Πανεπιστήμιο του Λατερανού, 130 φοιτητές προσφέρουν σε φτωχούς 7.000 ώρες φιλανθρωπίας

Πενήντα ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για εκείνους που ζουν σε πολύ δυσμενείς συνθήκες στη Ρώμη. Αυτή είναι η πρωτοβουλία που ξεκίνησε για τα Χριστούγεννα από την πανεπιστημιακή ποιμαντική του Ποντιφικού Πανεπιστημίου του Λατερανού, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου να μην βυθιστούμε μέσα στην «παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας». Περίπου 130 φοιτητές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με τίτλο «50orexRoma» και θα προσφέρουν μέσα στις επόμενες ημέρες το χρόνο τους στους φτωχούς, στους περιθωριοποιημένους και στους ταλαίπωρους της Πρωτεύουσας, για συνολικά 7.000 ώρες.

Η φιλανθρωπική δραστηριότητα – που οι νέοι πρωταγωνιστές θα διηγηθούν, βήμα – βήμα, σε ένα εικονικό ημερολόγιο – θα λάβει χώρα με τη βοήθεια οργανώσεων που πάντα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στη δέσμευση υπέρ των αδυνάτων, όπως η Caritas της Ρώμης, η Κοινότητα του Sant’Egidio, η Κοινότητα Arcobaleno για για τοξικομανείς νέους, Η Πολυκλινική του Tor Vergata, το Sovrano Ordine της Μάλτας. Πρόκειται να ενεργοποιηθούν και άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη για τους φυλακισμένους.

Ώθηση στο πρόγραμμα έδωσε η διάσημη συνομιλία του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία έλαβε χώρα, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, στην Κρακοβία, στις 30 του περασμένου Ιουλίου, με την οποία προειδοποιούσε τους νέους για τον πειρασμό να ενδώσουν στην «ευτυχία του καναπέ»: «Ένας καναπές που μας βοηθά να είμαστε άνετα, ήσυχοι, σίγουροι – έλεγε ο Άγιος Πατέρας – Ένας καναπές, όπως αυτοί που υπάρχουν στις μέρες μας, μοντέρνοι, που διαθέτουν μασάζ για να κοιμηθούμε, που εξασφαλίζουν ώρες ηρεμίας για να μας μεταφέρουν στον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών και να περνάμε ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Ένας καναπές ενάντια σε κάθε είδος πόνου και φόβου. Ένας καναπές που μας κρατά κλεισμένους στο σπίτι χωρίς να κουραζόμαστε ή να ανησυχούμε. Η «ευτυχία του καναπέ» είναι ίσως η σιωπηλή παράλυση που μπορεί να μας καταστρέψει περισσότερο από όλα, η οποία μπορεί να καταστρέψει περισσότερο τους νέους».

Για τον διευθυντή του Ποιμαντικού Πανεπιστημίου, τον δον Mirko Interglia, «ο Άγιος Πατέρας συχνά έχει προειδοποιήσει ότι το Πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει ένα κάστρο γυάλινο από το οποίο θα κοιτάμε την ανθρωπότητα με ένα αποστασιοποιημένο βλέμμα. Με αυτή την απλή πρωτοβουλία θελήσαμε να δημιουργήσουμε μια γέφυρα μεταξύ του Πανεπιστημίου και του κόσμου, φέρνοντας  σε επαφή τους φοιτητές με τη ζωντανή σάρκα όσων υποφέρουν.»

Η Ποιμαντική του Λατερανού είχε ήδη αρχίσει να κατασκευάζει αυτή τη «γέφυρα» με το ιεραποστολικό έργο «12xLui» που γεννήθηκε το 2015, φέτος έφτασε την 3η έκδοσή του, με την οποία 40 φοιτητές στάλθηκαν στις πέντε Ηπείρους για να γνωρίσουν τις διάφορες καταστάσεις φτώχειας και περιθωριοποίησης, δίνοντας σε αυτές την εθελοντική και ελεύθερη υπηρεσία τους. Αυτή την εμπειρία την διηγήθηκαν στο βιβλίο «Gioventù Salvata», το οποίο έγραψε η δημοσιογράφος Susanna Lemma, και το οποίο δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Lup.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 29 Μαΐου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου