Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΟ

Η προσευχή είναι η επικοινωνία με το Θεό, με τον απείρως καλό Πατέρα, με τον Σωτήρα Υιό και το ζωοποιό Άγιο Πνεύμα. Με την προσευχή ο άνθρωπος μιλά με το Θεό. Κάποιος Ιερομόναχος μου έλεγε πριν από μερικές μέρες: « Μιλούμε πολύ για το Θεό αλλά δε μιλούμε πολύ με το Θεό». Πόσο είχε δίκιο! Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά πολλές φορές δεν ξέρουμε να μιλήσουμε με το Θεό.

Πολλές φορές νομίζουμε πως ο Θεός είναι Εκείνος που πρέπει απλά να φροντίζει να μην πάθουμε τίποτε, να μας εξασφαλίζει ό,τι μας χρειάζεται για μια άνετη ζωή, να μεσολαβεί για να έχουμε επιτυχίες στη ζωή μας, να προσέχει να μην αρρωστήσουμε, να κάνει τέλος πάντων ό,τι του είναι δυνατόν, για να περνούμε καλά και να μη μας λείπει τίποτα. Όμως αν προσευχόμαστε μόνο έτσι τότε το περιεχόμενο της προσευχής μας είναι πολύ φτωχό.

Όταν αγαπούμε αληθινά ένα πρόσωπο δεν του ζητούμε μόνο ό,τι έχουμε ανάγκη, αλλά του ζητούμε πάνω από όλα να μας βοηθήσει να το αγαπούμε πιο πολύ και όχι βέβαια επειδή μας δίνει αυτό που θέλουμε αλλά επειδή αξίζει την αγάπη μας.

Η πιο σύντομη και η πιο όμορφη προσευχή βρίσκεται μέσα στη  προσευχή του «Πάτερ ημών» και είναι η φράση : « γενηθήτω το θέλημά σου». Αυτή πρέπει να είναι η προσευχή του ατόμου, της οικογένειας, της ενορίας, της Εκκλησίας.

Η οικογενειακή προσευχή στην τοπική μας Εκκλησία δεν είναι κάτι το καινούριο. Υπήρξαν εποχές που όλες οι οικογένειες, στις διάφορες στιγμές της ημέρας και προ πάντων πριν φθάσει η ημέρα στο τέλος και έλθει η νύκτα, συγκέντρωναν όλα τα μέλη τους, τα κατάκοπα από την κούραση της ημέρας, γύρω από τον Εσταυρωμένο ή κάποιο εικόνισμα της Παναγίας και προσεύχονταν με την απαγγελία του Ροδαρίου ή κάποια άλλη από τις πολλές και όμορφες προσευχές που διαθέτει η Εκκλησία.

Ευτυχώς που τέτοιες οικογένειες υπάρχουν και σήμερα και εύχομαι συνεχώς να αυξάνονται. Εύχομαι να υπάρχουν και μεταξύ των νέων οικογενειών μας, οικογένειες προσευχής, διότι η οικογενειακή προσευχή ενδυναμώνει την οικογενειακή ενότητα. Η οικογένεια σήμερα περισσότερο παρά ποτέ έχει ανάγκη από την προσευχή για να στηρίξει την ενότητά της, που δυστυχώς πολλές φορές και πολύ εύκολα κινδυνεύει. Σήμερα πολύ εύκολα το «εμείς» αποδυναμώνεται, γιατί υπερισχύει το «εγώ» Αυτό συμβαίνει προπάντων όταν την οικογένεια την αποτελούν  δύο ή περισσότερα  «εγώ» και όχι ένα «εμείς». Και σήμερα μία από τις πιο όμορφες προσευχές που μπορώ να προτείνω στην οικογένεια είναι η απαγγελία του Ροδαρίου.

Σε όλες τις θρησκείες υπάρχουν προσευχές που γίνονται με την συνεχή επανάληψη, η οποία μπορεί να φαίνεται πως κουράζει με τη «μονοτονία». Όντως, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τις γρήγορες και συνεχείς αλλαγές και οι επαναλήψεις θεωρούνται ως άχρηστες και ασυμβίβαστες με τον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Όμως, για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε μέσα στη δίνη της

αγωνίας και του συνεχώς αυξανόμενου άγχους, που γενούν τις περίφημες και τραγικές αρρώστιες της μοντέρνας εποχής. Η «κοινωνία» μας ζει μέσα σ’ αυτόν τον φαύλο κύκλο της ταχύτητας των εναλλασσόμενων εικόνων και καταστάσεων και συνεπαίρνει τον καθένα. Και τόσο πληθαίνουν οι επισκέψεις σε ψυχίατρους, νευρολόγους και καρδιολόγους. Ζούμε μέσα σε εξοντωτικούς ρυθμούς, που δεν είναι εύκολο να ξεφύγουμε, αν από μόνοι μας δε λάβουμε τα μέτρα μας. Και το Ροδάριο είναι μια καλή προς τούτο θεραπεία…

Η προσευχή του Ροδαρίου μας συγκεντρώνει σε ένα μέρος, χωρίς περισπασμούς από το περιβάλλον, η ρυθμική απαγγελία του «Χαίρε Μαρία» δίνει νέους και ήρεμους ρυθμούς στο σώμα μας, ενώ στρέφει το πνεύμα μας προς την πραγματικότητα προς την οποία πορευόμαστε, βγάζοντάς μας από την τρέλα των συνεχώς ανανεωμένων απασχολήσεων. Το Ροδάριο προς τιμήν της Παναγίας ενεργεί όπως και όλες οι προσευχές: ενώ απευθύνονται προς τον ουρανό, έχουν τη θετική επίδρασή τους στους ανθρώπους στη γη.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου