14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

14 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΕΘΟΔΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 

O Άγιος Μεθόδιος είχε καταγωγή από τη Σικελία. Γεννήθηκε περίπου το 800 μ.Χ. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Συρακούσες αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να εργαστεί στην αυτοκρατορική αυλή. Άλλαξε όμως τα σχέδιά του επηρεασμένος από έναν μοναχό και εισήλθε στη Μονή Χηνολάκκου. Αργότερα ο ίδιος ο Μεθόδιος ίδρυσε ένα μοναστήρι στη Χίο. Κατόπιν καλέσματος του Πατριάρχη Νικηφόρου επέστρεψεστη Κωνσταντινούπολη.

Η εικονομαχία μαινόταν και έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Ο Μεθόδιος δεινός εικονολάτρης έδωσε αγώνα εναντίων της αίρεσης της εικονομαχίας. Όταν ο Πατριάρχης Νικηφόρος καταδικάστηκε και εξορίστηκε, μια ομάδα επισκόπων ανέθεσε στο Μεθόδιο να πάει στη Ρώμη και να ενημερώσει τον Πάπα Άγιο Πασχάλη Α΄. Ο Πάπας απέστειλε μια επιστολή στον νέο Αυτοκράτορα Μιχαήλ Β΄ Τραυλό ζητώντας του ο Μεθόδιος να ενθρονιστεί ως νόμιμος Πατριάρχης. Κατά την επιστροφή του Μεθοδίου στην Πόλη δεν έγινε δεκτός και κατηγορήθηκε ότι πίεσε τον Πάπα στην απόφασή του αυτή. Έτσι ο Μεθόδιος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Αναγκάστηκε να ζήσει για επτά ολόκληρα χρόνια υπό απάνθρωπες συνθήκες σε μια κρύπτη, μαζί με δύο ακόμα συντρόφους. Ακόμα κι όταν ένας εκ των δύο συντρόφων πέθανε το νεκρό σώμα του δεν απομακρύνθηκε από την κρύπτη, καθιστώντας τη διαβίωση των άλλων δύο ακόμα σκληρότερη.

Όταν ελευθερώθηκε είχε χάσει τα μαλλιά του, ήταν χλωμός και πάρα πολύ αδύνατος, το πνεύμα του όμως ήταν τελείως διαυγές.

Αμετάκλητος στις θέσεις του δεν δίστασε να επιτεθεί στον εικονομάχο αυτοκράτορα Θεόφιλο λέγοντας: «Εάν μια εικόνα είναι τόσο ανάξια στα μάτια σου, γιατί καταδικάζεις την ευλάβεια στις εικόνες του Χριστού, ενώ δεν καταδικάζεις τις αναπαραστάσεις του εαυτού σου;» Σε απάντηση ο αυτοκράτορας τον μαστίγωσε και τον έριξε στη φυλακή με την γνάθο του να έχει σπάσει από τα πολλά κτυπήματα που δέχτηκε.

Ευτυχώς για τον ίδιο ο Θεόφιλος πέθανε λίγο καιρό αργότερα και η εξουσία πέρασε στην εικονολάτρη αυτοκράτειρα Αγία Θεοδώρα. Σε τριάντα ημέρες οι εικόνες επανήλθαν στις θέσεις τους στις Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, καθαιρέθηκε ο παράνομος πατριάρχης και ο Μεθόδιος ανέβηκε πάλι στον Πατριαρχικό Θρόνο που του ανήκε. Ποίμανε την Πόλη για τέσσερα χρόνια. Μεταξύ άλλων φρόντισε για την ανακομιδή των λειψάνων του προκατόχου του Νικηφόρου που είχε πεθάνει στην εξορία και καθιέρωσε την εορτή της Ορθοδοξίας που τελείται την πρώτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής. Πέθανε στην Κωνσταντινούπολη το 847.

π.Γ.Π.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου