Φυλλάδιο 18ης Κυριακής του έτους

Κύκλος Β΄

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 70 [69], 2. 6)

Επικαλούμαι, Θεέ, τη βοήθειά σου.
Κύριε, σπεύσε να με βοηθήσεις.
Βοηθός μου και ελευθερωτής μου είσαι εσύ, Κύριε, μην αργήσεις.

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Θεέ, μείνε κοντά στους δούλους σου, χορήγησε την ανεξάντλητη καλοσύνη που αναζητούν, και για όσους καυχώνται ότι σε έχουν Δημιουργό και Κύριο, ανανέωσε τον κόσμο και διατήρησέ τον ανανεωμένο.
Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Εξόδου (16, 2-4.12-15)

          Εκείνες τις ημέρες, γόγγυσε ολόκληρη η συναγωγή των γιων Ισραήλ ενάντια στο Μωυσή και τον Ααρών στην έρημο, και τους είπαν οι γιοι Ισραήλ: «Είθε να πεθαίναμε κάτω από το χέρι του Κυρίου στη γη της Αιγύπτου, όταν καθόμασταν κοντά στα καζάνια του κρέατος και τρώγαμε ψωμί μέχρι χορτασμού! Γιατί μας βγάλατε σ’ αυτή την έρημο, για να θανατώσετε με την πείνα ολόκληρη αυτή τη συναγωγή;».

Και είπε ο Κύριος στο Μωυσή: «Ιδού, εγώ θα βρέξω σε σας ψωμί από τον ουρανό. Ας βγαίνει ο λαός και ας μαζεύει κάθε ημέρα αυτό που αρκεί στην ημέρα, για να τον δοκιμάσω, αν θα περπατά στο νόμο μου ή όχι.

Άκουσα τους γογγυσμούς των γιων Ισραήλ. Μίλησέ τους: “Την εσπέρα θα φάτε κρέας, και το πρωί θα χορτάσετε από ψωμιά και θα γνωρίσετε ότι εγώ είμαι ο Κύριος, ο Θεός σας”».

Και την εσπέρα ανέβηκαν ορτύκια και σκέπασαν το στρατόπεδο, και το πρωί, σε όλα τα γύρω του στρατοπέδου, ήταν ένα στρώμα δρόσου. Και όταν σκέπασε την επιφάνεια της ερήμου, φάνηκε κάτι λεπτό και φολιδωτό σαν πάχνη επάνω στη γη.

Κι όταν το είδαν οι γιοι Ισραήλ, είπαν μεταξύ τους: «Μανού;» (που σημαίνει: «Τι είναι αυτό;»). Επειδή δεν ήξεραν τι ήταν. Κι ο Μωυσής τους είπε: «Αυτό είναι το ψωμί, το οποίο ο Κύριος σας δίνει για να φάτε».

Λόγος του Κυρίου

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (78)

Ψωμί από τον ουρανό
τους έδωσε ο Κύριος.

Όλ’ αυτά που ακούσαμε και γνωρίσαμε +
και που μας διηγήθηκαν οι πατέρες μας, *
δε θα κρύψουμε απ΄ τα παιδιά τους.
Θα διηγηθούμε στη γενεά που έρχεται *
τους επαίνους και τις δυνάμεις του Κυρίου.

Κι όμως, από ψηλά έστειλε τα σύννεφα *
κι άνοιξε του ουρανού τις πύλες.
Μάννα τους έβρεξε για να φάνε *
και ψωμί από τον ουρανό τους έδωσε.

Ψωμί αγγέλων έφαγε ο άνθρωπος.*
Τρόφιμα τους έστειλε σε αφθονία.
Και τους οδήγησε στα σύνορα του αγιαστηρίου του, *
στο όρος που απέκτησε η δεξιά του.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς τους Εφεσίους (4,17.20-24)

          Αδελφοί, τούτο σας λέω και σας εξορκίζω στο όνομα του Κυρίου, εσείς να μην πορεύεστε όπως πορεύονται οι εθνικοί μέσα στη ματαιότητα των σκέψεών τους.

Αλλά εσείς δε διδαχτήκατε έτσι το Χριστό, αν βέβαια τον ακούσατε και διδαχτήκατε σ’ αυτόν, σύμφωνα με την αλήθεια του Ιησού, πετάξτε από επάνω σας τον παλαιό άνθρωπο της προηγούμενης διαγωγής σας, αυτόν που φθείρεται ακολουθώντας τις απατηλές επιθυμίες, ανανεωθείτε στο πνεύμα του νου σας και ντυθείτε το νέο άνθρωπο, αυτόν που πλάστηκε σύμφωνα με το Θεό, μέσα στη δικαιοσύνη και την αγιότητα της αλήθειας.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Μτ.4,4β)

Αλληλούια. Δε θα ζήσει ο άνθρωπος μόνο με το ψωμί, αλλά με κάθε λόγο που βγαίνει από το στόμα του Θεού. Αλληλούια.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
XΑνάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (6, 24-35)

          Τον καιρό εκείνο, όταν ο κόσμος είδε ότι ο Ιησούς δεν είναι εκεί ούτε και οι μαθητές του, ανέβηκαν κι αυτοί στα πλοιάρια και πήγαν στην Καπερναούμ, αναζητώντας τον Ιησού. Όταν τον βρήκαν στην άλλη όχθη, τουείπαν: «Ραββί, πότε ήλθες εδώ;».

Ο Ιησούς τους αποκρίθηκε και είπε: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, με αναζητείτε όχι γιατί είδατε τα θαύματα, αλλά γιατί φάγατε απ’ τα ψωμιά και χορτάσατε. Να εργάζεστε όχι για την τροφή που χάνεται, αλλά για την τροφή που παραμένει για την αιώνια ζωή και την οποία ο Υιός του ανθρώπου θα σας δώσει. Διότι αυτόν σφράγισε ο Θεός Πατέρας!». Του είπαν τότε: «Τι να κάνουμε για να εκτελούμε τα έργα του Θεού;». Αποκρίθηκε ο Ιησούς και τους είπε: «Αυτό είναι το έργο του Θεού, να πιστεύετε σ’ αυτόν που απέστειλε εκείνος».

Του είπαν τότε: «Ποιο είναι, τότε, το σημείο που κάνεις, ώστε να δούμε και να σε πιστέψουμε; Ποιο είναι το έργο που κάνεις; Οι πατέρες μας έφαγαν στην έρημο το μάννα, όπως λέει η Γραφή: “ψωμί απ’ τον ουρανό τους έδωσε να φάνε”». Τους είπε τότε ο Ιησούς: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω, δε σας έδωσε ο Μωυσής το ψωμί από τον ουρανό, αλλά ο Πατέρας μου σας δίνει το αληθινό ψωμί απ’ τον ουρανό. Διότι το ψωμί που δίνει ο Θεός είναι αυτό που κατεβαίνει απ’ τον ουρανό και δίνει ζωή στον κόσμο». Του είπαν τότε: «Κύριε, δώσ’ μας για πάντα αυτό το ψωμί». Τους είπε τότε ο Ιησούς: «Εγώ είμαι ο άρτος της ζωής. Αυτός που έρχεται κοντά μου ποτέ δε θα πεινάσει κι αυτός που πιστεύει σε μένα δε θα διψάσει ποτέ».

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, να μας χαρίσει εκείνο το βλέμμα τις πίστεως που μπορεί να ανακαλύπτει και να διακρίνει την παρουσία του και τις ενέργειές του μέσα στα μικρά και τα μεγάλα γεγονότα της ζωής μας. Ας τον ικετεύσουμε ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

-Για το λαό του Θεού που πορεύεται μέσα στην έρημο αυτού του κόσμου, ώστε να είναι βέβαιος ότι ο Κύριος τον συνοδεύει και τον οδηγεί στον τελικό σκοπό της αγάπης του, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους χριστιανούς, ώστε να αισθάνονται πείνα και δίψα για το Χριστό και να χορταίνουν στο τραπέζι του Λόγου και της Ευχαριστίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας, ώστε με αληθινό ενδιαφέρον να φροντίζουν για την υλική και την πνευματική τροφή του λαού μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για τους κάθε λογής φτωχούς της εποχής μας, ώστε να ανακαλύψουν πως η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στο ζωντανό Θεό και Σωτήρα μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για μας, οι οποίοι συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τελέσουμε την Ευχαριστία μας, ώστε να μάθουμε να θέτουμε την αναζήτηση του “Άρτου της ζωής” πριν από κάθε βιωτική μέριμνα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα μας, μην επιτρέψεις, σε παρακαλούμε, να μας λείψει ποτέ η τροφή του λόγου σου και του Σώματος και Αίματος του Υιού σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Εξαγίασε με ευμένεια, σε παρακαλούμε, Κύριε, αυτά τα δώρα, δέξου την πνευματική μας θυσία και κατάστησέ μας προσφορά αιώνια στη δόξα σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Σοφ Σολ 16, 20)

Άρτον από τον ουρανό μας έδωσες, Κύριε, που περιέχει κάθε τέρψη
και κάθε ευχάριστη γεύση.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ικετεύουμε, Κύριε, να περιφρουρείς με την πατρική σου προστασία, όσους αναζωογονείς με τα ουράνια δώρα, και, εφόσον δεν παύεις να τους ευεργετείς, κατάστησέ τους άξιους της αιώνιας σωτηρίας.
Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο ΡΚαθολικών Τήνου κ. Ιωσήφ

Σήμερα το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ , συνοδευόμενος από Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, μετέβη στο Επισκοπείο της ΡΚαθολικής Αρχιεπισκοπής και ευχήθηκε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 28 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου