Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου στην Εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων

 

Ένας απέραντος πνευματικός κόσμος υπάρχει γύρω μας με αξιοθαύμαστα πλάσματα που μόνο με την φαντασία μας μπορούμε να περιγράψουμε. Όσοι είδαν άγγελο δεν τον περιγράφουν με φτερά αλλά ως μία λαμπερή φιγούρα της οποίας τα χαρακτηριστικά δεν είναι ευδιάκριτα. Μόνο η φαντασία των καλλιτεχνών τους αποδίδει χαρακτηριστικά. Ο Θεός έπλασε πνευματικά όντα για να τον υπηρετούν. Τα ονομάζουμε αγγέλους γιατί μας μεταφέρουν τα μηνύματά του που δεν θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε μόνοι μας, όπως την σύλληψη του Υιού του Θεού στα σπλάχνα της Παναγίας. Για κάποιους ξέρουμε και τα ονόματά τους, όπως του Μιχαήλ που είναι η πολεμική κραυγή: Τις ως ο Θεός; ποιος είναι σαν το Θεό; Σαν να ακούω αυτή την κραυγή όταν πολεμούσαν τον Εωσφόρο: Μι – χα – ηλ!! Ο Μιχαήλ θεωρείται ως ο αρχηγός των πνευματικών πλασμάτων. Τον θαυμάζουμε ιδιαίτερα διότι προστατεύει εμάς τους ανθρώπους εδώ στη γη και συνοδεύει τις ψυχές μας στον ουρανό.

Στην Καινή διαθήκη διαπιστώνουμε ότι ο Ιησούς Χριστός είχε μία στενή σχέση με τους αγγέλους. Αναφέρεται συχνά σε αυτούς, του συμπαραστέκονται στις δύσκολες στιγμές του, άγγελοι αναγγέλλουν την Ανάστασή του και εξηγούν στους μαθητές την Ανάληψη ενώ θα τον συνοδέψουν στην παρουσία του στο τέλος του κόσμου. Ακόμη και στο Πάτερ ημών μας διδάσκει να ζητάμε: γενηθήτω το θέλημά σου ως εν ουρανώ και επί της γης, δίνοντάς μας ένα παράδειγμα υπακοής σύμφωνα με αυτό των αγγέλων.

Η σημερινή εορτή των αρχαγγέλων και των αγγέλων στις 2 Οκτωβρίου σκοπό έχουν να μας υπενθυμίσουν να κάνουμε το θέλημα του Θεού όπως το κάνουν οι άγγελοι. Το μεγαλείο των πνευματικών πλασμάτων και η μακαριότητά τους είναι στην εκτέλεση του θελήματος του Θεού, οπότε κι εμείς καλούμαστε να είμαστε πιστοί εκτελεστές του θελήματος του Θεού. Αυτή η υπακοή μας δηλώνει την εμπιστοσύνη μας στην αγάπη του Θεού και στην πεποίθηση ότι ο Θεός θέλει μόνο το καλό μας. Οπότε ότι μας ζητά είναι για το καλό μας. Γενηθήτω το θέλημά σου σημαίνει εμπιστεύομαι στην αγάπη σου.

Ο δεύτερος λόγος της σημερινής εορτής είναι να δοξάσουμε και να υμνήσουμε το Θεό για το μεγαλείο της δημιουργία του. Περισσότερο θαυμάσιος από τον υλικό κόσμο είναι ο πνευματικός. Σε αυτόν τον πνευματικό κόσμο έχουμε κι εμείς συμμετοχή, όχι μόνο μετά τον θάνατό μας αλλά ήδη από την τωρινή μας ζωή διότι η ψυχή μας είναι πνευματική οντότητα. Αναζητούμε την πνευματική διάσταση της ζωής μας διότι είναι μέσα μας. Αν όλα όσα μας απασχολούν είναι υλικά τότε είμαστε δυστυχισμένοι διότι δεν ικανοποιούμε το βαθύτερο είναι μας. Ο θαυμασμός μας για τον πνευματικό κόσμο ας μας στρέψει περισσότερο προς αυτόν. Ας αναζητούμε το Θεό και ας είμαστε ευγνώμονες για τα έργα του. Δεν μπορούμε να θαυμάσουμε τα έργα του Θεού χωρίς να τον ευχαριστούμε γι’ αυτά.

Δοξολογία και υπακοή στο Θεό. Να το παράδειγμα των αρχαγγέλων για μας. Δοξολογία και υπακοή στο Θεό.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου

Την περασμένη Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, πανηγύρισε ο Καθεδρικός Ναός Χίου που τιμάται στον Άγιο Νικόλαο. Για τον λόγο αυτό τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου