16 ΜΑΪΟΥ: ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΥΒΑΛΔΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

16 ΜΑΪΟΥ: ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΥΒΑΛΔΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Ο Ουβάλδος (Ubaldo Baldassini) ήταν γόνος ευγενούς οικογενείας με γερμανικές ρίζες, έζησε όμως στο Γκούμπιο της Ιταλίας. Πολύ νωρίς έχασε και τους δύο γονείς του, έκτοτε την ανατροφή του ανέλαβε ένας θείος του. Το 1114 χειροτονήθηκε ιερέας και ένα χρόνο αργότερα ανέλαβε σημαντικές θέσεις στο εσωτερικό της εκκλησίας του. Η φήμη του ονόματός του και οι αρετές του πολύ σύντομα ξεπέρασαν τα όρια της πόλης, έτσι που το 1126 η Περούτζια τον εξέλεξε επίσκοπό της. Ο Ουβάλδος όμως που απέφευγε τις τιμές και τις δόξες, ταξίδεψε μέχρι τη Ρώμη για να ζητήσει στον Πάπα Ονώριο Β να τον απαλλάξει από αυτό το καθήκον. Για εκείνη τη φορά ο Πάπας ικανοποιεί την επιθυμία του όταν όμως απεβίωσε ο επίσκοπος του Γκούμπιο, αμέσως τον ονόμασε επίσκοπο της πόλεως.

Οι δοκιμασίες του επισκόπου Ουβάλδου ήταν μεγάλες. Το Γκούμπιο την εποχή εκείνη ήταν μια από τις ισχυρότερες πόλεις της Ούμπριας. Οι διαμάχες μεταξύ των οικογενειών για τον έλεγχο και την εξουσία κατέληγαν συχνά σε ένοπλες συγκρούσεις. Όμως ο επίσκοπος κατάφερνε πάντοτε να δαμάσει τα πνεύματα και να μονιάσει τα αντίπαλα στρατόπεδα. Ακόμα και επιθέσεις εξωτερικών εχθρών απέτρεψε ο πεφωτισμένος και άγιος αυτός επίσκοπος καταφέρνοντας με την πραότητα, την υπομονή και τη γλυκύτητα της ψυχής του, να ξεπεράσει εύκολα πολλές δοκιμασίες, φτάνοντας σε σημείο να κάμψει ακόμα και τους εχθρούς σώζοντας την πόλη. 

 

Ποίμανε την επισκοπή για 31 συναπτά έτη. Πέθανε στις 16 Μαΐου 1160 και ενταφιάστηκε στον Καθεδρικό Ναό. Η αγιοκατάταξή του έγινε από τον Πάπα Κελεστίνο Γ’ το 1194. 

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου