14 Φεβρουαρίου Μνήμη αγ. Βαλεντίνου, Επισκόπου & Μάρτυρα

14 Φεβρουαρίου Μνήμη αγ. Βαλεντίνου, Επισκόπου & Μάρτυρα

α_βαλεντινος.JPG

H αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία για τον Άγιο Βαλεντίνο είναι του 5ου – 6ου αιώνα. Πρόκειται για ένα επίσημο εκκλησιαστικό έγγραφο το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επέτειο του θανάτου του.
Ένα μεταγενέστερο γραπτό του 8ου αιώνα παρέχει κάποιες λεπτομέρειες του μαρτυρικού του θανάτου: τα βασανιστήρια, τον αποκεφαλισμό και την ταφή του από τους μαθητές του Proculo, Efebo και Αpollonio.
Ο Άγιος Βαλεντίνος εκλέχτηκε επίσκοπος του Terni – πόλη βόρεια της Ρώμης – το έτος 197. Έγινε γνωστός για την αγιότητα του βίου του, για το φιλανθρωπικό του έργο και για την ταπεινότητα που τον χαρακτήριζε, για τον αποστολικό του ζήλο και για τα θαύματα που πραγματοποιούσε όταν ακόμα ήταν εν ζωή.
Η φήμη του πολύ σύντομα έφτασε στη Ρώμη, καθώς προσκλήθηκε από κάποιον παγανιστή ρήτορα ονόματι Cratone, προκειμένου να θεραπεύσει τον άρρωστο υιό του. Ο νέος θεραπεύτηκε και ασπάστηκε το χριστιανισμό και μαζί του όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, καθώς επίσης και κάποιοι μαθητές του πατέρα του, οι Proculo, Efebo και Αpollonio.
Υπό τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό φυλακίστηκε και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στις 14 Φεβρουαρίου 273 (είναι βέβαιο πως το έτος του μαρτυρίου του είναι λανθασμένο). Το σώμα του μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στην πόλη Terni, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η μεγάλη Βασιλική του Αγίου Βαλεντίνου.
Η ευλάβεια προς τον Άγιο Βαλεντίνο είναι συνδεδεμένη με τους ερωτευμένους, όμως η σημασία της πρέπει να λαμβάνεται υπόψη λίγο πιο σφαιρικά. Η αγάπη μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι ίσως μια από τις ελάχιστες μορφές αγάπης τόσο έντονης και τόσο δυνατής που παραμένουν. Αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός και κάθε άνθρωπος πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωσή Του θα έπρεπε να διακατέχεται από την ίδια αυτή αγάπη. Σε αυτή την Αγάπη διαμένει η αλληλεγγύη και η ειρήνη, η ενότητα της οικογένειας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

24 Σεπτεμβρίου μνήμη της Παναγίας της Φανερωμένης

  Στις αρχές του 13ου αιώνα, οι Μωαμεθανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας. Χιλιάδες χριστιανοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι ή μεταφέρονται στην Αφρική, όπου πωλούνται ως

26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’

  26η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Γ’   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Δαν 3, 31. 29. 30. 43. 42) Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου