Το κήρυγμα της Κυριακής

 

20η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Γ

Ακούγοντας σήμερα την ευαγγελική περικοπή διερωτάται κανείς αν είναι δυνατόν να έχουν βγει από το στόμα του Κυρίου τέτοια λόγια. Φωτιά, διαιρέσεις, όλοι εναντίον όλων. Μα τι συμβαίνει; Ο Ιησούς σήμερα μας μιλά με ένα λεξιλόγιο περίεργο, ριζοσπαστικό, εξτρεμιστικό.

Ο Ιησούς έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι εκείνο από την Γαλιλαία στην Ιερουσαλήμ, τον τόπο της προδοσίας, την καταδίκη, του θανάτου και της αναστάσεώς του. Η φωτιά και το βάπτισμα αναφέρονται σε όλα αυτά που θα ζήσει ο Ιησούς στον τόπο του μαρτυρίου. Είναι η επιλογή της τήρησης του θελήματος του Θεού Πατέρα, ο οποίος αποκαλύπτει την άπειρη αγάπη του για τον άνθρωπο, για κάθε άνθρωπο με το θάνατο και την ανάσταση του Χριστού.

Όποιος λαβαίνει αυτή τη δωρεά της χάρης του Θεού που τον βοηθά να εκτελεί το Θεϊκό θέλημα οφείλει να προσπαθήσει να κάνει ριζοσπαστικές αλλαγές στη ζωή του. Το Άγιο Πνεύμα, το οποίο συχνά οφείλει να επικαλείται, του εξασφαλίζει μια νέα ζωή. Αυτή η νέα ζωή προϋποθέτει το θάνατο  του παλαιού ανθρώπου, και τη γέννηση ενός νέου ανθρώπου που οφείλει να ζει ως παιδί του Θεού. Αυτή η πραγματικότητα της νέας εν Χριστώ ζωής, δε γίνεται εύκολα αποδεκτή από τον σύγχρονο άνθρωπο.

Σήμερα όσοι επιλέγουν τον Ιησού στη ζωή τους συχνά γελοιοποιούνται και διώκονται. Ο Ιησούς με τον σημερινό του λόγο προλέγει αυτή την κατάσταση. Προφητεύει αυτό που επρόκειτο να συμβεί και  που σήμερα  συμβαίνει.

Δύσκολα ο κόσμος π.χ. κατανοεί  την απόφαση ενός νιόπαντρου ζευγαριού να φύγει από το σπίτι του και να αφιερωθεί,  έστω για λίγο  χρονικό διάστημα, στις ιεραποστολές. Μια τέτοια απόφαση δημιουργεί διαιρέσεις μέσα στην οικογένεια του, όταν κάποιο μέλος της αποφασίσει να ζει ως πραγματικός και ενεργός χριστιανός. Το ίδιο συμβαίνει όταν μια κοπέλα αποφασίσει να γίνει μοναχή και μπαίνει σε ένα μοναστήρι για να αφιερώσει τη ζωή της στην προσευχή και στην χριστιανική αγάπη, αυτή η απόφαση φέρνει στην οικογένειά της διαιρέσεις δεν επικροτούν όλοι την απόφασή της και λίγοι την κατανοούν.

Δεν είναι διαφορετική η συμπεριφορά των ανθρώπων σήμερα, όταν κάποιος νέος  αποφασίσει να μπει στο ιεροσπουδαστήριο ή σε ένα μοναχικό τάγμα για να γίνει ιερέας ή μοναχός. Πολλοί βλέπουν τον νέο αυτό σαν αποτυχημένο και τον λυπούνται!

Όσοι έχουν αντιληφθεί την σωστή έννοια των λόγων του Κυρίου, τη σωτήρια αποστολή του, τη μεγάλη προσφορά της θεϊκής αγάπης, προχωρούν σε μία ριζική αλλαγή της ζωής τους. Παίρνουν την μεγάλη απόφαση να τον ακολουθήσουν, διότι πιστεύουν ότι μόνο ο Χριστός είναι ο εγγυητής της αληθινής ανθρώπινης ευτυχίας που δεν διαρκεί λίγες μέρες αλλά είναι αιώνια.

Όλα αυτά τα μπορούμε με τη χάρη του Θεού και με την προσευχή και την ενεργό συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας.

Μην απογοητεύεστε αδελφοί μου και αδελφές μου αν σήμερα είστε λίγοι. Συνεχίστε να ακολουθείτε την επιλογή που έχετε κάνει. Είναι μια επιλογή που κάνουμε όχι για να αναζητούμε το Θεό μόνο όταν τον έχουμε ανάγκη, αλλά πάντα για να τον δοξάζουμε και να τον ευχαριστούμε, όχι γι’ αυτά που θα μας δώσει, αλλά για όσα ήδη μας έχει δώσει και ιδιαίτερα που μας δέχτηκε στο λαό του, την Εκκλησία του.

Με είχε εντυπωσιάσει κάποιος πρόεδρος κοινότητας του γειτονικού νησιού μας που μου είχε πει: «εγώ θέλω να ζω ως ενεργός πολίτης και ενεργός χριστιανός».

Είναι αληθινά μια ωραία επιλογή που μπορεί να ωφελήσει την κοινωνία  και την Εκκλησία, την κάθε μια σας και τον καθένας μας. Ας συνεχίσουμε να το προσπαθούμε αυτό, ελπίζοντας πως με τη χάρη του Θεού τελικά θα τα καταφέρουμε.

(+Ν)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου