Το κήρυγμα της Κυριακής

 

31η Κυριακή του έτους Γ’

Πόσες φορές δεν λέμε: «θα ‘ρθω μια μέρα για καφέ να τα πούμε», και αυτοπροσκαλούμαστε στο σπίτι κάποιου. Το ίδιο κάνει και ο Ιησούς με τον Ζακχαίο σήμερα. Αυτοπροσκαλείται στο σπίτι του γιατί βλέπει την επιθυμία του να τον γνωρίσει, και κανείς δεν γνωρίζεται καλύτερα παρά μόνο γύρω από ένα τραπέζι στο σπίτι του.

Συνήθως λέμε ότι ο Θεός καλεί, αλλά η φιλοξενία γίνεται από εμάς. Εμείς ανοίγουμε, αν θέλουμε, την πόρτα της καρδιάς μας και της ζωής μας για να μπει ο Θεός. Και όπως ο Ζακχαίος γεμίζουμε χαρά και βρίσκουμε την δύναμη να κάνουμε πράγματα που πριν ίσως ούτε τα είχαμε σκεφτεί. Και ίσως βγαίνουμε από αδιέξοδα που πριν δεν θα τολμούσαμε. Μπορεί να πει κανείς ότι σωζόμαστε, αλλά αυτή τη σωτηρία τη ζούμε ως μεταμόρφωση. Ανακαλύπτουμε τη δύναμη του Θεού ως αναδημιουργού, όχι μόνο ως δημιουργού. Ναι, ο Θεός είναι δημιουργός, είναι εκείνος που από αγάπη έφτιαξε τα πάντα αλλά όταν ανοίξουμε τη ζωή μας στο Θεό διαπιστώνουμε ότι ο Θεός δεν μας δημιούργησε απλά μια φορά και μας εγκατέλειψε στη μοίρα μας, αλλά ότι κάθε μέρα μας ανανεώνει με την αγάπη του και κάθε στιγμή μας διορθώνει με την ευσπλαχνία του. Η παντοδυναμία του Θεού είναι η ευσπλαχνία του, μας λέει ο Σολομώντας. Και η μεταμόρφωσή μας είναι εμφανή: ο Ζακχαίος με ενθουσιασμό, αντί να επιστρέψει το ¼ που θα ήταν το νόμιμο σε όσους αδίκησε, επιστρέφει το τετραπλάσιο. Από περιθωριακός και ανεπιθύμητος γίνεται αποδεκτός, ο Ιησούς τον καταδέχεται.

Όποιος ανοίγει την καρδιά του και τη ζωή του στο Χριστό μεταμορφώνεται και γίνεται ηθικός και δίκαιος, γίνεται γενναιόδωρος, βρίσκει το θάρρος να γίνει ακόμη και μάρτυρας, βρίσκει τη δύναμη να δώσει ανιδιοτελή αγάπη. Βρίσκει το θάρρος να δεχτεί τους άλλους, τους διαφορετικούς, γιατί συνειδητοποιεί ότι όλους τους καλεί ο Θεός, και δεν υπάρχουν πια οι άλλοι και εμείς, αλλά όλοι είμαστε εμείς μπροστά στο Θεό.

Σήμερα, ο Λόγος του Θεού μας υπενθυμίζει ότι ο Θεός είναι Παντοδύναμος. Και μέσα στην παντοδυναμία του δημιουργεί και αναδημιουργεί και τον κόσμο και τον καθένα μας. Όλα εκείνος τα έπλασε, καλώντας τα στη ζωή από αγάπη, τα φροντίζει με αγάπη, τα διατηρεί στη ζωή με ευσπλαχνία. Αλλά και μας αναδημιουργεί, μας μεταμορφώνει όταν δεχτούμε την πρόσκλησή του και του ανοίξουμε την καρδιά και τη ζωή μας. Και ενώ νομίζουμε ότι εμείς φιλοξενούμε τον Θεό όταν του ανοίξουμε την καρδιά μας, στην πραγματικότητα εκείνος μας φιλοξενεί στην Βασιλεία του. Δεν είναι απίστευτος; Πόσο τυχεροί είμαστε που μας έχει καλέσει να τον γνωρίσουμε και να τον υπηρετούμε!

Σεβασμιότατος Ιωσήφ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΑΤΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 21 Φεβρουαρίου 2024               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου