυστυχία, κυρίως δε σε περιόδους μεγά­λων επιδημιών (πανώλη). Ήταν ένας πραγματικός άγγε­λος, που περιφερόταν από πόλη σε πόλη της Ιταλίας, φέρ­νοντας ανακούφιση και παρηγοριά στα θύματα των θανα­τηφόρων επιδημιών. Τελικά, έπεσε κι ο ίδιος θύμα της επι­δημίας και, για να μην ενοχλήσει κανέναν, έμενε σε μια καλύβα στο δάσος, μόνος του. Ένας σκύλος του έφερνε κάθε μέρα την τροφή του. Όταν έγινε καλά, επέστρεψε στην πατρίδα του, αλλά κανείς δεν τον αναγνώρισε και επειδή  οι αρχές τον θεώρησαν ύποπτο, τον φυλάκισαν. Έμεινε στη φυλακή πέντε χρόνια, και ύστερα από μεγάλες στερήσεις πέθανε την ημέρα της εορτής της Παναγίας, το 1327 (;)

Τον ευλαβούνται πολύ στην Ιταλία και στη Γαλλία. Ο θρύλος προσθέτει πως τα οστά του μεταφέρθηκαν από το Μονπελλιέ στη Βενετία, όπου και ο περίλαμπρος ναός του, διακοσμημένος με τις περίφημες εικονογραφίες του Τιντορέττο (Σχολή του Αγίου Ρόκκου).

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 2–3.12.2023

  Οικισμός Ενορία  2-3 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου