16η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

16η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 54 [53], 6-8)

Ιδού, ο Θεός με βοηθεί, και ο Κύριος είναι ο προστάτης της ψυχής μου. Με τη θέλησή μου θα σου προσφέρω θυσία, θα δοξολογήσω το όνομά σου, Κύριε, επειδή είναι καλό.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Ελέησε τους δούλους σου, Κύριε, και χορήγησε σ’ αυτούς πλούσια τα δώρα της χάρης σου, ώστε φλεγόμενοι από πίστη, ελπίδα και αγάπη να προσκαρτερούν άγρυπνοι στην τήρηση των εντολών σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης  (18, 1-10α)

Τον καιρό εκείνο, φανερώθηκε στον Αβραάμ ο Κύριος στις βαλανιδιές Μαμβρή, ενώ καθόταν στην είσοδο της σκηνής του στον καύσωνα της ημέρας. Κι αφού σήκωσε τα μάτια του, είδε τρεις άνδρες όρθιους να στέκουν κοντά του. Μόλις τους είδε, έσπευσε σε προϋπάντησή τους από την είσοδο της σκηνής, και προσκύνησε μέχρι το έδαφος.

Και είπε: «Κύριέ μου, αν βρήκα χάρη στα μάτια σου, μην προσπεράσεις το δούλο σου. Ας φέρουν λίγο νερό, και πλύνετε τα πόδια σας κι αναπαυθείτε κάτω από το δένδρο. Εγώ θα φέρω λίγο ψωμί, και στηρίξτε την καρδιά σας, έπειτα θα προχωρήσετε. Επειδή γι’ αυτό περάσατε από το δούλο σας». Κι εκείνοι είπαν: «Κάνε έτσι, καθώς είπες».

Και έσπευσε ο Αβραάμ στη σκηνή στη Σάρρα και είπε: «Βιάσου, ζύμωσε τρία μέτρα σιμιγδάλι, και κάνε ψωμιά στη στάχτη». Και εκείνος έτρεξε στα βόδια, πήρε ένα μοσχάρι απαλό και καλό και το έδωσε στο δούλο, κι εκείνος έσπευσε να το ψήσει. Πήρε επίσης βούτυρο και γάλα, και το μοσχάρι, το οποίο έψησε, και τα έβαλε ενώπιόν τους. Αυτός στεκόταν κοντά τους κάτω από το δένδρο, κι αυτοί έφαγαν.

Και του είπαν: «Πού είναι η γυναίκα σου, η Σάρρα;». Κι εκείνος είπε: «Ιδού, στη σκηνή είναι». Και του είπε: «Εξάπαντος θα επιστρέψω σε σένα κατά την ίδια αυτή εποχή του χρόνου, και η γυναίκα σου Σάρρα θα έχει ένα γιο».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (15)

 

Ποιος θα κατοικήσει, Κύριε,

στη σκηνή σου;

 

Όποιος πορεύεται άσπιλος*

και τη δικαιοσύνη εφαρμόζει,

όποιος μιλά με ειλικρίνεια,*

με τη γλώσσα του δε συκοφαντεί

 

ούτε κακό κάνει στον πλησίον του*

ούτε το γείτονά του βρίζει.

Για τίποτα υπολόγισε τον πονηρό,*

ενώ τιμά όσους τον Κύριο φοβούνται.

 

Ούτε δάνεισε χρήματα με τόκο*

και δε δωροδοκήθηκε για να βλάψει τον αθώο.

Όποιος ενεργεί μ’ αυτό τον τρόπο *

δεν πρόκειται να σαλευτεί ποτέ του.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κολοσσαείς (1, 24-28)

Αδελφοί, τώρα χαίρομαι για όσα υποφέρω για σας και συμπληρώνω στη σάρκα μου ό,τι λείπει στα παθήματα του Χριστού, για χάρη του σώματός του, που είναι η εκκλησία. Αυτής της εκκλησίας έγινα διάκονος, σύμφωνα με την αποστολή που ο Θεός μού όρισε για σας, ώστε να ολοκληρώσω το λόγο του, δηλαδή το μυστήριο που έμεινε κρυφό από αιώνες και από γενεές, αλλά το οποίο τώρα φανερώθηκε στους αγίους του.

Σ’ αυτούς θέλησε ο Θεός να κάμει γνωστό πόσο μεγάλος είναι ο πλούτος της δόξας αυτού του μυστηρίου ανάμεσα στους εθνικούς, δηλαδή ότι ο Χριστός είναι σε σας, η ελπίδα της δόξας. Αυτόν εμείς κηρύττουμε, συμβουλεύοντας και διδάσκοντας κάθε άνθρωπο με όλη τη σοφία, ώστε να παρουσιάσουμε όλους τους ανθρώπους τέλειους κατά το πρότυπο του Χριστού.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Λκ. 8, 15)

Αλληλούια. Μακάριοι εκείνοι που με καλή και αγαθή καρδιά κρατούν μέσα τους το λόγο και καρποφορούν με υπομονή. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (10,38-42)

Κι ενώ πορεύονταν, ο Ιησούς μπήκε σε κάποιο χωριό. Κάποια γυναίκα, που την έλεγαν Μάρθα, τον υποδέχτηκε σπίτι της. Κι αυτή είχε μια αδελφή που λεγόταν Μαριάμ, που πήγε και κάθισε κοντά στα πόδια του Κυρίου και άκουγε το λόγο του. Αλλά η Μάρθα ήταν απασχολημένη να ετοιμάσει μεγάλη περιποίηση. Πήγε τότε κοντά και είπε: «Κύριε, δε σε μέλλει που η αδελφή μου με άφησε μόνη να υπηρετώ; Πες της, λοιπόν, να με βοηθήσει».

Της απάντησε τότε ο Κύριος και της είπε: «Μάρθα, Μάρθα, μεριμνάς και αγωνιάς για πολλά, ενώ υπάρχει ανάγκη μόνο ενός πράγματος. Η Μαριάμ, πράγματι, διάλεξε το καλύτερο μερίδιο, που δε θα της αφαιρεθεί».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, ώστε να δίνει σε όλους μας την απαραίτητη διαθεσιμότητα απέναντι στους αδελφούς μας. Ας στηρίξουμε τις προσευχές μας, ψάλλοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για τις χριστιανικές κοινότητες, ώστε να είναι σε όλο τον κόσμο ζωντανό παράδειγμα χριστιανικής υποδοχής και κοινωνίας όλων των συνανθρώπων τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των εθνών, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για μια ισορροπημένη ανάπτυξη όλων των λαών της γης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους ζουν στη μοναξιά, ώστε να βρεθούν χριστιανοί διαθέσιμοι να μοιραστούν μαζί τους το χρόνο και την αγάπη τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, για να βρίσκουν στις νέες πατρίδες των όχι μόνο εργασία, αλλά και συμπάθεια και κατανόηση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς που είμαστε εδώ συναθροισμένοι, ώστε να είμαστε πάντοτε ανοικτοί στο λόγο του Θεού και στις ανάγκες των αδελφών μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, στείλε μας το Πνεύμα σου για να μας βοηθά να ζούμε καθημερινά ό,τι ακούσαμε από το λόγο σου και ό,τι με πίστη σου ζητήσαμε στις προσευχές μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Παντοδύναμε Θεέ, ο οποίος με τη μοναδική και τέλεια θυσία του Υιού σου οδήγησες στην ολοκλήρωσή τους όλες τις θυσίες του Παλαιού Νόμου, δέξου και αγίασε τη θυσία των πιστών σου, όπως ευλόγησες τα δώρα του Άβελ, ώστε, αυτό που προσφέρει ο καθένας στη μεγαλειότητά σου να αποβεί προς όφελος όλων. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Απ 3, 20)

Ιδού, εγώ, στέκομαι έξω από τη θύρα και κτυπώ, λέει ο Κύριος. Αν κάποιος ακούσει τη φωνή μου και μου ανοίξει τη θύρα, θα εισέλθω και θα δειπνήσω μαζί του, και αυτός μαζί μου.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μείνε κοντά στο λαό σου, Κύριε, και βοήθησε αυτούς που έθρεψες με τα ουράνια Μυστήρια να περάσουν από την παλαιά κατάσταση στη νέα ζωή. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

16η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Κύκλος Γ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΜΝΗΣΤΟΡΟΣ Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου