15 Φεβρουαρίου Μνήμη αγίου Ονησίμου

15 Φεβρουαρίου Μνήμη αγίου Ονησίμου
μαθητή του Αποστόλου Παύλου

α_ονισημος_φή.JPG

Ο Ονήσιμος ζούσε στη Φρυγία, ήταν σκλάβος του Φιλήμονα, ενός χριστιανού φίλου του Αποστόλου Παύλου που κατάφερε να διαφύγει, ίσως ληστεύοντας κιόλας τον κύριό του. Περπάτησε μέχρι τη Ρώμη όπου βρήκε καταφύγιο κοντά στον Παύλο.
Ο Παύλος βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ήταν σχεδόν πάντοτε αλυσοδεμένος με έναν στρατιώτη αλλά ελεύθερος να δέχεται επισκέψεις. Εδώ ο Ονήσιμος θα βρει σίγουρο καταφύγιο και θα προσπαθήσει να φανεί χρήσιμος στις καθημερινές περιστάσεις. Ακούει τις πολλές συζητήσεις που έχει ο Παύλος με τους επισκέπτες, τους οποίους καλεί να εισέλθουν «στην ελευθερία της δόξας των τέκνων του Θεού» (Ρωμ. 8,21). Και φυσικά η πρόσκληση αυτή απευθυνόταν και στον Ονήσιμο ο οποίος ανταποκρίθηκε και κάποια μέρα έγινε Χριστιανός. Ο Παύλος έγραψε αργότερα για εκείνον:
«Το παιδί μου, που εδώ στη φυλακή το γέννησα στη νέα πίστη» (Φλμ 10).
Στη συνέχεια ο Απόστολος τον στέλνει στον πρώτο του κύριο το Φιλήμονα στον οποίο γράφει μια επιστολή σε έντονο και συνοπτικό ύφος με την οποία ξεκαθαρίζει ένα βασικό σημείο: Ο Ονήσιμος, που διέφυγε ως δούλος, επιστρέφει τώρα ως «αγαπητός αδελφός».
Μαζί με τον Ονήσιμο ταξίδεψε και ο Τύχικος, έμπιστος συνεργάτης του Παύλου. Ο Τύχικος κρατούσε τις επιστολές του Αποστόλου που προοριζόταν για τους Χριστιανούς της Εφέσου, των Κολοσσών καθώς και του Φιλήμονα. Ο Παύλος μέσα από τις επιστολές του παρουσιάζει τον Ονήσιμο ως πιστό και αγαπητό αδελφό (Κολ. 4, 9). Έτσι ένας πρώην δούλος γίνεται συνεργάτης και ιεραπόστολος.

Η Εκκλησία των τιμά ως άγιο, όμως δεν υπάρχουν αρχαία στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε επίσκοπος Αντιοχείας ή Βέροιας (Συρίας), όπως επίσης δεν επιβεβαιώνεται ιστορικά η παράδοση σύμφωνα με την οποία πέθανε μαρτυρικά στη Ρώμη.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

27η Κυριακή του Έτους, Γ

  27η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Εσθ 4, 17γ) Τα πάντα, Κύριε, είναι υποταγμένα σ’ εσένα, και κανείς δεν μπορεί

Πρόγραμμα Ενοριών 1-2/10/2022

   Οικισμός Ενορία 1–2 Οκτωβρίου 2022 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου