15 Φεβρουαρίου Μνήμη αγίου Ονησίμου

15 Φεβρουαρίου Μνήμη αγίου Ονησίμου
μαθητή του Αποστόλου Παύλου

α_ονισημος_φή.JPG

Ο Ονήσιμος ζούσε στη Φρυγία, ήταν σκλάβος του Φιλήμονα, ενός χριστιανού φίλου του Αποστόλου Παύλου που κατάφερε να διαφύγει, ίσως ληστεύοντας κιόλας τον κύριό του. Περπάτησε μέχρι τη Ρώμη όπου βρήκε καταφύγιο κοντά στον Παύλο.
Ο Παύλος βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ήταν σχεδόν πάντοτε αλυσοδεμένος με έναν στρατιώτη αλλά ελεύθερος να δέχεται επισκέψεις. Εδώ ο Ονήσιμος θα βρει σίγουρο καταφύγιο και θα προσπαθήσει να φανεί χρήσιμος στις καθημερινές περιστάσεις. Ακούει τις πολλές συζητήσεις που έχει ο Παύλος με τους επισκέπτες, τους οποίους καλεί να εισέλθουν «στην ελευθερία της δόξας των τέκνων του Θεού» (Ρωμ. 8,21). Και φυσικά η πρόσκληση αυτή απευθυνόταν και στον Ονήσιμο ο οποίος ανταποκρίθηκε και κάποια μέρα έγινε Χριστιανός. Ο Παύλος έγραψε αργότερα για εκείνον:
«Το παιδί μου, που εδώ στη φυλακή το γέννησα στη νέα πίστη» (Φλμ 10).
Στη συνέχεια ο Απόστολος τον στέλνει στον πρώτο του κύριο το Φιλήμονα στον οποίο γράφει μια επιστολή σε έντονο και συνοπτικό ύφος με την οποία ξεκαθαρίζει ένα βασικό σημείο: Ο Ονήσιμος, που διέφυγε ως δούλος, επιστρέφει τώρα ως «αγαπητός αδελφός».
Μαζί με τον Ονήσιμο ταξίδεψε και ο Τύχικος, έμπιστος συνεργάτης του Παύλου. Ο Τύχικος κρατούσε τις επιστολές του Αποστόλου που προοριζόταν για τους Χριστιανούς της Εφέσου, των Κολοσσών καθώς και του Φιλήμονα. Ο Παύλος μέσα από τις επιστολές του παρουσιάζει τον Ονήσιμο ως πιστό και αγαπητό αδελφό (Κολ. 4, 9). Έτσι ένας πρώην δούλος γίνεται συνεργάτης και ιεραπόστολος.

Η Εκκλησία των τιμά ως άγιο, όμως δεν υπάρχουν αρχαία στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε επίσκοπος Αντιοχείας ή Βέροιας (Συρίας), όπως επίσης δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά η παράδοση σύμφωνα με την οποία πέθανε μαρτυρικά στη Ρώμη.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου