12 Ιουλίου μνήμη Αγίας Αγνής Le Thi Thanh, Μάρτυρος

 Ίσως είναι λίγοι εκείνοι που γνωρίζουν πως στο Βιετνάμ υπάρχει κοινότητα Χριστιανών Καθολικών, η οποία παρόλο που αποτελεί το 7% του πληθυσμού αριθμεί περί τα 6,5 εκατομμύρια πιστούς.
Ο Χριστιανισμός στο Βιετνάμ είναι αποτέλεσμα των Ιεραποστολών που ξεκίνησαν τον 16ο αιώνα και συνεχίστηκαν κατά τον 17ο. Έκτοτε η Εκκλησία του Χριστού άνθισε και καρποφόρησε γεννώντας Αγίους και Μάρτυρες της πίστεως, όπου μέσα από δύσκολες συγκυρίες, πόνο και βασανιστήρια δεν απαρνήθηκαν την πίστη τους στον Τριαδικό Θεό.
Ένας τέτοιος καρπός είναι και η σημερινή Αγία, η Αγνή Le Thi Thanh. Η Αγνή γεννήθηκε περίπου το 1781 στην πόλη Ba Den κοντά στο Tranh Hoa στο Βιετνάμ. Δεν ήταν Μοναχή αλλά ήταν παντρεμένη και είχε και παιδιά. Σε ηλικία εξήντα ετών φυλακίστηκε και υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια διότι είχε κρύψει στο σπίτι της έναν Ιερέα. Αρνούμενη να απαρνηθεί την Χριστιανική της πίστη θανατώθηκε στη φυλακή όπου βρισκόταν στις 12 Ιουλίου 1841.
Η Αγνή Le Thi Thanh αγιοποιήθηκε από τον Άγιο Ιωάννη Παύλο Β΄ (Πάπα) στις 19 Ιουνίου 1988, μαζί με ακόμα 116 μάρτυρες που πότισαν με το αίμα τους την Βιετναμέζικη γη. Οι Άγιοι αυτοί, η μνήμη των οποίων είναι γνωστή ως «Αγίων Ανδρέα Dung Lac και συντρόφων, μαρτύρων» εορτάζεται στις 24 Νοεμβρίου.
Η μνήμη της Αγίας Αγνής εντούτοις, εορτάζεται μεμονωμένα στις 12 Ιουλίου.

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου