12 Ιουλίου μνήμη Αγίας Αγνής Le Thi Thanh, Μάρτυρος

 Ίσως είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν πως στο Βιετνάμ υπάρχει κοινότητα Χριστιανών Καθολικών, η οποία παρόλο που αποτελεί το 7% του πληθυσμού αριθμεί περί τα 6,5 εκατομμύρια πιστούς.
Ο Χριστιανισμός στο Βιετνάμ είναι αποτέλεσμα των Ιεραποστολών που ξεκίνησαν τον 16ο αιώνα και συνεχίστηκαν κατά τον 17ο. Έκτοτε η Εκκλησία του Χριστού άνθισε και καρποφόρησε γεννώντας Αγίους και Μάρτυρες της πίστεως, όπου μέσα από δύσκολες συγκυρίες, πόνο και βασανιστήρια δεν απαρνήθηκαν την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό.
Ένας τέτοιος καρπός είναι και η σημερινή Αγία, η Αγνή Le Thi Thanh. Η Αγνή γεννήθηκε περίπου το 1781 στην πόλη Ba Den κοντά στο Tranh Hoa στο Βιετνάμ. Δεν ήταν Μοναχή αλλά ήταν παντρεμένη και είχε και παιδιά. Σε ηλικία εξήντα ετών φυλακίστηκε και υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια διότι είχε κρύψει στο σπίτι της έναν Ιερέα. Αρνούμενη να απαρνηθεί την Χριστιανική της πίστη θανατώθηκε στη φυλακή όπου βρισκόταν στις 12 Ιουλίου 1841.
Η Αγνή Le Thi Thanh αγιοποιήθηκε από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄ (Πάπα) στις 19 Ιουνίου 1988, μαζί με ακόμα 116 μάρτυρες που πότισαν με το αίμα τους την Βιετναμέζικη γη. Οι Άγιοι αυτοί, η μνήμη των οποίων είναι γνωστή ως «Αγίων Ανδρέα Dung Lac και συντρόφων, μαρτύρων» εορτάζεται στις 24 Νοεμβρίου.
Η μνήμη της Αγίας Αγνής εντούτοις, εορτάζεται μεμονωμένα στις 12 Ιουλίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου