15 Νοεμβρίου Μνήμη του Αγίου Αλβέρτου του Μεγάλου, Διδασκάλου της Εκκλησίας

15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΛΒΕΡΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 

 

Γεννήθηκε γύρω στο 1200 στη Γερμανία. Νεαρός ακόμη πήγε στην Ιταλία προκειμένου να σπουδάσει τέχνες. Εκεί γνώρισε τους Δομινικανούς και θέλησε να ενταχθεί στο τάγμα. Εστάλη στη Κολωνία όπου παράλληλα με το δοκίμιο σπούδασε θεολογία. Έγινε καθηγητής θεολογίας στο Παρίσι. Μαθητής του μάλιστα ήταν ο Άγιος Θωμάς ο Ακινάτης.

Η Θεολογία είναι απαιτητική και δύσκολη και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Αλβέρτος μπήκε στον πειρασμό να τα παρατήσει και να επιστρέψει στο σπίτι του. Στην Παναγία όμως που υπεραγαπούσε έβρισκε παρηγοριά και στήριγμα.

Εξελέγη επαρχιακός του τάγματος στη Γερμανία και το 1260 επίσκοπος Ρέγκενσμπουργκ.

Επικεντρώθηκε  στις θεολογικές μελέτες και στην αποστολή του τάγματος, που ήταν το κήρυγμα.

Ειρηνοποιός και σταθερό σημείο αναφοράς διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Σύνοδο της Λυών, κυρίως στο ζήτημα της ένωσης της ελληνικής και λατινικής εκκλησίας. Πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 1280 και ενταφιάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Κολωνία.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου