Φυλλάδιο της 30ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Β’

                                                                                                    30η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

                                                                                                               Κύκλος Β΄

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 105 [104], 3-4)

Ας χαίρεται η καρδία όσων αναζητούν τον Κύριο. Ζητήστε τον Κύριο και τη δύναμή του, πάντοτε να αναζητείτε το πρόσωπό του.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, αύξησέ μας την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη και κάμε να αγαπούμε τις εντολές σου, για να αποκτήσουμε αυτά που μας υπόσχεσαι. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

  

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία (31,7-9)

Αυτά λέει ο Κύριος: «Να ψάλετε με αγαλλίαση για τον Ιακώβ. να αλαλάξετε για το κεφάλι των εθνών. να κηρύξετε, να αινέσετε και να πείτε: “Σώσε, Κύριε, το λαό σου, το υπόλοιπο του Ισραήλ”.

Ιδού, εγώ θα τους φέρω από τη γη του Βορρά, θα τους συγκεντρώσω από τις άκρες της γης, και μαζί τους τον τυφλό, τον χωλό, την έγκυο κι εκείνη που γεννάει μαζί. μία μεγάλη συνάθροιση θα επιστρέψει εδώ.

Θα έρθουν με κλάμα και με ικεσία, και θα τους οδηγήσω κοντά σε ποταμούς νερών από ίσιο δρόμο, στον οποίο δε θα προσκόψουν. επειδή είμαι πατέρας στον Ισραήλ, και ο Εφραΐμ είναι πρωτότοκός μου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (126)

Μεγαλεία έκαμε

σ’ εμάς, ο Κύριος.   

 

Όταν ο Κύριος επανέφερε τους αιχμαλώτους της Σιών, *

ήμαστε σαν να ονειρευόμαστε.

Τότε γέμισε από χαρά το στόμα μας *

και η γλώσσα από αγαλλίαση.

 

Τότε έλεγαν μεταξύ τους τα έθνη:*

«Μεγαλεία έκαμε ο Κύριος γι’αυτούς».

Μεγαλεία έκαμε ο Κύριος σ’εμάς, *

ήμαστε όλο χαρά.

 

Κάμε, Κύριε, να επιστρέψουν οι αιχμάλωτοί μας, *

σαν τους χειμάρρους του νότου.

Όσοι σπέρνουν με δάκρυα, *

θα θερίσουν με αγαλλίαση.

 

Πηγαίνοντας, προχωρούσαν κι έκλαιγαν, *

κρατώντας το σπόρο για να σπείρουν.

Γυρίζοντας, όμως, θα έρχονται με αγαλλίαση, *

σηκώνοντας τα χειρόβολά τους.

  

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από την επιστολή προς τους Εβραίους  (5,1-6)

Κάθε αρχιερέας εκλέγεται ανάμεσα απ’τους ανθρώπους και ορίζεται για χάρη των ανθρώπων προς ό,τι έχει σχέση με το Θεό, ώστε να προσφέρει δώρα και θυσίες για τις αμαρτίες. Έτσι μπορεί να αισθανθεί συμπάθεια για όσους βρίσκονται στην άγνοια και στην πλάνη, επειδή και ο ίδιος ζει την ίδια αδυναμία και γι’αυτήν οφείλει να προσφέρει τις θυσίες για τις αμαρτίες τόσο του λαού όσο και του εαυτό του. Κι αυτή την τιμή δεν την παίρνει κάποιος για τον εαυτό του, αλλά καλείται από το Θεό, όπως συνέβη και με τον Ααρών.

Έτσι και ο Χριστός δε δόξασε τον εαυτό του με το να γίνει από μόνος του αρχιερέας, αλλά τον δόξασε εκείνος που του είπε: «Υιός μου είσαι συ, εγώ σήμερα σε γέννησα». Επίσης και σε ένα άλλο σημείο λέει: «Εσύ είσαι ιερέας αιώνια, σύμφωνα με την τάξη του Μελχισεδέκ».

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Β΄Τιμ.1,10β)

Αλληλούια. Ο σωτήρας μας Ιησούς Χριστός κατήργησε το θάνατο

και με το Ευαγγέλιό του έκαμε να λάμψει η ζωή και η αφθαρσία. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (10,46-52)

Τον καιρό εκείνο, έφθασαν στην Ιεριχώ. Και ενώ έφευγαν ο Ιησούς και οι μαθητές του και αρκετός κόσμος από την Ιεριχώ, ο γιος του Τιμαίου, ο Βαρτιμαίος, τυφλός ζητιάνος, καθόταν κοντά στο δρόμο. Όταν άκουσε ότι είναι ο Ιησούς ο Ναζαρηνός, άρχισε να φωνάζει και να λέει: «Ιησού, Υιέ του Δαβίδ, ελέησέ με!». Και πολλοί τον μάλωναν για να σωπάσει, αλλά εκείνος φώναζε ακόμα πιο πολύ: «Υιέ του Δαβίδ, ελέησέ με!».

Στάθηκε τότε ο Ιησούς και είπε: «Φωνάξτε τον». Φώναξαν τον τυφλό και του είπαν: «Θάρρος, σήκω γιατί σε φωνάζει». Εκείνος πέταξε το επανωφόρι του, πετάχτηκε όρθιος και πήγε στον Ιησού. Κι ο Ιησούς του μίλησε και του είπε: «Τι θέλεις να κάμω για σένα;».

Κι ο τυφλός του είπε: «Ραββουνί, θέλω να αναβλέψω!».

Τότε ο Ιησούς του είπε: «Πήγαινε. Η πίστη σου σ’έσωσε». Κι ευθύς βρήκε το φως του κι ακολούθησε τον Ιησού στο δρόμο.

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, με χαρά ας απευθύνουμε την προσευχή μας και τις ικεσίες μας στο Θεό Πατέρα, μέσω του Υιού του, του Ιησού Χριστού, που στάλθηκε για να χαρίσει το φως στους τυφλούς και να ευαγγελίσει τους φτωχούς. Ας συνοδεύσουμε τις ικεσίες μας ψάλλοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

– Για όλους τους χριστιανούς, ώστε να έχουν το θάρρος να αναγνωρίζουν τα σφάλματά τους και με παρρησία να ζητούν το φως το αληθινό απ’τον Πατέρα των φώτων, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους κυβερνήτες της πατρίδας μας, ώστε να φροντίζουν να έχουν όλοι οι συμπατριώτες μας τα αναφαίρετα πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τους τυφλούς αυτού του κόσμου, ώστε να συναντήσουν στο δρόμο της ζωής τους το φως το αληθινό που φωτίζει κάθε άνθρωπο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για τα παιδιά και τους νέους που παρακολουθούν την κατήχηση, ώστε να έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Ιησού Χριστό σε μια προσωπική συνάντηση σωτηρίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

– Για όλους εμάς, ώστε να αναζητούμε το φως το αληθινό στο λόγο του Θεού και με πίστη να το ακολουθούμε, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Κύριε και Θεέ μας, Πατέρα επουράνιε, πιστεύουμε σε σένα. Αύξησε την πίστη μας για να μπορούμε, θεραπευμένοι απ’την τυφλότητά μας, να ακολουθούμε τον Υιό σου στην πορεία της ζωής μας.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, τα δώρα που προσφέρουμε στη μεγαλοσύνη σου, και κάμε να αποβεί η λατρεία μας προς δόξαν του ονόματός σου. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ψλ 20 [19], 6)

Θα χαρούμε για τη σωτηρία σου,και στο όνομα του Θεού μας θα υψώσουμε σημαίες.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα Μυστήρια αυτά, σε παρακαλούμε, Κύριε, ας ολοκληρώσουν σ’ εμάς το έργο της χάρης σου, για να απολαύσουμε αληθινάαυτά που τώρα μυστηριακά τελούμε. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 17 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 15. Η εγκράτεια Αγαπητοί αδελφοί

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου