Το κήρυγμα της Κυριακής

 

33η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΚΥΚΛΟΣ Γ

 

Για τους ακροατές του Ιησού η καταστροφή του ναού σημαίνει το τέλος του κόσμου και την επιστροφή του Υιού του ανθρώπου (Μθ. 24, 3). Στην πραγματικότητα σημαίνει το τέλος ενός παλαιού κόσμου και την αρχή ενός νέου.

Για όποιον πιστεύει στο Χριστό, δηλαδή για όλους εμάς, δεν πρέπει να ακούει τις φωνές εκείνων που προσπαθούν να τον παραπλανήσουν και να στρέψουν την προσοχή μας στο πότε θα γίνει το τέλος του κόσμου. Γιατί αυτό δεν είναι το ουσιαστικό. Η προσοχή μας πρέπει να στρέφεται στο πώς να ετοιμαστούμε γι’ αυτή τη συνάντηση οπότε και αν γίνει. Ο Απόστολος Παύλος αναγκάστηκε να γράψει τους Θεσσαλονικείς τα εξής: “Αδελφοί σχετικά με την παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και με τη σύναξή μας κοντά του, σας παρακαλούμε «Μην αφήνετε να σας παρασύρουν τόσο γρήγορα το μυαλό ούτε να σας αναστατώνουν όσοι ισχυρίζονται ότι τάχα φθάνει όπου νάνε η ημέρα του Κυρίου. Μην τους πιστεύετε!» (2Θεσ. 2, 1-3).

Θα έλθουν πολλοί και θα καταχραστούν το όνομα του Χριστού και το κήρυγμα για τη δεύτερη παρουσία του στον κόσμο λέγοντας: εγώ είμαι» Ο Χριστός μας προειδοποιεί γι’ αυτούς τους «ψευδοσωτήρες». Ένας μόνο είναι ο Σωτήρας και ο Κύριος. Αυτός που έγινε από πρώτος τελευταίος και υπηρέτης όλων.

Η έλλειψη ταπεινοσύνης είναι η πρώτη απόδειξη του ψεύδους. Όλοι οι ψευδοσωτήρες κινούνται από εγωισμό και συμφέρον προσωπικό. Χρησιμοποιούν τον ίδιο το Θεό και τα δώρα του για να πείσουν πριν από όλα τον ίδιο τον εαυτό τους. Ο Ιησούς μας προειδοποιεί για όλα αυτά και μας λέει: “Μην αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί» Μην τους ακολουθήσετε”.

Πριν από την καταστροφή της Ιερουσαλήμ, οι χριστιανοί καταδιώχθηκαν από τους Εβραίους και τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, όπως μας τα διηγείται ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων. Καταδιώχτηκαν εξ αιτίας της πίστης στο Χριστό. “εξ αιτίας του ονόματός μου” (στ. 12). Όποιος ακολουθεί το Χριστό κινδυνεύει να θεωρηθεί ως κακοποιός, όπως ο ίδιος ο Χριστός και να διωχθεί όπως συμβαίνει ακόμη και σήμερα σε πολλά σημεία της γης.

Όμως ο ευαγγελιστής μας προσκαλεί να δούμε και τα θετικά αποτελέσματα αυτών των διωγμών. Οι διωγμοί μας προσφέρουν ευκαιρίες για να αποδείξουμε την πίστη μας στο Χριστό με λόγια και με έργα. Δεν πρέπει να ξεχνούμε πως το Ευαγγέλιο του Χριστού κηρύχτηκε πολύ δυνατά μέσα από τα βάσανα των μαρτύρων. Το παράδειγμά τους είναι το πιο δυνατό κήρυγμα που μπορεί να προσφέρει η Εκκλησία.

Η πιστότητα στο Χριστό θέτει τους μαθητές του απέναντι σε όσους δεν δέχονται τη χριστιανική πίστη. Ο Κύριος μας έχει προειδοποιήσει: «αν ο κόσμος σας μισεί, να ξέρετε πως πριν από σας μίσησε εμένα».

Η υπομονή είναι το χαρακτηριστικό του Ιησού που φορτώθηκε όλες τις ανομίες μας. Ο μαθητής του Χριστού αν θέλει να σώσει τη ζωή, οφείλει να τη χάσει, γιατί χάνοντας τη ζωή του, την σώζει. (Λκ. 9, 24). Στις δυσκολίες, στα βάσανα, σε κάθε λογής προβλήματα, στο μαρτύριο ιδιαίτερα, ο χριστιανός ταυτίζεται με τον πάσχοντα  Χριστό, αν μαζί του πεθάνει είναι βέβαιο πως και μαζί του θα αναστηθεί. Όταν έλθει, οπότε και αν έλθει.

 

(του Σεβασμιοτάτου Νικολάου)

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ_2.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 34ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου