Φυλλάδιο της 4ης Κυριακής της Παρουσίας Κύκλος Γ

4η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

Κύκλος Γ’

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ησ 45, 8)

Σκορπίστε δρόσο, ουρανοί, και τα νέφη ας ρίξουν σαν βροχή τον Δίκαιο. Ας ανοίξει η γη και ας βλαστήσει τον Σωτήρα.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Πλημμύρισε με τη χάρη σου τις καρδιές μας, Κύριε, και όπως με το μήνυμα του Αγγέλου γνωρίσαμε την ενσάρκωση του Χριστού, του Υιού σου, έτσι με τα σεπτά Πάθη και τον τίμιο Σταυρό του, να οδηγηθούμε στη δόξα της Αναστάσεως. Διά του ιδίου Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΠΡΩΤΟ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Μιχαία (5, 1-4α)

Κι εσύ, Βηθλεέμ του Εφραθά, αν και είσαι μικρή μεταξύ των πολλών  (πόλεων) του Ιούδα, από σένα θα βγει για μένα εκείνος που θα είναι κυρίαρχος στον Ισραήλ, και η έξοδός του θα είναι από τους αρχαίους χρόνους, από τις ημέρες της αιωνιότητας. Γι’αυτό, θα δώσει αυτούς, μέχρι τότε που αυτή που γεννάει θα γεννήσει. Και το υπόλοιπο των αδελφών του θα μετατραπούν σε τέκνα του Ισραήλ.

Και θα στέκεται και θα ποιμαίνει με τη δύναμη του Κυρίου, με τη μεγαλειότητα του ονόματος του Κυρίου, του Θεού του, και θα κατοικήσουν με ασφάλεια, επειδή τώρα θα μεγαλυνθεί μέχρι τα πέρατα της γης. Κι αυτός θα είναι ειρήνη.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (80)

 

       Θεέ, αποκατάστησέ μας.

       Ας λάμψει το πρόσωπό σου, και θα σωθούμε.

 

Άκουσε, εσύ που τον Ισραήλ ποιμαίνεις,*

που τον Ιωσήφ σαν κοπάδι προβάτων οδηγείς.

Ξύπνησε τη δύναμή σου,*

και έλα να μας σώσεις.

 

Θεέ των δυνάμεων, στρέψου προς εμάς,+

κοίταξε από τον ουρανό και πρόσεξε*

κι επισκέψου αυτό το αμπέλι.

Και υπεράσπισέ το, αφού το φύτεψε η δεξιά σου+

υπεράσπισε και το τέκνο του ανθρώπου,*

που τον στερέωσες για σένα.

 

Ας είναι το χέρι σου επάνω στον άνδρα της δεξιάς σου,+

και επάνω στο τέκνο του ανθρώπου,*

που τον κραταίωσες για σένα.

Από κοντά σου δε θ’απομακρυνθούμε,+

εσύ θα μας ζωοποιήσεις,*

και το όνομά σου θα επικαλεστούμε.

 

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Ανάγνωσμα από την επιστολή προς τους Εβραίους (10, 5-10)

Αδελφοί, όταν ο Χριστός εισέρχεται στον κόσμο, λέει: «Θυσία και προσφορά δε θέλησες, αλλά μου ετοίμασες ένα σώμα. Δε σου αρέσουν ολοκαυτώματα και θυσίες για αμαρτίες. Τότε είπα: Ιδού έρχομαι, όπως γράφει το κεφάλαιο του βιβλίου για μένα, να εκτελέσω, Θεέ, το θέλημά σου».

Αφού πρώτα λέει: «Θυσίες και προσφορές και ολοκαυτώματα για αμαρτίες δε θέλησες ούτε σου αρέσουν», και οι οποίες προσφέρονται σύμφωνα με το νόμο, τότε προσθέτει: «Ιδού, έρχομαι να εκτελέσω το θέλημά σου». Καταργεί το πρώτο για να θέσει σε ισχύ το δεύτερο. Απ’αυτό το θέλημα είμαστε αγιασμένοι, με την προσφορά του σώματος του Ιησού Χριστού, που έγινε μια φορά για πάντα.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Λκ. 1,38)

Αλληλούια. Ιδού η δούλη του Κυρίου, ας γίνει σ’ εμένα σύμφωνα με το λόγο σου. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1, 39-45)

Εκείνες τις ημέρες, σηκώθηκε η Μαριάμ και πήγε γρήγορα στην ορεινή περιοχή, σε μια πόλη του Ιούδα, και μπήκε στο σπίτι του Ζαχαρία και ασπάστηκε την Ελισάβετ.

Και μόλις εκείνη άκουσε το χαιρετισμό της Μαρίας, σκίρτησε το βρέφος μέσα της. Και γεμάτη από Άγιο Πνεύμα, η Ελισάβετ φώναξε με δυνατή κραυγή και είπε:

«Ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες κι ευλογημένος είναι ο καρπός των σπλάχνων σου. Αλλά πώς μου συνέβη αυτό, να έλθει σε μένα η μητέρα του Κυρίου μου; Πράγματι, μόλις έφθασε η φωνή του χαιρετισμού σου στ’ αυτιά μου, σκίρτησε από αγαλλίαση το βρέφος στα σπλάχνα μου. Είναι μακάρια αυτή που πίστεψε, διότι θα ολοκληρωθούν σ’ αυτήν τα λόγια τα οποία της αναγγέλθηκαν από τον Κύριο».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Κύριος είναι ο ποιμένας που χαρίζει στο λαό του ασφάλεια σε κάθε κίνδυνο και ειρήνη μέσα στην ταραχή. Ας στηρίξουμε τις προσευχές ο ένας του άλλου, ψάλλοντας: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

Για την Αγία Καθολική Εκκλησία, ώστε να περιμένει μέσα σε αγρυπνία και προσευχή τον ερχόμενο Βασιλιά και Κύριό της, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους κυβερνήτες των λαών, ώστε με ταπεινοσύνη να αναγνωρίζουν την εξουσία του Θεού πάνω στην ανθρωπότητα και τον κόσμο και να συνεργάζονται για την επικράτηση της αληθινής ειρήνης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για τους απόκληρους της κοινωνίας μας, για όσους η αμαρτία του ανθρώπου τούς έθεσε στο περιθώριο, ώστε να γνωρίσουν μια μέρα την πηγαία χαρά που φέρνει η παρουσία του Κυρίου, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την ενοριακή μας κοινότητα, που συναθροίσθηκε για να αποδώσει την Ευχαριστία της στο Θεό Πατέρα, ώστε να προετοιμασθεί κατάλληλα, κατά το παράδειγμα της Αειπαρθένου Θεοτόκου, για τη Γέννηση του Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Πατέρα επουράνιε, χάρισε στο λαό σου την πίστη, την αγάπη και την διαθεσιμότητα που έδειξε η Αειπάρθενος Μαρία όταν δέχθηκε μέσα της τον ενσαρκωμένο Υιό σου, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Τα δώρα που προσκομίσαμε στο βωμό σου, Κύριε, ας τα εξαγιάσει το Πνεύμα το Άγιο, το οποίο κατέστησε με τη δύναμή του γόνιμα τα σπλάχνα της Μακαρίας Αειπαρθένου Μαρίας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ησ 7, 14)

Η Παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει υιό, και θα ονομασθεί Εμμανουήλ.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχοντας λάβει την εγγύηση της αιώνιας ζωής, σε παρακαλούμε, παντοδύναμε Θεέ, αξίωσέ μας, όσο πλησιάζει η εορτή της σωτηρίας μας, να προετοιμαζόμαστε με μεγαλύτερη ευλάβεια για να τελέσουμε επάξια το Μυστήριο της Γεννήσεως του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου