13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ Α’ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ & ΜΑΡΤΥΡΟΣ

Με καταγωγή από το Τόντι και διάκονος της Εκκλησίας της Ρώμης, ο Μαρτίνος ανήλθε στον Ποντιφικό θώκο ύστερα από τον θάνατο του Πάπα Θεοδώρου (13 Μαΐου 649) αναλαμβάνοντας άμεσα καθήκοντα δίχως να περιμένει την έγκριση της εκλογής του από τον Αυτοκράτορα Κωνστάντιο Β’.
Ο Αυτοκράτορας ήταν υπερασπιστής των Μονοθελητών, μιας Αίρεσης που κέρδιζε ολοένα και περισσότερο έδαφος στο εσωτερικό της Χριστιανοσύνης.
Σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εξάπλωσή της, τρεις μήνες μετά από την εκλογή του ο Μαρτίνος συγκάλεσε Σύνοδο στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι Επίσκοποι της Δύσεως. Οι εργασίες της Συνόδου έλαβαν χώρα στη Βασιλική του Λατερανού και καταδίκασαν τα κείμενα των Μονοθελητών, προξενώντας την οργισμένη αντίδραση της Αυτοκρατορικής αυλής.
Ο Αυτοκράτορας διέταξε τον Έξαρχο της Ραβέννας, Ολύμπιο, να μεταβεί στη Ρώμη και να συλλάβει το Μαρτίνο. Ο Ολύμπιος θέλησε να υπερβεί τις οδηγίες του Αυτοκράτορα προσπαθώντας να δολοφονήσει τον Πάπα. Για να πετύχει το σκοπό του δωροδόκησε κάποιο μέλος της συνοδείας του Ποντίφικα σχεδιάζοντας να τον σκοτώσει κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε. Ο δράστης όμως δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το σχέδιό του καθώς ξαφνικά τυφλώθηκε.
Το περιστατικό αυτό έκανε τον Ολύμπιο να αναθεωρήσει, να μεταστραφεί και να συμφιλιωθεί με τον Άγιο αυτό Ποιμένα.
Λίγο καιρό αργότερα ο Ολύμπιος προσβλήθηκε από την πανούκλα και πεθαίνει. Στη θέση του ορίζεται νέος Έξαρχος ο Θεόδωρος Καλλιόπας, ο οποίος συνέλαβε το Μαρτίνο και τον οδήγησε μέσω θαλάσσης στη Κωνσταντινούπολη.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού το πλοίο που μετέφερε το Μαρτίνο έκανε στάση και στη Νάξο (υπάρχει τοπωνύμιο «ακρωτήριο Πάπας»). Τελικά το δύσκολο ταξίδι συνολικής διάρκειας 15 μηνών ολοκληρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 654.
Στην Κωνσταντινούπολη υπέστη πολλές ατιμώσεις και παρέμεινε στη φυλακή για τρείς μήνες μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της δίκης.
Τελικά αφού τον απογύμνωσαν τον εξέθεσαν αλυσοδεμένο στο κρύο και τον έκλεισαν στο κελί που προοριζόταν για τους τους μελλοθανάτους.
Στις 26 Μαρτίου 655 εξορίστηκε κρυφά στην Κριμαία όπου υπέμεινε την πείνα και το κρύο μέχρι το θάνατό του στις 16 Σεπτεμβρίου 655.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (B)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 22 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

22 ΙΟΥΝΙΟΥ μνήμη του Αγίου Παυλίνου, επισκόπου

  Καταγόταν από μια πλούσια οικογένεια Ρωμαίων πατρικίων (γεννήθηκε το 355 στη Μπορντώ, όπου ο πατέρας του ήταν αυτοκρατορικός αξιωματούχος). Συνάντησε τον επίσκοπο Αμβρόσιο του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου