Φυλλάδιο της 21ης Κυριακής του Έτους

21η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Κύκλος Β΄

                                                                                               

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 86 [85], 1-3)

Πρόσεξε, Κύριε, και εισάκουσέ με, σώσε το δούλο σου, Θεέ μου, που σ’ εσένα ελπίζει. Ελέησέ με, Κύριε, διότι σ’ εσένα κραυγάζω όλη την ημέρα.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, εσύ που ενώνεις τις καρδιές των πιστών σου σε μία και μόνη αγάπη, αξίωσε το λαό σου να αγαπά ό,τι προστάζεις και να επιθυμεί ό,τι υπόσχεσαι, για να μπορέσουν οι καρδιές μας, μέσα από τις εγκόσμιες μεταπτώσεις, να προσκολληθούν εκεί που βρίσκεται η αληθινή μας ευτυχία. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του Ιησού του Ναυή  (24,1-2α.15-17.18β)

Εκείνες τις ημέρες, ο Ιησούς του Ναυή συγκέντρωσε όλες τις φυλές του Ισραήλ στη Συχέμ, και συγκάλεσε τους πρεσβυτέρους του Ισραήλ και τους αρχηγούς και τους κριτές και τους άρχοντες, και παραστάθηκαν ενώπιον του Θεού. Και είπε ο Ιησούς σε ολόκληρο το λαό: Αν δε σας αρέσει να λατρεύετε τον Κύριο, διαλέξτε σήμερα ποιον θέλετε να λατρεύετε. ή τους θεούς που λάτρευαν οι πατέρες σας στη Μεσοποταμία ή τους θεούς των Αμορραίων, στη γη των οποίων κατοικείτε. Εγώ, όμως, και η οικογένειά μου θα λατρεύουμε τον Κύριο.

Και ο λαός αποκρίθηκε και είπε: Μη γένοιτο να αφήσουμε τον Κύριο, για να λατρεύουμε άλλους θεούς. Ο Κύριος, ο Θεός μας, εμάς και τους πατέρες μας, αυτός μας ανέβασε από τη γη της Αιγύπτου, από οίκο δουλείας, και αυτός έκανε μπροστά μας εκείνα τα μεγάλα σημεία και μας διαφύλαξε σε ολόκληρο το δρόμο που οδοιπορήσαμε και ανάμεσα σε όλα τα έθνη μέσω των οποίων περάσαμε. Κι εμείς, λοιπόν, θα λατρεύουμε τον Κύριο. επειδή αυτός είναι ο Θεός μας.

 Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (Ψαλμός  34)

 

Γευθείτε και θα δείτε πόσο καλός είναι ο Κύριος

Θα ευλογώ τον Κύριο σε κάθε καιρό, *

για πάντα θα τον δοξολογεί το στόμα μου.

Στον Κύριο βρίσκεται η δόξα της ψυχής μου, *

ας το ακούσουν οι πράοι και ας ευφρανθούν. Αντ.

 

Τα μάτια του Κυρίου είναι επάνω στους δικαίους, *

και προσέχει τη δέησή τους.

Το πρόσωπο του Κυρίου είναι επάνω στους κακούς, *

για να καταστρέψει από τη γη την ανάμνησή τους. Αντ.

 

Φώναξαν και ο Κύριος τους εισάκουσε, *

κι απ’όλες τους τις θλίψεις τούς ελευθέρωσε.

Ο Κύριος είναι κοντά σ’όσους έχουν καρδιά πληγωμένη, *

και θα σώσει όσους έχουν συντριμμένο πνεύμα. Αντ.

 

Πολλά είναι τα βάσανα των δικαίων, *

αλλά απ’όλα αυτά ο Κύριος τους ελευθερώνει.

Προστατεύει όλα τα οστά τους, *

ούτε ένα απ’αυτά δε θα συντριβεί. Αντ.

 

Η κακία σκοτώνει τον ασεβή, *

και θα τιμωρηθούν όσοι μισούν τον δίκαιο.

Λυτρώνει ο Κύριος τις ψυχές των δούλων του, *

και κανείς δε θα τιμωρηθεί, απ’όσους σ’αυτόν ελπίζουν. Αντ.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους  (5,21-32)

Αδελφοί, να υποτάσσεστε ο ένας στον άλλο, με φόβο Χριστού: οι γυναίκες στους άνδρες σας, όπως στον Κύριο, διότι ο άνδρας είναι κεφαλή της γυναίκας, καθώς και ο Χριστός είναι κεφαλή της εκκλησίας, επειδή αυτός είναι ο σωτήρας του σώματος. Αλλά όπως η εκκλησία υποτάσσεται στο Χριστό, έτσι και οι γυναίκες στους άνδρες τους, σε καθετί.

Οι άνδρες να αγαπάτε τις γυναίκες σας, όπως και ο Χριστός αγάπησε την εκκλησία και παρέδωσε τον εαυτό του για χάρη της, με σκοπό να την καθαγιάσει, όταν την καθάρισε με το λουτρό του νερού και με το λόγο. Ήθελε να παρουσιάσει ένδοξη στον εαυτό του αυτή την εκκλησία, χωρίς κηλίδα ή ρυτίδα ή κάτι παρόμοιο, αλλά ήθελε να είναι άγια και αμόλυντη. Έτσι οφείλουν και οι άνδρες να αγαπούν τις γυναίκες τους, όπως αγαπούν το ίδιο τους το σώμα. Αυτός που αγαπά τη γυναίκα του, αγαπά τον εαυτό του. Πράγματι, κανένας ποτέ δε μίσησε τη σάρκα του, αλλά την τρέφει και την περιθάλπει, όπως και ο Χριστός την εκκλησία, επειδή είμαστε μέλη του σώματός του.

Για το λόγο αυτό, ο άνδρας θα εγκαταλείψει τον πατέρα και τη μητέρα και θα ενωθεί με τη γυναίκα του και οι δυο θα γίνουν μια σάρκα. Αυτό το μυστήριο είναι μεγάλο. Το λέω αναφερόμενος στο Χριστό και στην εκκλησία.

 Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.6,64β.69β)

Αλληλούια. Τα λόγια σου, Κύριε, είναι πνεύμα και ζωή. Εσύ έχεις λόγια ζωής αιώνιας. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (6,61-70)

Τον καιρό εκείνο, γνωρίζοντας ο Ιησούς μέσα του ότι γι’αυτό  (που τους μίλησε) γογγύζουν οι μαθητές του, τους είπε: «Αυτό είναι που σας σκανδαλίζει; Αν τότε βλέπατε τον Υιό του ανθρώπου να ανεβαίνει εκεί όπου βρισκόταν πριν, τι θα λέγατε; Το Πνεύμα είναι εκείνο που ζωοποιεί, ενώ η σάρκα δεν ωφελεί σε τίποτα. Τα λόγια που εγώ σας έχω πει είναι Πνεύμα και ζωή. Αλλά υπάρχουν κάποιοι από σας που δεν πιστεύουν». Γνώριζε, πράγματι, ο Ιησούς ποιοι είναι αυτοί που δεν πιστεύουν και ποιος είναι εκείνος που θα τον παραδώσει.

Κι έλεγε: «Για το λόγο αυτό σας έλεγα ότι κανείς δεν μπορεί να έλθει σε μένα, αν δεν του έχει δοθεί αυτό από τον Πατέρα».

Γι’αυτό, πολλοί απ’τους μαθητές του γύρισαν πίσω και δεν πορεύονταν πια μαζί του.

Είπε τότε ο Ιησούς στους Δώδεκα: «Μήπως κι εσείς θέλετε να φύγετε;».

Του απάντησε ο Σίμων Πέτρος: «Κύριε, σε ποιον να πάμε; Εσύ έχεις λόγια αιώνιας ζωής, κι εμείς έχουμε πιστέψει κι έχουμε γνωρίσει ότι εσύ είσαι ο Άγιος του Θεού». Ο Ιησούς τους αποκρίθηκε: «Εγώ δεν είμαι εκείνος που διάλεξα εσάς τους Δώδεκα; Κι όμως, ένας από σας είναι Διάβολος».

 Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, όταν συναντούμε τον Ιησού Χριστό, έχουμε τη δυνατότητα να τον ακολουθήσουμε ή να τον αγνοήσουμε. Ας προσευχηθούμε ώστε όλοι οι χριστιανοί να τηρήσουν με πιστότητα τις υποσχέσεις που έδωσαν κατά το Βάφτισμά τους. Ας ψάλλουμε: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Εκκλησία του Θεού, ώστε καθημερινά να ανανεώνει την πιστότητά της προς τον Ιησού χριστό, το Νυμφίο της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όλους εκείνους που βασανίζονται από φόβους και αμφιβολίες, ώστε ο Κύριος ο Θεός να τους χορηγήσει άπλετο το φως της πίστεως, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τις χριστιανικές οικογένειες, ώστε οι σύζυγοι να προσφέρουν τη ζωή τους ο ένας για τον άλλο, και μαζί να θυσιάζονται για το καλό των παιδιών τους και της Εκκλησίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς εδώ συγκεντρωμένους, ώστε να μην κρίνουμε τα γεγονότα της ζωής μας με ανθρώπινα κριτήρια, αλλά σύμφωνα με το Πνεύμα του Θεού και να παίρνουμε πάντοτε το μέρος του Ιησού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε Ιησού, Εσύ μόνος έχεις λόγια ζωής αιώνιας. Βοήθησέ μας να δεχόμαστε πάντοτε το λόγο σου χωρίς επιφυλάξεις και υστεροβουλίες, αλλά με υπακοή να προσαρμόζουμε τη ζωή μας στο θεϊκό σου θέλημα. Εσύ που ζεις και βασιλεύεις στους αιώνες των αιώνων.  Αμήν.

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Θεέ πανάγαθε, εσύ ο οποίος με τη μοναδική θυσία του Σταυρού, απέκτησες λαό υιοθεσίας, χορήγησε στην Εκκλησία σου τα δώρα της ενότητας και της ειρήνης. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 104 [103], 13-15)

Από τους καρπούς των έργων σου, Κύριε, τη γη χορταίνεις. Βγάζεις άρτο από τη γη και οίνο που ευφραίνει την καρδιά του ανθρώπου.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεύσπλαχνε, Κύριε, θεράπευσέ μας πλήρως και δώσε μας τη χάρη να ζούμε και να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο τρόπο, ώστε να σου είμαστε αρεστοί σε όλα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου