ΙΤΑΛΙΑ, ΓΚΡΟΤΑΦΕΡΑΤΑ: ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 16 ΑΙΩΝΩΝ
Με αυτό τον τίτλο το Πρακτορείο Ρώυτερ παρουσίασε την 30-11-2020 το Μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρης, που βρίσκεται 20 χλμ νότια της Ρώμης, στην περιοχή Grottaferrata. Σε αυτό ζουν 10 μοναχοί, 23-89 ετών, οι οποίοι ακολουθούν τους κανόνες του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος έδρασε στο χώρος της σημερινής Τουρκίας.
Το συγκεκριμένο μοναστήρι ιδρύθηκε το 1004, 50 χρόνια πριν απ΄το Σχίσμα των Εκκλησιών, από ιταλοβυζαντινούς Μοναχούς της Καλαβρίας, καθοδηγούμενους από τον όσιο Νείλο. Είναι το τελευταίο από τα πολλά βυζαντινά μοναστήρια της ιταλικής χερσονήσου. Παρέμεινε “ σε κοινωνία ” με τον Επίσκοπο Ρώμης και μετά τη διακοπής σχέσεων Δυτικής και Ανατολικής Εκκλησίας, διατηρώντας το βυζαντινό τυπικό, την ανατολική μοναστηριακή παράδοση και την αρχαία ελληνική γλώσσα. Οι Μοναχοί ανήκουν στο Τάγμα των Βασιλειανών Μοναχών, που ιδρύθηκε το 1579 , για να καλύψει τις ανάγκες των “ ελληνόρρυθμων ” μοναστηριών.
Το Πρακτορείο παρουσιάζει ιδιαίτερα τους νεότερους απ΄τους Μοναχούς, τον 23χρονο Filippo Pecoraro, από αλβανικής καταγωγής οικογένεια και τον 27χρονο Claudio Corsaro, που άφησε μια υποσχόμενη καριέρα λυρικού καλλιτέχνη για να αφοσιωθεί στο Θεό. Αναφέρει ότι οι Μοναχοί ξυπνούν στις 5.30 το πρωί για ατομική προσευχή και στη συνέχεια τέλεσης θείας λειτουργίας, εργάζονται για ώρες στα κτήματα της Μονής και μετά το μεσημεριανό επιστρέφουν σε διάφορες εργασίες, πριν δειπνήσουν και κοιμηθούν νωρίς.
Είναι οι τελευταίοι μιας ανατολικής θρησκευτικής παράδοσης που φαίνεται να πεθαίνει εντός της δυτικής εκκλησίας
Πληροφόρηση Πρακτορείο Reuters και Wikipedia
Φωτογραφία Μονής από Wikipedia
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ
Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ