4η Κυριακή του Πάσχα   

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ             

(A)     

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6        

Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με τον Λόγο του Κυρίου πλάστηκαν οι Ουρανοί.  Αλληλούια.

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Παντοδύναμε και αιώνιε Θεέ, οδήγησέ μας στην κοινωνία της Ουράνιας Χαράς, για να φθάσει το ταπεινό ποίμνιο εκεί όπου ήδη έχει φθάσει θριαμβευτής ο Ποιμένας του, ο οποίος, μαζί με Εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από το βιβλίο των Αποστόλων (2,14α.36-41)

Την ημέρα της Πεντηκοστής σηκώθηκε όρθιος ο Πέτρος μαζί με τους Ένδεκα, ύψωσε τη φωνή του και τους μίλησε: «Ας γνωρίζει με βεβαιότητα όλη η γενεά του Ισραήλ ότι και Κύριο και Χριστό τον κατέστησε ο Θεός, Αυτόν τον Ιησού που εσείς σταυρώσατε!». Όταν, λοιπόν, άκουσαν, αισθάνθηκαν βαθιά συντριβή στην καρδιά και είπαν προς τον Πέτρο και τους υπόλοιπους αποστόλους: «Τι να κάνουμε, άνδρες αδελφοί;». Ο Πέτρος τότε τους είπε: «Μετανοήστε και ο καθένας ας βαπτιστεί στο Όνομα του Ιησού Χριστού για την άφεση των αμαρτιών σας και θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος. Επειδή για σας είναι η υπόσχεση και για τα παιδιά σας και για όλους εκείνους που είναι μακριά, όσους προσκαλέσει ο Κύριος, ο Θεός μας». Και με άλλα περισσότερα λόγια τους εξόρκιζε και τους προέτρεπε λέγοντας: «Σωθείτε από τη γενεά αυτή τη διαστρεμμένη». Αυτοί, λοιπόν, που αποδέχτηκαν τον Λόγο Του βαπτίστηκαν και προστέθηκαν την ημέρα εκείνη περίπου τρεις χιλιάδες ψυχές.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ            

Ψαλμός  23 (1-3α.3β-4.5.6)

 

Αντίφωνο: Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου.

Τίποτα δε μου λείπει !

Ο Κύριος είναι ο ποιμένας μου. Τίποτα δε μου λείπει.*

Σε τόπο χλοερό έστησε τη σκηνή μου,

σε ήρεμα νερά με οδηγεί,*

αναζωογονεί την ψυχή μου. Αντ.

 

Με καθοδηγεί στους δρόμους της δικαιοσύνης,*

από αγάπη για το Όνομά Του.

Αλλά κι αν πορευθώ κάτω από τη σκιά του θανάτου,*

δε θα φοβηθώ κακό, γιατί Εσύ είσαι μαζί μου.

Το ποιμενικό ραβδί και η βακτηρία Σου,*

ασφάλεια μου χαρίζουν. Αντ.

 

Ετοίμασες εμπρός μου τραπέζι,*

κάτω απ’ τα μάτια των εχθρών μου που με θλίβουν.

Αρωμάτισες με λάδι την κεφαλή μου,

ξεχειλίζει το ποτήρι μου. Αντ.

 

Η καλοσύνη Σου και το έλεός Σου*

θα με συνοδεύσουν όλες τις ημέρες της ζωής μου.

Και θα κατοικώ στον Οίκο του Κυρίου *

για ημέρες ατελείωτες. Αντ.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ                      

Ανάγνωσμα από την πρώτη επιστολή του Αποστόλου Πέτρου (2,20β-25)                                                                                                                  

Αγαπητοί, αν κάματε το καλό και υποφέρετε γι’ αυτό τον λόγο και δείξετε, τότε, υπομονή, αυτό θα είναι ευπρόσδεκτο στα μάτια του Θεού. Για τον σκοπό αυτό σας κάλεσε ο Θεός, διότι και ο Χριστός έπαθε για χάρη σας, αφήνοντάς σας ένα παράδειγμα για να ακολουθήσετε τα ίχνη Του. Αυτός αμαρτία δε διέπραξε, ούτε βρέθηκε δόλος στο στόμα Του. Αυτός, όταν Τον έβριζαν, δεν ανταπέδιδε τις ύβρεις, όταν έπασχε, δεν απειλούσε, αλλά άφηνε τον εαυτό Του στον δίκαιο Κριτή. Αυτός σήκωσε πάνω Του τις αμαρτίες μας, στο σώμα Του, πάνω στο ξύλο, ώστε νεκροί ως προς τις αμαρτίες, να ζήσουμε για τη δικαιοσύνη. Θεραπευθήκατε με τα τραύματά Του. Ήσασταν χαμένοι σαν πρόβατα, αλλά τώρα επιστρέψατε στον ποιμένα και φύλακα των ψυχών σας.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ       

  – Αλληλούια  –  (Ιω.10,14)

Εγώ είμαι ο καλός ποιμένας, λέει ο Κύριος και γνωρίζω τα δικά μου, και τα δικά μου με γνωρίζουν.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (10,1-10)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: αυτός που δεν μπαίνει απ’ την θύρα στη στάνη των προβάτων, αλλά ανεβαίνει από αλλού, αυτός είναι κλέφτης και ληστής. Αυτός, όμως, που μπαίνει από την θύρα είναι ο βοσκός των προβάτων. Σ’ αυτόν ο φύλακας ανοίγει, και τα πρόβατα ακούνε τη φωνή του, και τα δικά του πρόβατα τα φωνάζει με τ’ όνομά τους και τα βγάζει έξω. Όταν βγάλει έξω όλα τα δικά του πρόβατα, πηγαίνει εμπρός και τα πρόβατα τον ακολουθούν, διότι γνωρίζουν τη φωνή του. Έναν ξένο δε θα τον ακολουθήσουν, αλλά θα φύγουν μακριά του, επειδή δε γνωρίζουν τη φωνή των ξένων». Αυτή την παραβολή τους είπε ο Ιησούς, αλλά εκείνοι δεν κατάλαβαν τι ήταν αυτά που τους έλεγε. Ο Ιησούς τους είπε πάλι: «Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: εγώ είμαι η θύρα των προβάτων. Όλοι όσοι ήλθαν πριν από μένα είναι κλέφτες και ληστές. Αλλά τα πρόβατα δεν τους άκουσαν. Εγώ είμαι η θύρα. Αν κανείς περάσει από μένα, θα σωθεί και θα μπαίνει και θα βγαίνει και θα βρίσκει τροφή. Ο κλέφτης δεν έρχεται παρά για να κλέψει, να σφάξει και να καταστρέψει. Εγώ ήλθα για να έχουν ζωή και να την έχουν άφθονη».

Λόγος του Κυρίου

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί,

Με εμπιστοσύνη ας απευθυνθούμε στον Θεό Πατέρα, για να Του εκφράσουμε τις ικεσίες μας και την ευχαριστία μας επειδή μας αναγέννησε με το Βάφτισμα και μας ενέταξε στο ποίμνιό του Υιού Του, λέγοντας:

Εισάκουσέ μας, Κύριε!

 

Για τους ποιμένες της Εκκλησίας μας, ώστε με αυταπάρνηση να υπακούνε στη φωνή του Κυρίου κατά την εξάσκηση των καθηκόντων τους, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

 

Για όσους απομακρύνθηκαν από τον Θεό Πατέρα με την αμαρτία και την αδιαφορία, ώστε να αισθανθούν τη νοσταλγία και να επιστρέψουν στο ποίμνιο του Ιησού, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους έχουν ευθύνες καθοδήγησης των άλλων, ιδιαίτερα για τους γονείς και τους παιδαγωγούς, ώστε να υπηρετούν με χριστιανικό πνεύμα αυταπάρνησης, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους εμάς, ώστε η καρδιά μας να γονιμοποιηθεί από τον Λόγο του Θεού και να δώσει καρπούς Ζωής Αιώνιας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

+ Σε ικετεύουμε, Κύριε, πάντα να μας οδηγείς με ασφάλεια μέσα από τα μονοπάτια αυτής της ζωής, ώστε να απολαμβάνουμε πάντοτε τη χαρά και την ικανοποίηση της παρουσίας Σου. Διά μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας. Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Χορήγησέ μας, Σε παρακαλούμε, Κύριε, να χαιρόμαστε πάντοτε για τα Πασχαλινά Μυστήρια, ώστε το συνεχές έργο της απολυτρώσεώς μας να είναι για μας πηγή αιώνιας ευφροσύνης. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ   Πβ. Ιω 20,27

 Αναστήθηκε ο καλός Ποιμένας, που θυσίασε τη ζωή Του για τα πρόβατά Του και δέχθηκε να πεθάνει για το ποίμνιό Του. Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φρόντισε με καλοσύνη, καλέ Ποιμένα, το ποίμνιό Σου, το οποίο λύτρωσες με το πολύτιμο αίμα του Υιού Σου, και οδήγησε στις αιώνιες βοσκές τα πρόβατά Σου. Διά του  Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

4Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.docx

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου