Φυλλάδιο της 24ης Κυριακή του Έτους Κύκλος Β’

24η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 

Κύκλος Β΄

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Πβ. Σειρ 36, 18)

Δώσε, Κύριε, την ειρήνη σε όσους ελπίζουν σ’ εσένα, ώστε να βρεθούν πιστοί οι προφήτες σου. Άκουσε τη φωνή του δούλου σου και του λαού σου Ισραήλ.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Κύριε, εσύ ο οποίος δημιουργείς τον κόσμο και τον διατηρείς με αγάπη, στρέψε προς εμάς το βλέμμα σου,  και χορήγησέ μας να σε υπηρετούμε με όλη την καρδιά, για να αισθανόμαστε τις ευεργεσίες της καλοσύνης σου. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα  (50, 5-9α)

Ο Κύριος, ο Θεός, μου άνοιξε το αυτί, κι εγώ δεν επαναστάτησα, δεν στράφηκα προς τα πίσω. Έδωσα τα νώτα μου σ’αυτούς που με μαστιγώνουν και τις σιαγόνες μου σ’αυτούς που μαδούν τα γένια, δεν έκρυψα το πρόσωπό μου από βρισιές και φτυσίματα.

Ο Κύριος, ο Θεός, είναι βοηθός μου, γι’αυτό δεν ταράχτηκα, γι’αυτό έβαλα το πρόσωπό μου σαν μια σκληρή πέτρα, και ξέρω ότι δε θα ντροπιαστώ. Αυτός που με δικαιώνει είναι κοντά, ποιος θα κριθεί μαζί μου; Ας παρασταθούμε μαζί. Ποιος είναι ο αντίδικός μου; Ας με πλησιάσει. Ιδού, ο Κύριος είναι βοηθός μου, ποιος θα με καταδικάσει;

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ(115)

       Θα πορεύομαι ενώπιον του Κυρίου,

       στη χώρα των ζώντων.

 

Αγάπησα τον Κύριο, *

επειδή εισάκουσε τη φωνή της δέησής μου.

Επειδή με άκουσε, *

όταν στις ημέρες μου τον επικαλέστηκα.

 

Με τύλιξαν τα δεσμά του θανάτου, *

και οι αγωνίες του άδη με βρήκαν.

Θλίψη και πόνο βρήκα +

και επικαλέστηκα το όνομα του Κυρίου:*

«Κύριε, ελευθέρωσε την ψυχή μου».

 

Ελεήμων ο Κύριος και δίκαιος, *

και ο Θεός μας ελεεί.

Προστατεύει τους μικρούς ο Κύριος. *

Ταπεινώθηκα, και μ’ έσωσε.

 

Επειδή λύτρωσε την ψυχή μου απ’ το θάνατο, +

τα μάτια μου από τα δάκρια, *

και τα πόδια μου από ολίσθημα.

Θα πορεύομαι ενώπιον του Κυρίου, *

στη χώρα των ζώντων.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

       Ανάγνωσμα από την επιστολή του Αποστόλου Ιακώβου (2,14-18)

Ποιο το όφελος, αδελφοί μου, αν κάποιος λέει ότι έχει πίστη, αλλά δεν έχει έργα; Μήπως μπορεί η πίστη να τον σώσει; Αν κάποιος αδελφός ή αδελφή δεν έχουν ρούχα να φορέσουν και στερούνται και την τροφή της κάθε ημέρας, και κάποιος από σας τους πει: «Πορεύεστε στην ειρήνη! Ζεσταίνεστε και χορτάστε!», αλλά αν δεν τους δώσετε τα αναγκαία για το σώμα, ποιο το όφελος;

Έτσι είναι και η πίστη, εάν δεν έχει έργα. Είναι από μόνη της νεκρή. Αλλά κάποιος θα πει: «Εσύ έχεις πίστη κι εγώ έχω έργα». Απόδειξέ μου πως έχεις πίστη χωρίς να έχεις έργα, κι εγώ θα σου αποδείξω πως έχω πίστη από τα έργα μου.

Λόγος του Κυρίου

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ (Γαλ.6,14)

Αλληλούια. Ποτέ να μη μου συμβεί να καυχηθώ παρά μόνο για το σταυρό του Κυρίου,μέσω του οποίου ο κόσμος έχει σταυρωθεί για μένα. Αλληλούια.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

+Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (8,27-35)

Τον καιρό εκείνο, βγήκε ο Ιησούς και οι μαθητές του στα χωριά της Καισαρείας του Φιλίππου. Και στο δρόμο ρώτησε τους μαθητές του λέγοντάς τους: «Ποιος λένε οι άνθρωποι ότι είμαι;».

Κι αυτοί του απάντησαν: «Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και άλλοι ο Ηλίας, ενώ άλλοι ότι είσαι ένας από τους προφήτες».

Κι εκείνος πάλι τους ρώτησε: «Εσείς ποιος λέτε ότι είμαι;».

Του αποκρίθηκε τότε ο Πέτρος: «Εσύ είσαι ο Χριστός». Τους έδωσε τότε αυστηρή εντολή να μη μιλήσουν σε κανένα για εκείνον.

Άρχισε τότε να τους διδάσκει: «Πρέπει ο Υιός του ανθρώπου να πάθει πολλά και να αποδοκιμαστεί από τους πρεσβυτέρους και τους αρχιερείς και τους γραμματείς και να θανατωθεί και να αναστηθεί μετά από τρεις ημέρες». Και το έλεγε φανερά.

Τον πήρε τότε ο Πέτρος κατά μέρος κι άρχισε να τον μαλώνει. Ο Ιησούς, όμως, στράφηκε και, βλέποντας τους μαθητές του, επέπληξε τον Πέτρο και του είπε: «Πήγαινε πίσω μου, σατανά, διότι δε σκέπτεσαι αυτά που είναι του Θεού, αλλά εκείνα που είναι των ανθρώπων».

Κάλεσε τότε τον κόσμο μαζί με τους μαθητές του και τους είπε: «Αν κάποιος θέλει να ακολουθεί πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το σταυρό του και ας με ακολουθεί. Διότι εκείνος που θέλει να σώσει τη ζωή του, θα τη χάσει. Κι αν κάποιος χάσει τη ζωή του για μένα και το Ευαγγέλιο, θα τη σώσει».

Λόγος του Κυρίου

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο σταυρός του Χριστού είναι σκάνδαλο και ανοησία για όσους σκέπτονται σύμφωνα με τη νοοτροπία των ανθρώπων. Για όσους σκέπτονται σύμφωνα με το Θεό, είναι Θεού δύναμη και Θεού σοφία και υπέρτατη απόδειξη αγάπης. Ας προσευχηθούμε ώστε όλοι οι χριστιανοί να κατανοήσουν το μυστήριο του δοξασμένου σταυρού.

Ας ψάλλουμε: Εισάκουσέ μας, Κύριε!

-Για την Αγία Εκκλησία του Θεού, ώστε να αναζητεί τη δόξα της μόνο στον εσταυρωμένο Χριστό και να τον ακολουθεί με πιστότητα, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όσους υποφέρουν, ώστε να κατανοήσουν τη συμμετοχή τους στο έργο της σωτηρίας και να αγκαλιάσουν με αγάπη το σταυρό τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όσους καταδιώκονται και υποφέρουν από κοινωνικές αδικίες, ώστε να φθάσει σε όλους η σωτηρία που ανήγγειλε ο Χριστός, και οι χριστιανοί να ενδιαφερθούν για την απελευθέρωσή τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

-Για όλους εμάς, τους εδώ συγκεντρωμένους, ώστε να ωριμάσει η πίστη μας σε τέτοιο βαθμό ώστε με τα έργα μας και με τη θέλησή μας να αγκαλιάζουμε τους σταυρούς της κάθε μέρας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Είθε, Πατέρα παντοκράτορα, όπως όλα τα παιδιά σου να αποδέχονται τον πόνο και τα βάσανα ως μέσο εξιλασμού και απολύτρωσης του κόσμου κι έτσι να συμπληρώνουν στο σώμα τους ό,τι λείπει από τα πάθη του Υιού σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, σε παρακαλούμε, Κύριε, με ευμένεια τα δώρα του λαού σου, και κάμε ώστε ό,τι ο καθένας προσφέρει για να τιμήσει το όνομά σου να αποβεί προς σωτηρία όλων. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Πβ. Ψλ 36 [35], 8)

Πόσο πολύτιμο, Θεέ, το έλεός σου! Οι άνθρωποι θα καταφεύγουν στη σκιά των πτερύγων σου.

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η χάρη των ουρανίων δώρων, Κύριε, ας κατακτήσει το πνεύμα και το σώμα μας, ώστε να μην υπερισχύει σ’ εμάς το δικό μας φρόνημα, αλλά πάντοτε η δική σου δύναμη. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου