Φυλλάδιο 19ης Κυριακής του Έτους

Κύκλος Β΄

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΕΙΣΟΔΟΥ (Ψλ. 73,20.19.22.23)

Κοίταξε, Κύριε, τη διαθήκη σου, και τις ψυχές των πτωχών σου ποτέ μη λησμονήσεις. Εγέρθητι, Θεέ, κρίνε την υπόθεσή σου. Μη λησμονήσεις τη φωνή εκείνων που σε αναζητούν.

ΔΕΗΣΗ ΣΥΝΑΠΤΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, τον οποίο με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος τολμούμε να αποκαλούμε Πατέρα, τελειοποίησε στις καρδιές μας το πνεύμα της υιοθεσίας, για να αξιωθούμε να εισέλθουμε στην κληρονομιά που μας υπόσχεσαι.
Δια του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το τρίτο βιβλίο των Βασιλειών (19, 4-8)

Εκείνες τις ημέρες, πήγε ο Ηλίας στην έρημο μιας ημέρας δρόμο, και ήλθε και κάθισε κάτω από ένα κέδρο, κι επιθύμησε μέσα του να πεθάνει, και είπε: «Αρκεί, τώρα, Κύριε. Πάρε την ψυχή μου, επειδή δεν είμαι καλύτερος από τους πατέρες μου».

Κι αφού πλάγιασε, αποκοιμήθηκε στη σκιά του κέδρου, και ιδού, άγγελος τον άγγιξε, και του είπε: «Σήκω, φάε». Κοίταξε, και ιδού, κοντά στο κεφάλι του υπήρχε ψωμί ψημένο επάνω σε καυτές πέτρες, κι ένα δοχείο νερό. Έφαγε λοιπόν και ήπιε και πάλι κοιμήθηκε.

Και ο άγγελος του Κυρίου γύρισε για δεύτερη φορά, και τον άγγιξε, και είπε: «Σήκω, φάε, επειδή, είναι μεγάλος ο δρόμος για σένα». Κι αφού σηκώθηκε, έφαγε και ήπιε, και με τη δύναμη εκείνης της τροφής οδοιπόρησε σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες, μέχρι το Χωρήβ, το βουνό του Θεού.

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (34)

Γευθείτε και θα δείτε
πόσο καλός είναι ο Κύριος

Θα ευλογώ τον Κύριο σε κάθε καιρό, *
για πάντα ο ύμνος του στο στόμα μου.
Στον Κύριο βρίσκεται η δόξα της ψυχής μου, *
ας το ακούσουν οι πράοι και ας ευφρανθούν.

Μεγαλύνετε τον Κύριο μαζί μ’ εμένα, *
κι όλοι μαζί ας δοξάσουμε το όνομά του.
Αναζήτησα τον Κύριο και με εισάκουσε, *
κι απ’ όλους τους φόβους μου με έσωσε.

Σ’ αυτόν στρέψτε τα βλέμματά σας και θα φωτιστείτε, *
και τα πρόσωπά σας δε θα καταισχυνθούν.
Ο δυστυχής φώναξε, + κι ο Κύριος τον εισάκουσε.*
Κι απ’ όλες τις θλίψεις τον έσωσε.

Ο άγγελος του Κυρίου στρατοπεδεύει *
γύρω απ’ όσους τον φοβούνται και τους σώζει.
Γευθείτε και θα δείτε πόσο καλός είναι ο Κύριος.*
Μακάριος ο άνδρας, πoυ σ’ αυτόν ελπίζει.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους (4,30 – 5,2)

Αδελφοί, μην προξενείτε λύπη στο Άγιο Πνεύμα του Θεού, με το οποίο σφραγιστήκατε για την ημέρα της απολύτρωσης. Μαζί με κάθε είδους κακία, ξεριζώστε κάθε δυσαρέσκεια, θυμό, οργή και κραυγή και βλασφημία. Αντίθετα, να είστε μεταξύ σας καλοί, εύσπλαχνοι, να συγχωρείτε ο ένας τον άλλο, όπως και ο Θεός σας συγχώρεσε μέσω του Χριστού.

Μιμηθείτε, λοιπόν, το Θεό, σαν αγαπητά παιδιά του και ζήστε μέσα στην αγάπη, όπως και ο Χριστός μας αγάπησε και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη μας, ευωδιαστή προσφορά και θυσία στο Θεό.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.6,51)

Αλληλούια. Εγώ είμαι ο άρτος ο ζωντανός που κατέβηκε απ’ τον ουρανό.
Αν κάποιος φάει απ’ αυτό τον άρτο, θα ζήσει αιώνια, λέει ο Κύριος. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

XΑνάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (6, 41-51)

Τον καιρό εκείνο, γόγγυζαν οι Ιουδαίοι για τον Ιησού, επειδή είπε: «Εγώ είμαι ο άρτος που κατέβηκε απ’ τον ουρανό». Κι έλεγαν: «Αυτός δεν είναι ο Ιησούς, ο γιος του Ιωσήφ, του οποίου εμείς γνωρίζουμε καλά τον πατέρα και τη μητέρα; Πώς λέει τώρα: “Έχω κατέβει απ’ τον ουρανό;”». Αποκρίθηκε ο Ιησούς και τους είπε: «Μη γογγύζετε μεταξύ σας. Κανένας δεν μπορεί να έλθει σε μένα, αν ο Πατέρας που με έστειλε δεν τον ελκύσει, κι εγώ θα τον αναστήσω την έσχατη ημέρα. Είναι γραμμένο στους προφήτες: “Όλοι θα διδαχτούν απ’ το Θεό”. Ο καθένας που άκουσε από τον Πατέρα μου κι έμαθε, έρχεται σε μένα. Όχι ότι κάποιος είδε τον Πατέρα, παρά μόνο αυτός που είναι απ’ το Θεό, αυτός έχει δει τον Πατέρα. Αλήθεια, αλήθεια, σας λέω: όποιος πιστεύει έχει την αιώνια ζωή.

Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής. Οι πατέρες σας έφαγαν στην έρημο το μάννα και πέθαναν. Αυτός είναι ο άρτος που κατεβαίνει απ’τον ουρανό, για να φάνε απ’αυτόν και να μην πεθάνουν. Εγώ είμαι ο ζωντανός άρτος που κατέβηκε απ’ τον ουρανό. Αν κάποιος φάει απ’αυτό τον άρτο, θα ζήσει αιώνια. Κι ο άρτος, που εγώ θα δώσω, είναι η σάρκα μου για τη ζωή του κόσμου».

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας ζητήσουμε στο Θεό Πατέρα μας, που έστειλε από τον ουρανό το μάννα ως τροφή του λαού του μέσα στην έρημο, να μην παύσει να τρέφει και την Εκκλησία του με τον Άρτο της ζωής.
Ας ψάλλουμε: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία του Θεού Εκκλησία, ώστε η τέλεση της Ευχαριστίας να επαυξάνει την ενότητα και την κοινωνία των μελών της και να εξαφανίζει κάθε τάση για διαίρεση, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τις χριστιανικές οικογένειες, ώστε γύρω απ’ το τραπέζι της υλικής τροφής να κτίζουν εκείνη την αγάπη με την οποία ο Θεός μας καλεί στο τραπέζι της Ευχαριστίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εκείνους που υποφέρουν από αμφιβολίες πίστεως, από διαιρέσεις και χωρισμούς, που τους αποξενώνουν απ’το τραπέζι της ζωής και της αγάπης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς συγκεντρωμένους γύρω απ’ το τραπέζι του Λόγου και του Άρτου της ζωής, ώστε ποτέ να μη στερηθούμε αυτά τα δώρα του Θεού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Χορήγησε, Κύριε, στους πιστούς σου, που σε ικετεύουν, τη δύναμη του Πνεύματός σου, που θα μας κάμει να διατρέξουμε με πιστότητα και ζήλο την πορεία μας.
Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Τα δώρα που χορήγησες, Κύριε, στην Εκκλησία σου για να σου τα προσφέρει, ας τα δεχτεί η καλοσύνη σου και η παντοδυναμία σου ας τα μεταβάλει σε Μυστήριο σωτηρίας.
Δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (Ιω. 6,52)

Ο άρτος που θα δώσω εγώ είναι η σάρκα μου, για τη ζωή του κόσμου, λέει ο Κύριος.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μετάληψη των ιερών Μυστηρίων, Κύριε, ας μας στερεώσει στο φως της αληθείας και ας μας χαρίσει τη σωτηρία.
Δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 17 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 15. Η εγκράτεια Αγαπητοί αδελφοί

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου