Το φυλλάδιο της Κυριακής: 3η Κυριακή του Πάσχα, Κύκλος Γ

 

3η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ, Κύκλος Γ

 

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 66 [65], 1-2)

Αλαλάξετε στον Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του ονόματός του, δοξάστε τον έπαινό του. Αλληλούια.

 

 

ΣΥΝΑΠΤΗ ΔΕΗΣΗ

Με ανανεωμένο το πνεύμα, Κύριε, ας αγάλλεται πάντοτε ο λαός σου ώστε, εφόσον τον αποκατέστησες στη δόξα της υιοθεσίας, να αναμένει με βέβαιη ελπίδα την ημέρα της Αναστάσεως. Διά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, του Υιού σου, ο οποίος είναι Θεός, και μαζί με εσένα και το Άγιο Πνεύμα ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

 

ΠΡΩΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων (5, 27β-32.40β-41)

Τις ημέρες εκείνες, ο αρχιερέας ρώτησε τους αποστόλους λέγοντας: «Δε σας δώσαμε παραγγελία να μη διδάσκετε για το όνομα αυτό; κι εσείς γεμίσατε την Ιερουσαλήμ από τη διδαχή σας και θέλετε να ρίξετε επάνω μας το αίμα αυτού του ανθρώπου». Αποκρίθηκε τότε ο Πέτρος και οι απόστολοι και είπαν: «Πρέπει να πειθαρχεί κανείς μάλλον στο Θεό, παρά σε ανθρώπους. Ο Θεός των πατέρων μας ανάστησε τον Ιησού, που τον συλλάβατε και τον σκοτώσατε κρεμώντας τον επάνω στο ξύλο. Αυτόν ο Θεός τον εξύψωσε με το δεξί του χέρι ως αρχηγό και σωτήρα, για να δώσει μετάνοια στον Ισραήλ και άφεση αμαρτιών. Και μάρτυρες αυτών των λόγων είμαστε εμείς και το Πνεύμα το Άγιο που έδωσε ο Θεός σ’ εκείνους που πειθαρχούν σ’ αυτόν». Εκείνοι, ακούγοντας, έγιναν έξαλλοι από αγανάκτηση και ήθελαν να τους σκοτώσουν.

Σηκώθηκε τότε στο Συνέδριο κάποιος Φαρισαίος με το όνομα Γαμαλιήλ, νομοδιδάσκαλος που τον εκτιμούσε όλος ο λαός, και διέταξε να βγάλουν έξω για λίγο τους ανθρώπους και τους είπε: «Άνδρες Ισραηλίτες, προσέξτε μ’ αυτούς τους ανθρώπους τι μέλλετε να κάμετε. Γιατί πριν απ’ αυτές τις ημέρες ξεσηκώθηκε ο Θευδάς, λέγοντας πως είναι κάποιος, και προσκολλήθηκε σ’ αυτόν ένας αριθμός τετρακοσίων περίπου ανδρών. Αυτός σκοτώθηκε και όλοι όσοι τον ακολουθούσαν διαλύθηκαν και κατέληξαν στο τίποτα. Μετά απ’ αυτόν ξεσηκώθηκε ο Ιούδας ο Γαλιλαίος, κατά τις ημέρες της απογραφής, και έσυρε πίσω του το λαό, σε αποστασία. Κι εκείνος χάθηκε και όλοι όσοι τον ακολουθούσαν διασκορπίστηκαν. Και τώρα σας λέω: σταθείτε μακριά απ’ αυτούς τους ανθρώπους και αφήστε τους. Γιατί, αν είναι από τους ανθρώπους η σκέψη αυτή ή το έργο αυτό, θα διαλυθεί. Αν, όμως, είναι από το Θεό, δε θα μπορέσετε να τους διαλύσετε, και προσέχετε μη τυχόν και βρεθείτε και θεομάχοι”.

Πείστηκαν τότε σ’ αυτόν και αφού προσκάλεσαν τους αποστόλους, τους έδειραν και τους παρήγγειλαν να μην κηρύττουν στο όνομα του Ιησού και τους απέλυσαν. Εκείνοι, τότε, χαίροντας απομακρύνθηκαν από το Συνέδριο, γιατί καταξιώθηκαν να ατιμαστούν υπέρ του ονόματος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΑΝΤΙΦΩΝΙΚΟΣ ΨΑΛΜΟΣ (30)

 

         Θα σε δοξάσω, Κύριε,

         επειδή με έσωσες.

 

Θα σε δοξάσω, Κύριε, επειδή με έσωσες * και δεν άφησες να χαρούν οι εχθροί μου εξαιτίας μου.

Κύριε, απ’ τον άδη τράβηξες έξω την ψυχή μου. Με ζωοποίησες για να μην κατέβω στο λάκκο. Αντ.

 

Ψάλετε στον Κύριο, οι άγιοί του, * και δοξολογήστε την αγιοσύνη του.

Επειδή μια στιγμή διαρκεί η οργή του * αλλά μια ζωή η αγάπη του.

Αν το βράδυ ξεσπάσει θρήνος, * το πρωί θα έλθει η αγαλλίαση. Αντ.

 

Ο Κύριος με άκουσε και με ευσπλαχνίστηκε.* Ο Κύριος έγινε η βοήθειά μου.

Το κλάμα μου σε χορούς μετέτρεψες, + Κύριε Θεέ μου, θα σε δοξολογώ για πάντα. Αντ.

 

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

         Ανάγνωσμα από το βιβλίο της Αποκάλυψης του Ιωάννη  (5, 11-14)

Εγώ, ο Ιωάννης, κοίταξα και άκουσα φωνή πολλών αγγέλων, των ζωντανών όντων και των πρεσβυτέρων γύρω από το θρόνο, και ο αριθμός τους ήταν μυριάδες μυριάδων και χιλιάδες χιλιάδων, που έλεγαν με δυνατή φωνή:

«Άξιο είναι το Αρνί το σφαγμένο να λάβει τη δύναμη, τον πλούτο και τη σοφία, την ισχύ, την τιμή, τη δόξα και την ευλογία».

Και κάθε πλάσμα που υπάρχει στον ουρανό, στη γη και κάτω απ’ τη γη, στη θάλασσα και όλα όσα υπάρχουν σ’ αυτά, τα άκουσα να λένε:

«Σ ‘Αυτόν που κάθεται στο θρόνο και στο Αρνί ανήκει η ευλογία και η τιμή, η δόξα και η εξουσία, στους αιώνες των αιώνων».

Και τα τέσσερα ζωντανά όντα έλεγαν: «Αμήν». Και οι πρεσβύτεροι έπεσαν και προσκύνησαν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Αλληλούια. Αναστήθηκε ο Χριστός που δημιούργησε τα πάντα, και που ευσπλαχνίστηκε το ανθρώπινο γένος. Αλληλούια.

 

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (21, 1-14)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς φανερώθηκε και πάλι στους μαθητές, στη θάλασσα της Τιβεριάδας. Φανερώθηκε ως εξής: Ήταν μαζί ο Σίμων Πέτρος, ο Θωμάς που λεγόταν Δίδυμος, ο Ναθαναήλ απ’ την Κανά της Γαλιλαίας, οι δυο γιοι του Ζεβεδαίου και δυο άλλοι απ’ τους μαθητές του. Τους λέει ο Σίμων Πέτρος: «Πηγαίνω να ψαρέψω». Του απαντούν: «Ερχόμαστε κι εμείς μαζί σου». Βγήκαν, λοιπόν κι ανέβηκαν στο πλοιάριο κι εκείνη τη νύχτα δεν έπιασαν τίποτα.

Όταν πια είχε ξημερώσει, στάθηκε ο Ιησούς στο γιαλό, αλλά οι μαθητές δεν ήξεραν ότι είναι ο Ιησούς.

Τους λέει τότε ο Ιησούς: «Παιδιά, μήπως έχετε τίποτα για προσφάι;».

«Όχι», του αποκρίθηκαν.

Κι εκείνος τους είπε: «Ρίξτε το δίχτυ στη δεξιά πλευρά του πλοιαρίου και θα βρείτε». Το έριξαν τότε και δεν μπορούσαν πια να το τραβήξουν απ’το πλήθος των ψαριών.

Τότε λέει στον Πέτρο εκείνος ο μαθητής τον οποίο ο Ιησούς αγαπούσε: «Είναι ο Κύριος!». Όταν ο Σίμων Πέτρος άκουσε ότι είναι ο Κύριος, ζώστηκε τον επενδύτη του, επειδή ήταν γυμνός, κι έπεσε στη θάλασσα, ενώ οι άλλοι μαθητές ήλθαν με το πλοιάριο, σέρνοντας το δίχτυ με τα ψάρια, διότι δε βρίσκονταν μακριά απ’ τη στεριά, αλλά μέχρι εκατό περίπου μέτρα.

Μόλις κατέβηκαν στη στεριά, βλέπουν μια αναμμένη ανθρακιά, ένα ψάρι επάνω της και ψωμί. Τους λέει ο Ιησούς: «Φέρτε τώρα από τα ψάρια που πιάσατε». Ανέβηκε τότε ο Σίμων Πέτρος και τράβηξε στη στεριά το δίχτυ, γεμάτο από εκατόν πενήντα τρία μεγάλα ψάρια. Κι ενώ ήταν τόσα, το δίχτυ δε σχίστηκε. Τους λέει ο Ιησούς: «Ελάτε να φάτε». Αλλά κανένας απ’ τους μαθητές δεν τολμούσε να τον ρωτήσει: «Εσύ ποιος είσαι;», επειδή γνώριζαν ότι είναι ο Κύριος.

Έρχεται τότε ο Ιησούς και παίρνει το ψωμί και τους δίνει. Το ίδιο και με το ψάρι. Αυτή ήδη είναι η τρίτη φορά που ο Ιησούς φανερώθηκε στους μαθητές, από τότε που αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς.

Λόγος του Κυρίου

 

 

ΔΕΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αδελφοί αγαπητοί, ο Ιησούς μας επισκέπτεται σήμερα και μας θέτει την ίδια ερώτηση που έθεσε και στον Πέτρο. Η απάντησή μας προϋποθέτει να τον αγαπούμε στο πρόσωπο των αδελφών του και να τον ακολουθούμε στην Εκκλησία του. Ας ικετεύσουμε το Θεό Πατέρα να μας ενδυναμώσει με το Πνεύμα του, ψάλλοντας: Χάρισέ μας, το Πνεύμα σου, Κύριε!

Για την Αγία Καθολική Εκκλησία, ώστε αναγνωρίζοντας στο διάδοχο του Πέτρου το σημείο ενότητας και αγάπης, να προοδεύει στην ανοικοδόμηση της Βασιλείας του Θεού μέσα στον κόσμο, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όλους τους ανθρώπους που έχουν διαφορετική πίστη από τη δική μας, ώστε το δικαίωμά τους για θρησκευτική ελευθερία να γίνεται σεβαστό, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για όσους υποφέρουν από φυλετικές διακρίσεις, κοινωνικές αδικίες, πείνα και επιδημίες, ώστε ο Θεός να τους επισκεφθεί με την αγάπη των χριστιανών, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Για την ενοριακή μας κοινότητα, που συγκεντρώθηκε εδώ για την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας, ώστε να βρεθεί μια μέρα στη σύναξη της επουράνιας Λειτουργίας, ας παρακαλέσουμε τον Κύριο.

Θεέ, Πατέρα και Κύριέ μας, κάμε ώστε να έχουμε όλη την απαιτούμενη δύναμη για να διατρέχουμε με σταθερότητα το δρόμο του θελήματός σου.  Δια μέσου του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.  Αμήν!

 

ΔΕΗΣΗ ΠΡΟΣΚΟΜΙΔΗΣ

Δέξου, Κύριε, τα δώρα της Εκκλησίας σου που πανηγυρίζει, και, εφόσον με τα Πασχαλινά Μυστήρια της παρέχεις τόσο πολύ να χαίρεται, χορήγησέ της ν’ απολαύσει και την αιώνια ευτυχία. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

 

ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ (Ιω 21, 12-13)

Ο Ιησούς είπε στους μαθητές τους: Ελάτε να γευματίσετε, και έλαβε τον άρτο και τον έδωσε σ’ αυτούς. Αλληλούια.

 

ΔΕΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στρέψε με καλοσύνη το βλέμμα σου, Κύριε, προς το λαό σου, και εφόσον τον ανανέωσες με τα Πασχαλινά Μυστήρια, οδήγησέ τον στην άφθαρτη δόξα της Αναστάσεως. Διά του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας, ο οποίος ζει και βασιλεύει στους αιώνες των αιώνων.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου