17η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

 

17η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 Κύκλος Γ

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 68 [67], 6-7. 36)

Ο Θεός στην άγια κατοικία του. Ο Θεός που στεγάζει τους περίλυπους, αυτός θα δώσει ισχύ και δύναμη στο λαό του.

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, προστασία όσων ελπίζουν σ’ εσένα, χωρίς τον οποίο τίποτε δεν είναι ισχυρό, τίποτε άγιο, πολλαπλασίασε επάνω μας, σε παρακαλούμε, την ευσπλαχνία σου, για να μπορέσουμε, με την καθοδήγηση και τη βοήθειά σου, να χρησιμοποιούμε με τέτοιο τρόπο τα πρόσκαιρα αγαθά, ώστε από τώρα να αναζητούμε τα αιώνια. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Γένεσης (18, 20-32)

         Εκείνες τις ημέρες, είπε ο Κύριος: «Η κραυγή κατά των Σοδόμων και των Γομόρρων πληθύνθηκε, και η αμαρτία τους είναι υπερβολικά βαριά. Θα κατέβω και θα δω αν έπραξαν ολοκληρωτικά σύμφωνα με την κραυγή που έρχεται σε μένα είτε όχι. Θα το γνωρίσω».

         Αναχώρησαν από εκεί οι άνδρες και πήγαν στα Σόδομα, και ο Αβραάμ στεκόταν ακόμα ενώπιον του Κυρίου. Και πλησιάζοντας, είπε: «Μήπως θα καταστρέψεις το δίκαιο μαζί με τον ασεβή; Αν είναι στην πόλη πενήντα δίκαιοι, άραγε θα κάνεις καταστροφή και δε θα συγχωρήσεις εκείνο τον τόπο χάρη των πενήντα δικαίων, αν βρίσκονται σ’ αυτόν; Μη γένοιτο ποτέ εσύ να πράξεις τέτοιο πράγμα και να θανατώσεις δίκαιο και ασεβή μαζί, και ο δίκαιος να είναι όπως και ο ασεβής! Μη γένοιτο ποτέ σε σένα! Εκείνος που κρίνει ολόκληρη τη γη δε θα κάνει κρίση;».

         Και είπε ο Κύριος: «Αν βρω στα Σόδομα πενήντα δικαίους στην πόλη, θα συγχωρήσω ολόκληρο τον τόπο για χάρη τους».

         Κι αποκρινόμενος ο Αβραάμ είπε: «Ιδού, τώρα τόλμησα να μιλήσω στον Κύριό μου, ενώ είμαι χώμα και στάχτη. Αν λείψουν πέντε από τους πενήντα δικαίους; Θα καταστρέψεις την πόλη εξαιτίας των πέντε;». Και είπε: «Δε θα την καταστρέψω, αν βρω εκεί σαράντα πέντε».

         Και πάλι μίλησε προς αυτόν: «Αν βρεθούν εκεί σαράντα;».

         Και είπε: «Δε θα την καταστρέψω, χάρη των σαράντα».

         Και είπε ο Αβραάμ: «Ας μην παροξυνθεί ο Κύριός μου, αν μιλήσω ξανά. Αν βρεθούν εκεί τριάντα;».

         Απάντησε: «Δε θα την καταστρέψω, αν βρω εκεί τριάντα».

         Και είπε ο Αβραάμ: «Ιδού, τώρα τόλμησα να μιλήσω στον Κύριό μου, αν βρεθούν εκεί είκοσι;».

         Και είπε: «Δε θα την καταστρέψω, χάρη των είκοσι».

         Και είπε ο Αβραάμ: «Ικετεύω, ας μην παροξυνθεί ο Κύριός μου, αν μιλήσω ακόμα μια φορά. Αν βρεθούν εκεί δέκα;».

         Και είπε: «Δε θα την καταστρέψω, χάρη των δέκα».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (138)

 

Όποια ημέρα κι αν σε επικαλεστώ,

εισάκουσέ με, Κύριε.

 

Θα σε δοξολογώ, Κύριε, με όλη την καρδιά μου, *

επειδή άκουσες τα λόγια του στόματός μου.

Θα ψάλω ενώπιον των αγγέλων σου, *

θα προσκυνήσω στον άγιο ναό σου.

 

Και θα δοξολογήσω το όνομά σου, +

εξαιτίας του ελέους και της αλήθειας σου, *

γιατί η υπόσχεσή σου ξεπερνά τη φήμη σου.

Όποια ημέρα κι αν σε επικαλεστώ, εισάκουσέ με.*

Θα πληθύνεις τη δύναμη μες στην ψυχή μου.

 

Διότι στα ύψη είναι ο Κύριος και τον ταπεινό κοιτάζει, *

και από μακριά γνωρίζει τον υπερήφανο.

Κι αν πορευτώ ανάμεσα στη θλίψη, *

εσύ θα με ζωοποιήσεις.

 

Κι ενάντια στην οργή των εχθρών μου, +θα απλώσεις το χέρι σου,

και θα με σώσει η δεξιά σου.

Ο Κύριος θα εκδικηθεί για μένα.+

Κύριε, το έλεός σου είναι αιώνιο, μην παραβλέψεις τα έργα των χεριών σου.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Κολοσσαείς (2, 12-14)

         Αδελφοί, ταφήκατε μαζί με το Χριστό μέσα στο βάπτισμα και μαζί του αναστηθήκατε μέσω της πίστεως στη δύναμη του Θεού, που τον ανάστησε απ’τους νεκρούς.

         Κι εσάς, ενώ ήσαστε νεκροί εξαιτίας των παραπτωμάτων και της έλλειψης περιτομής, σας ζωοποίησε μαζί του, με το να σας συγχωρήσει όλα τα παραπτώματά σας. Κατέστρεψε το χειρόγραφο με τις διατάξεις του, το οποίο στρεφόταν εναντίον σας, βγάζοντάς το απ’ τη μέση και καρφώνοντάς το στο σταυρό.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ρωμ.8,15)

Αλληλούια. Λάβατε Πνεύμα υιοθεσίας, μέσω του οποίου φωνάζουμε: «Αββά, Πατέρα». Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

         + Aνάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (11, 1-13)

         Κάποια ημέρα, όταν ο Ιησούς βρισκόταν σ’ ένα τόπο και προσευχόταν, όταν τελείωσε, ένας απ’ τους μαθητές του τού είπε: «Κύριε, δίδαξέ μας να προσευχόμαστε, όπως κι ο Ιωάννης δίδαξε τους μαθητές του».

         Κι ο Ιησούς τους είπε: «Όταν προσεύχεστε, να λέτε:

                  Πατέρα,

                  ας αγιαστεί το όνομά σου,

                  ας έλθει η βασιλεία σου.

                  Δίνε μας κάθε ημέρα τον άρτο που έχουμε ανάγκη,

                  και συγχώρεσέ μας τις αμαρτίες μας,

                  διότι κι εμείς συγχωρούμε σε κάθε οφειλέτη μας,

                  και μη μας δοκιμάσεις με πειρασμό».

         Κι ο Ιησούς τους είπε: «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος από σας έχει ένα φίλο και πάει σ’ αυτόν κατά τα μεσάνυχτα και του πει: “Φίλε μου, δάνεισέ μου τρία ψωμιά, επειδή ήλθε από δρόμο ένας φίλος μου και δεν έχω τίποτα να του παραθέσω”. Εκείνος από μέσα θα του απαντήσει και θα του πει: “Μη με ενοχλείς! Η πόρτα είναι κλειστή και τα παιδιά μου είναι μαζί μου στο κρεβάτι. Δεν μπορώ να σηκωθώ και να σου δώσω”. Σας λέω, πως, αν δε σηκωθεί να του δώσει επειδή είναι φίλος του, σίγουρα θα σηκωθεί και θα του δώσει ό,τι χρειάζεται εξαιτίας της αναίδειάς του».

         Κι εγώ σας λέω: «Ζητάτε και θα σας δοθεί, αναζητάτε και θα βρείτε, χτυπάτε και θα σας ανοιχτεί. Διότι ο καθένας που ζητά, λαβαίνει, και όποιος αναζητά, βρίσκει, και σε όποιον χτυπά, θα του ανοιχτεί. Διότι, ποιος πατέρας από σας, όταν του ζητήσει ο γιος του ψάρι, αντί για ψάρι θα του δώσει φίδι; Ή ακόμα, όταν του ζητήσει ένα αβγό, θα του δώσει ένα σκορπιό; Εάν, λοιπόν, εσείς, που είστε κακοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πόσο μάλλον ο Πατέρας σας που είναι στους ουρανούς θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σ’ αυτούς που του ζητούν!».

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας απευθύνουμε τις δεήσεις μας προς το Θεό Πατέρα, ο οποίος μέσω του Υιού του μας δίδαξε τον τρόπο να προσευχόμαστε,  ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 

         Για εκείνους τους χριστιανούς που έχασαν τη σημασία της προσευχής, ώστε να αισθανθούν το Θεό ως Πατέρα τους και να αρχίσουν, με την προσευχή, να επικοινωνούν και πάλι μαζί του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

         Για εκείνους που έχουν καιρό για όλα, αλλά όχι για προσευχή, ώστε να γνωρίσουν την αξία της και να μάθουν με την προσευχή να δίνουν στο χρόνο τους και στις πράξεις τους τη διάσταση της αιωνιότητας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

         Για τους μοναχούς, που διάλεξαν την προσευχή και τη μελέτη ως τρόπο ζωής, για να παραμείνουν πιστοί στην κλήση τους και να δίνουν αυτή την υπέροχη μαρτυρία στους χριστιανούς και στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

         Για όλους εμάς, ώστε μελετώντας την προσευχή που μας δίδαξε ο Κύριος, να είμαστε πιστοί κάθε μέρα της ζωής μας στη χριστιανική μας κλήση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Κύριε, δώσε μας τη βαθιά βεβαιότητα πως χωρίς Εσένα ούτε είμαστε ούτε μπορούμε να κάνουμε κάτι. Επανένωσέ μας μαζί σου με την προσευχή και κατάστησέ την ως την σπουδαιότερη διάσταση της ζωής μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, τα δώραπου η γενναιοδωρία σου μας επιτρέπει να σου προσφέρουμε, ώστε τα ιερά αυτά Μυστήρια, με την ενεργό δύναμη της χάρης σου, να μας εξαγιάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής αυτής και να μας οδηγήσουν στη χαρά την αιώνια. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 103 [102], 2)

Να ευλογείς, ψυχή μου, τον Κύριο και μη λησμονείς καμιά από τις ευεργεσίες του.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάβαμε, Κύριε, το θείο Μυστήριο, που διαιωνίζει την ανάμνηση των Αγίων Παθών του Υιού σου. Σε παρακαλούμε, η δωρεά αυτή της αγάπης του να προάγει τη σωτηρία μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

17η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου