Φυλλάδιο της Κυριακής: 2η Κυριακή του Πάσχα

 

2η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, Κύκλος Γ

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Α΄ Πε 2, 2)

Ως νεογέννητα βρέφη που είστε, ποθήσετε το πνευματικό και άδολο γάλα, για να αναπτυχθείτε με αυτό ως προς τη σωτηρία. Αλληλούια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε Κύριε, ο Θεός της αιώνιας ευσπλαχνίας, ο οποίος με την επέτειο της Πασχαλινής Πανήγυρης αναζωπυρώνεις την πίστη στο λαό σου, αύξησε σ’ εμάς τη χάρη να κατανοήσουμε τον ανεκτίμητο πλούτο του Βαπτίσματος που μας εξάγνισε, του Πνεύματος που μας αναγέννησε και του Αίματος που μας λύτρωσε. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα, ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων  (5,12-16)

Mε τα χέρια των αποστόλων γίνονταν στο λαό πολλά σημεία και θαύματα. Και όλοι ήταν ομόψυχοι στη Στοά του Σολομώντα, ενώ από τους υπόλοιπους κανένας δεν τολμούσε να προσκολληθεί σ’ αυτούς, αλλά ο λαός τους επαινούσε.

Και όλο και περισσότερο αύξανε το πλήθος αυτών που πίστευαν στον Κύριο, ανδρών και γυναικών. Έτσι και έξω στις πλατείες έφερναν τους ασθενείς και τους έθεταν επάνω σε φορεία και σε κρεβάτια, ώστε, όταν θα περνούσε ο Πέτρος, έστω και η σκιά του να επισκιάσει κάποιον απ’ αυτούς. Συναθροιζόταν μάλιστα και το πλήθος των πόλεων που ήταν γύρω από την Ιερουσαλήμ, φέρνοντας ασθενείς και όσους ενοχλούνταν από ακάθαρτα πνεύματα, και όλοι αυτοί θεραπεύονταν.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (118)

 

         Δοξάστε τον Κύριο, διότι είναι πανάγαθος,

         και αιώνιο το έλεός του.

 

Τώρα ας πει ο Ισραήλ ότι είναι καλός, επειδή αιώνιο το έλεός του.

Τώρα ας το πει η γενεά του Ααρών, επειδή αιώνιο το έλεός του.

Τώρα ας το πουν όσοι φοβούνται τον Κύριο, *

επειδή αιώνιο το έλεός του.

 

Ο λίθος, που απορρίφθηκε από τους οικοδόμους, *

αυτός έγινε ακρογωνιαίος.

Αυτό έγινε από τον Κύριο και είναι θαυμαστό στα μάτια μας.

Αυτή είναι η ημέρα που έκαμε ο Κύριος, *

ας ευφρανθούμε και ας αγαλλιάσουμε.

 

Κύριε, σώσε με. Κύριε, χάρισε ευημερία.

Ευλογημένος αυτός που έρχεται στο όνομα του Κυρίου. *

Σας ευλογούμε από τον οίκο του Κυρίου.*

Ο Θεός είναι ο Κύριος και μας έδωσε το φως.

 

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη (1,9-11α.12-13.17-19)

Εγώ, ο Ιωάννης, ο αδελφός σας και συμμέτοχος στη θλίψη και στη βασιλεία και στην υπομονή εν Ιησού, βρισκόμουν στο νησί που λέγεται Πάτμος για το λόγο του Θεού και τη μαρτυρία για τον Ιησού. Κατά την Κυριακή ημέρα βρέθηκα σε έκσταση και άκουσα πίσω μου μια δυνατή φωνή, σαν από σάλπιγγα, που έλεγε: «Ό,τι βλέπεις γράψε το σε βιβλίο και στείλε το στις επτά εκκλησίες, που βρίσκονται στην Ασία». Στράφηκα πίσω για να δω τίνος ήταν η φωνή που μου μιλούσε, και γυρίζοντας είδα επτά χρυσές λυχνίες και ανάμεσα στις λυχνίες είδα έναν που έμοιαζε με Υιό ανθρώπου, ντυμένο με χιτώνα που έφθανε μέχρι τα πόδια και ζωσμένο στο στήθος με μια χρυσή ζώνη.

Και μόλις τον είδα έπεσα κοντά στα πόδια του σαν νεκρός κι εκείνος έβαλε επάνω μου το δεξί του χέρι και μου είπε: «Μη φοβάσαι! Εγώ είμαι ο Πρώτος και ο Τελευταίος κι Αυτός που ζει. Εγώ υπήρξα νεκρός, αλλά ιδού, είμαι ζωντανός για τους αιώνες των αιώνων και κατέχω τα κλειδιά του θανάτου και του άδη. Γράψε, λοιπόν, όσα είδες και όσα υπάρχουν και όσα μέλλουν να συμβούν μετά απ’αυτά».

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ  (Ιω.20,29)

Αλληλούια. Επειδή με είδες, πίστεψες, λέει ο Κύριος. Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν. Αλληλούια.

 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (20,19-31)

Όταν βράδιασε εκείνη την ημέρα, δηλαδή την πρώτη μετά το Σάββατο, κι ενώ ήταν κλειστές οι πόρτες του σπιτιού όπου βρίσκονταν οι μαθητές, επειδή φοβούνταν τους Ιουδαίους, ήλθε ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και τους λέει: «Ειρήνη μαζί σας!». Κι όταν το είπε αυτό, τους έδειξε τα χέρια και την πλευρά του. Χάρηκαν, λοιπόν, οι μαθητές που είδαν τον Κύριο. Τους είπε, λοιπόν, πάλι ο Ιησούς: «Ειρήνη μαζί σας! Όπως έστειλε εμένα ο Πατέρας, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς». Κι όταν το είπε αυτό, φύσηξε επάνω τους και τους είπε: «Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Αν σε κάποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί. Αν σε κάποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι».

Αλλά ο Θωμάς που λεγόταν Δίδυμος, ένας απ’ τους Δώδεκα, δεν ήταν μαζί τους όταν ήλθε ο Ιησούς. Του έλεγαν, λοιπόν, οι μαθητές: «Είδαμε τον Κύριο!». Κι εκείνος τους είπε: «Αν δε δω στα χέρια του το σημάδι των καρφιών και δε βάλω το δάχτυλό μου στο σημάδι των καρφιών και δε βάλω το χέρι μου στην πλευρά του, δε θα πιστέψω». Και μετά από οκτώ ημέρες, πάλι οι μαθητές του ήταν μέσα και ο Θωμάς βρισκόταν μαζί τους. Κι ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές, έρχεται πάλι ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και είπε: «Ειρήνη μαζί σας!». Μετά λέει στο Θωμά: «Φέρε το δάχτυλό σου εδώ και κοίταξε τα χέρια μου και φέρε το χέρι σου και βάλε το στην πλευρά μου. Και να μην είσαι άπιστος, αλλά πιστός!». Απάντησε ο Θωμάς και του είπε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!» Του λέει ο Ιησούς: «Επειδή με είδες, πίστεψες. Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν».

Βέβαια, ο Ιησούς έκαμε και άλλα πολλά σημεία ενώπιον των μαθητών του, που δεν έχουν γραφεί μέσα σ’ αυτό το βιβλίο. Αλλά αυτά γράφηκαν, για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντας να έχετε ζωή στο όνομά του.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, αυτή την ημέρα που ο Ιησούς βρίσκεται ανάμεσά μας, όπως και με τους μαθητές του, μέσω του λόγου του και της ζωοποιού παρουσίας του, ας απευθύνουμε την προσευχή μας προς το Θεό Πατέρα, ψάλλοντας: Εισάκουσέ, Πατέρα, τη φωνή του λαού Σου!

 

Για τον Άγιο Πατέρα τον πάπα (…), τον επίσκοπό μας (…), όλους τους επισκόπους και τους ιερείς, ώστε με τη δύναμη του Πνεύματος που έλαβαν κατά τη χειροτονία τους να εκπληρώνουν με πιστότητα τη διακονία του λόγου προς τους αδελφούς τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, για να εμποτισθούν όλες του οι δραστηριότητες με το αληθινό πνεύμα ειρήνης του αναστημένου Χριστού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για τους αδύνατους στην πίστη, για να μπορέσουν κάποια στιγμή της ζωής των να ομολογήσουν, όπως και ο Θωμάς, τον Ιησού Χριστό ως Θεό και Κύριό τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όλους εμάς τους εδώ συγκεντρωμένους κατ’ αυτή την ημέρα του Κυρίου, ώστε να ενδυναμωθούμε από τη ζωντανή παρουσία του Αναστημένου Χριστού ανάμεσά μας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Πατέρα όλων των ανθρώπων, εισάκουσε την επιθυμία όλης της ανθρωπότητας για ειρήνη και πρόοδο και εκπλήρωσέ την μέσω του Ιησού Χριστού του Υιού σου και Κυρίου μας, που ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου με καλοσύνη, Κύριε, τις προσφορές του λαού σου και οδήγησέ μας στην αιώνια μακαριότητα, εσύ που μας κάλεσες στην πίστη και μας αναγέννησες με το Βάπτισμα. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ(Πβ. Ιω 20, 27)

Φέρε το δάκτυλό σου εδώ και κοίταξε τα σημάδια των καρφιών και μην είσαι άπιστος, αλλά πιστός. Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παντοδύναμε Κύριε, η δύναμη του Πασχαλινού Μυστηρίου που λάβαμε, ας συνεχίσει να ενεργεί σωτήρια στη ζωή μας. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

«Σώμα Χριστού» στον απόστολο Παύλο

«ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ» ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΠΑΥΛΟ Δύο τύποι εκκλησίας   Όπως είναι γνωστό, η διδασκαλία περί «Σώματος Χριστού» δεν είναι ενιαία στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου.

Προετοιμασία Μελλονύμφων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στην Μετασυνοδική Αποστολική Παραίνεσή του ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει: η συζυγική αγάπη που ενώνει τους συζύγους είναι μια αγάπη εξαγιασμένη, εμπλουτισμένη και φωτισμένη από

Angelus, 19 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα το Ευαγγέλιο μας δείχνει τον Ιησού που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου