Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου Νικολάου Κυριακή 11/7/2021

«Ο Ιησούς κάλεσε τους δώδεκα και άρχισε να τους στέλνει δύο – δύο». Έτσι αρχίζει η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Ο Ιησούς τους κάλεσε και τους έστειλε. Σ’ αυτές τις δύο λέξεις (καλώ και στέλνω) μπορεί να πει κανείς πως περικλείεται όλη η ταυτότητα του κάθε μαθητή του Ιησού και κάθε Χριστιανικής κοινότητας. Αυτές οι δύο λέξεις πράγματι με αυτό που σημαίνουν δεν απευθύνονται σε ειδικές ομάδες ανθρώπων ή σε προνομιούχα πρόσωπα, αλλά σε όλους τους Χριστιανούς γιατί είναι καλεσμένοι και απεσταλμένοι να αναγγείλουν το Ευαγγέλιο μέσα στον κόσμο.

Πριν από όλα ο Χριστιανός είναι ένας καλεσμένος ένας προσκεκλημένος του Θεού. Δεν γινόμαστε Χριστιανοί επειδή εμείς το διαλέγουμε. Γινόμαστε Χριστιανοί απαντώντας σε ένα κάλεσμα που μας προηγείται. Ναι υπάρχει μία αγάπη που προϋπάρχει της απαντήσεώς μας.
Ο Απόστολος Παύλος στο θαυμάσιο πρόλογο της επιστολής του προς τους Εφεσίους μας υπενθυμίζει: «Εν Χριστώ ο Θεός Πατέρας μας διάλεξε πριν από τη δημιουργία του κόσμου για να είμαστε Άγιοι και άμεμπτοι ενώπιόν του εν τη αγάπη προορίζοντάς μας να είμαστε θετά παιδιά του μέσω του Ιησού Χριστού» (Eφ 1, 4-6).

Στην Παλαιά Διαθήκη είναι πάντα ο Θεός ο οποίος παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί εκείνους στους οποίους αναθέτει μια συγκεκριμένη αποστολή: «Ο Αβραάμ κληθείς από το Θεό υπάκουσε». (Εβραίους 11, 8), και έγινε παράδειγμα πίστης για κάθε Χριστιανό. Στην περίπτωση του προφήτη Αμώς δεν είναι ο ίδιος ο Προφήτης που αποφασίζει αλλά ο Θεός που τον αποστέλλει. «Εγώ δεν είμαι Προφήτης και δεν είμαι υιός Προφήτη, αλλά βοσκός είμαι, ένας που μαζεύει συκάμινα. Κι ο Κύριος με πήρε πίσω από τα βόδια και μου είπε: «πήγαινε να προφητεύσεις στο λαό μου τον Ισραήλ». (Αμώς 7,14-15)

Ο Κύριος συνεχίζει να μας καλεί. Το κάλεσμα γίνεται για να μας υπενθυμίσει το καθήκον που έχουμε να κηρύττουμε με τη ζωή μας και το λόγο μας το Ευαγγέλιο του Ιησού μέχρι τα πέρατα της γης. Είναι το κάλεσμα να πάμε πέρα από τον εαυτό μας και από τα όρια των προσωπικών συμφερόντων και να υπηρετήσουμε τον συνάνθρωπό μας.

Ο Ιησούς ενδιαφέρεται για όλο τον κόσμο. Κανένας δεν είναι ξένος στη φροντίδα του και ακόμη περισσότερο κανένας δεν είναι εχθρός. Για τον Κύριο όλοι είναι αντικείμενο της αγάπης του και πρέπει να είναι και της δικής μας. Ο ίδιος ο Ιησούς στάλθηκε και υπάκουσε: «περιόδευε σε πόλεις και χωριά διδάσκοντας το Ευαγγέλιο στις συναγωγές τους και θεραπεύοντας κάθε αρρώστια και κάθε ασθένεια». (Ματθαίος 9, 35).

Και σήμερα ο Ιησούς δεν σταματά να συγκινείται για τα κουρασμένα και εξασθενημένα πλήθη αυτού του κόσμου και ιδιαίτερα τα πιο φτωχά που περιπλανιούνται σαν πρόβατα χωρίς βοσκό. Και στέλνει τους μαθητές του δύο – δύο για να συνεχίσουν το έργο της αγγελίας του Ευαγγελίου. Οι μαθητές του Ιησού οφείλουν να είναι ελεύθεροι στο πνεύμα και μεγάλοι στην καρδιά και ιδιαίτερα σήμερα που οι αποστάσεις μεταξύ των προσώπων και των χωρών έχουν ελαχιστοποιηθεί περισσότερο παρά ποτέ, όμως αυξάνουν συνεχώς τα τείχη και τα σύνορα που δημιουργούν ο εγωισμός, ο ατομικισμός, ο τοπικισμός και ο εθνικισμός.

Όπως ο Ιησούς δεν ήλθε να σώσει τον εαυτό του έτσι και οι Χριστιανοί δεν ζουν μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους.
Οι μαθητές του Ιησού στέλνονται δύο – δύο γιατί το πρώτο κήρυγμα πρέπει να είναι το παράδειγμα της αγάπης. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο Ιησούς είχε πει: «από την μεταξύ σας αγάπη θα σας αναγνωρίσουν ότι είστε μαθητές μου».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα του Σεβασμιοτάτου Νικολάου

29η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΣ Β 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΩΝ Την Κυριακή 17 Οκτωβρίου σε όλη την Εκκλησία προσευχόμαστε για τις ιεραποστολές. Η