Φυλλάδιο της 31ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Β’

31η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Κύκλος Β΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 38 [37], 22-23)

Μη με εγκαταλείπεις, Κύριε Θεέ μου, μην απομακρυνθείς από κοντά μου. Σπεύσε να με βοηθήσεις, Κύριε, δύναμη της σωτηρίας μου.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και πανεύσπλαχνε Θεέ, εσύ που χορηγείς στους πιστούς σου το δώρο να σε υπηρετούν όπως αρμόζει στη μεγαλειότητά σου, κάνε μας, σε παρακαλούμε, να τείνουμε χωρίς βραδυπορία προς τις υποσχέσεις σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του Δευτερονομίου  (6, 2-6)

Τις ημέρες εκείνες, μιλώντας ο Μωυσής στο λαό, είπε: «Να φοβάσαι τον Κύριο, το Θεό σου, ώστε να τηρείς όλα τα διατάγματά του και τις εντολές του, που εγώ σε προστάζω, εσύ και τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου, όλες τις ημέρες της ζωής σου για να μακροημερεύσεις.

Άκουσε, Ισραήλ, και πρόσεχε να τα εκτελείς, για να ευημερείς και για να πληθυνθείτε υπερβολικά, καθώς ο Κύριος, ο Θεός των πατέρων σου, υποσχέθηκε σε σένα, στη γη που ρέει γάλα και μέλι.

Άκουε, Ισραήλ. ο Κύριος, ο Θεός μας, είναι ένας Κύριος. Και θα αγαπάς τον Κύριο, το Θεό σου, με ολόκληρη την καρδιά σου, με ολόκληρη την ψυχή σου και με ολόκληρη τη δύναμή σου. Κι αυτά τα λόγια, που εγώ σήμερα σε προστάζω, θα είναι στην καρδιά σου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (18)

 

Θα σε αγαπήσω, Κύριε,

δύναμή μου.

 

Θα σε αγαπήσω, Κύριε, δύναμή μου.*

Κύριε, στερέωμά μου και καταφύγιό μου κι ελευθερωτή μου.

 

Θεέ μου, βοήθειά μου στην οποία ελπίζω.*

Υπερασπιστή μου, δύναμη της σωτηρίας μου και προστάτη μου.

Θα επικαλεστώ τον αξιέπαινο Κύριο*

και θα σωθώ απ’τους εχθρούς μου.

 

Ζει ο Κύριος κι ευλογητός ο υποστηριχτής μου,*

ας υψώνεται με δόξα ο Θεός της σωτηρίας μου.

Χαρίζει νίκες σωτηρίας στο βασιλιά του+

και δείχνει έλεος στον χρισμένο του,*

στο Δαβίδ και στους απογόνους του αιώνια.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από την επιστολή προς τους Εβραίους (7, 23-28)

Αδελφοί, ενώ οι άλλοι ιερείς είναι πολλοί, επειδή ο θάνατος δεν τους επιτρέπει να παραμένουν αιώνια, ο Ιησούς, επειδή παραμένει αιώνια, κατέχει ιεροσύνη που δε μεταβιβάζεται. Οπότε μπορεί να σώζει όλους εκείνους που προσέρχονται στο Θεό διαμέσου του, επειδή ζει για πάντα για να μεσιτεύει για χάρη τους.

Τέτοιου είδους, πράγματι, αρχιερέας μας χρειαζόταν, άγιος, άκακος, αμόλυντος, ξεχωρισμένος απ’τους αμαρτωλούς και υψωμένος επάνω απ’τους ουρανούς. Ένας που δεν έχει ανάγκη κάθε ημέρα να προσφέρει θυσίες πρώτα για τις δικές του αμαρτίες και μετά για τις αμαρτίες του λαού, όπως κάνουν οι αρχιερείς. Διότι αυτό το έπραξε μια φορά για πάντα, προσφέροντας τον εαυτό του.

Πράγματι, ο νόμος καθιστά αρχιερείς ανθρώπους που έχουν αδυναμίες, ενώ τα λόγια του όρκου, που δόθηκε μετά το νόμο, εγκαθιστούν τον Υιό, που είναι τέλειος, για πάντοτε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Ιω.14,23)

Αλληλούια. Αν κάποιος με αγαπά, θα τηρήσει το λόγο μου, και ο Πατέρας μου θα τον αγαπήσει και θα έλθουμε σ’αυτόν και θα κατοικήσουμε σ’αυτόν. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (12,28β-34)

Εκείνο τον καιρό, ένας από τους γραμματείς ρώτησε τον Ιησού: «Ποια είναι η εντολή η πρώτη απ’όλες;»

Ο Ιησούς απάντησε: «Πρώτη εντολή είναι: “Άκου, Ισραήλ: Ο Κύριος, ο Θεός μας, είναι ο ένας Κύριος. Και θα αγαπήσεις τον Κύριο, το Θεό σου, με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη”. Η δεύτερη εντολή είναι αυτή: “Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου”. Μεγαλύτερη εντολή απ’αυτές δεν υπάρχει».

Ο γραμματέας τότε του είπε: «Πολύ καλά, διδάσκαλε. Είναι σύμφωνο με την αλήθεια αυτό που είπες ότι “ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός απ’αυτόν”. Και το “να τον αγαπάς με όλη σου την καρδιά και με όλο σου το νου και με όλη σου τη δύναμη και το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου” είναι σπουδαιότερο από όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες».

Ο Ιησούς, βλέποντας ότι απάντησε συνετά, του είπε: «Δε βρίσκεσαι μακριά από τη Βασιλεία του Θεού». Και κανένας πια δεν τολμούσε να του θέσει άλλες ερωτήσεις.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, η χριστιανική πίστη έχει την αγάπη ως σκοπό της και αποκορύφωμά της. Ας ικετεύσουμε με θάρρος το Θεό Πατέρα, να γεμίσει την καρδιά μας απ’την αγάπη του. Ας ψάλλουμε: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

– Για τον Άγιο Πατέρα τον πάπα (…), τον επίσκοπό μας (…), όλους τους επισκόπους και τους ιερείς, ώστε να είναι μάρτυρες της αγάπης του Θεού μέσα στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους χριστιανούς, οι οποίοι έλαβαν στο Βάφτισμά τους την εντολή της αγάπης, ώστε έμπρακτα και με ειλικρίνεια να τη ζουν μέσ’ τη ζωή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τις οργανώσεις και τους διεθνείς οργανισμούς που στοχεύουν στην επίτευξη της ειρήνης στον κόσμο, ώστε να εργάζονται για την πνευματική ανάπτυξη όλης της ανθρωπότητας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για όλους εμάς τους εδώ συναγμένους, ώστε να εννοήσουμε πως η κατάκτηση της Βασιλείας του Θεού έγκειται στην έμπρακτη εφαρμογή της εντολής της αγάπης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ Πατέρα, πηγή αγάπης, Εσύ που θέλησες να ξεχωρίζουν οι μαθητές του Υιού σου με το διακριτικό σημείο της αγάπης, βοήθησέ μας και ενίσχυσέ μας, ώστε να είμαστε όργανα της αγάπης σου ανάμεσα στους συνανθρώπους μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Η θυσία αυτή ας είναι για σένα, Κύριε, προσφορά αγνή, και για μας πηγή της ευσπλαχνίας σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 16 [15], 11)

Τους δρόμους της ζωής μου έκανες γνωστούς, θα με πλουτίσεις από την τέλεια χαρά του προσώπου σου, Κύριε.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ας αυξάνει συνεχώς σ’ εμάς η δύναμή σου, Κύριε, ώστε ανανεωμένοι από τα ουράνια Μυστήρια, να αποκτήσουμε αυτά που μας υπόσχεσαι. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου