Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ – ΚΥΚΛΟΣ Γ

Η Εκκλησία σήμερα πανηγυρίζει την εορτή της Αγίας Τριάδας.

        Στο Ευαγγέλιο που ακούσαμε, ο Ιησούς μας παρουσιάζει τα άλλα δύο Θεία Πρόσωπα, τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα. Ο Ιησούς μας είπε: «Το Άγιο Πνεύμα δε θα μιλήσει αφ’ εαυτού του αλλά από μένα θα πάρει και θα σας αναγγείλει». Και μετά, μιλώντας για τον Πατέρα, λέει: «Όλα όσα έχει ο Πατέρας είναι δικά μου» (Ιω. 16:14-15). Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι το Άγιο Πνεύμα μιλάει, αλλά όχι για τον εαυτό του αλλά αναγγέλλει τον Ιησού ο οποίος μας αποκάλυψε και μας μίλησε για τον Πατέρα. Ο Πατέρας, που κατέχει τα πάντα, επειδή είναι η αρχή των πάντων, δίνει στον Υιό ό,τι έχει. δεν κρατά τίποτα για τον εαυτό του και τα δίνει όλα στον Υιό. Ο Ιησούς μας είπε: «Όλα όσα έχει ο Πατέρας είναι δικά μου».

Αυτή η Θεϊκή συμπεριφορά είναι υπόδειγμα για μας, διότι εμείς όταν μιλάμε, συχνά μιλάμε μόνο για τον εαυτό μας και γι’ αυτό που κάνουμε. Πόσες φορές πράγματι στη ζωή μας λέμε! «Έκανα αυτό, έκανα εκείνο…», «Είχα αυτό το πρόβλημα…». «Έχω το άλλο πρόβλημα» Συχνά έτσι μιλάμε.

Το Άγιο Πνεύμα, όμως δε μιλά για τον εαυτό του αλλά για τον Πατέρα και τον Υιό! Και ο Υιός για τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα.

Ο Θεός Πατέρας δεν θα είχε την ιδιότητα του Πατέρα χωρίς τον Υιό. Έτσι και ο Υιός δεν μπορεί να θεωρηθεί μόνος, αλλά πάντα ως ο Υιός του Πατέρα. Και το Άγιο Πνεύμα, είναι το Πνεύμα του Πατέρα και του Υιού. Με λίγα λόγια η Αγία Τριάδα μας διδάσκει ότι το ένα πρόσωπο δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο.

Στην Αγία Τριάδα κάθε Πρόσωπο ζει για το άλλο σε συνεχή σχέση, σε συνεχή κοινωνία, είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να την μιμηθούμε και εμείς οι άνθρωποι. Δεν πρέπει να ζούμε μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και με τους άλλους και για τους άλλους.

Εμείς ομολογώντας την πίστη μας στο Θεό Πατέρα, στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα, πιστεύουμε αληθινά ότι για να ζήσουμε σωστά χρειαζόμαστε και τους άλλους; Ότι πρέπει να δίνουμε τον εαυτό μας στους άλλους; πρέπει να εξυπηρετούμε τους άλλους όχι με λόγια αλλά με τα έργα μας, με όλη τη ζωή μας;

Ο Ένας και Τριαδικός Θεός, αγαπητοί αδελφοί και

αδελφές μου, γίνεται γνωστός λιγότερο μέσα από τα βιβλία και περισσότερο μέσα από τη μαρτυρία της ζωής μας. Αυτός που, όπως γράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, «είναι αγάπη» (Α’ Ιω. 4,16), αποκαλύπτεται μέσω της αγάπης. Και εμείς αυτή την αγάπη οφείλουμε να την μιμηθούμε αγαπώντας τους συνανθρώπους μας που όπως κι εμείς είναι η εικόνα του Θεού.

Αγάπη δε σημαίνει μόνο να κάνεις το καλό, αλλά και να σέβεσαι και να είσαι ανοιχτός στους άλλους, να κάνεις χώρο στην καρδιά σου για τους άλλους, να δίνεις τόπο στους άλλους. Αυτή είναι η αληθινή αγάπη. Όχι απλώς να δίνεις αλλά να δίνεσαι. Ο Θεός δεν μας αγαπά απλώς αλλά δίνεται σε μας.

Το Μυστήριο της Αγίας Τριάδας δεν είναι μία αλήθεια πίστεως που προσπαθούμε να καταλάβουμε με το μικρό και φτωχό μυαλό μας, αλλά είναι μία αλήθεια που ο ίδιος ο Θεός Πατέρας μέσω του Υιού και του Αγίου Πνεύματος μας αποκάλυψε.

Η παράδοση μας αναφέρει, ότι ο Άγιος Αυγουστίνος μια μέρα περπατούσε σε μια αμμουδιά μελετώντας και προσπαθώντας να καταλάβει το μυστήριο της Αγίας Τριάδας. Ενώ ήταν απορροφημένος από αυτή τη μελέτη, είδε ένα παιδάκι που με ένα μικρό δοχείο που έπαιρνε από τη θάλασσα νερό και το έριχνε μέσα σ’ ένα λακκάκι που είχε φτιάξει στην άμμο. Ο Άγιος τότε το πλησίασε και το ρώτησε τι προσπαθεί να κάνει; «Θέλω να μεταφέρω αυτή τον ωκεανό σ’ αυτό το λακκάκι» του απάντησε το παιδάκι. Ο Άγιος Αυγουστίνος χαμογελώντας προσπάθησε με απλά λόγια να εξηγήσει στο παιδάκι ότι αυτό ήταν αδύνατο. Τότε το παιδάκι του λέει: «Πριν φθάσεις να καταλάβεις το Μυστήριο της Αγίας Τριάδας, εγώ θα έχω μεταφέρει όλη τη θάλασσα σ’ αυτό το λακκάκι». Μετά από αυτό το παιδάκι εξαφανίστηκε.

Τότε ο Άγιος Αυγουστίνος σκέφτηκε πως αυτό το παιδάκι θα μπορούσε να είναι ένας άγγελος σταλμένος από το Θεό για να του δώσει να καταλάβει ότι το Μυστήριο της Αγίας Τριάδας είναι πολύ πιο μεγάλο από το φτωχό μας το μυαλό και δεν μπορεί ποτέ να το χωρέσει.

Φοβάμαι πως και εγώ προσπάθησα να μιμηθώ το παιδάκι της αμμουδιάς και να βάλω στο λακκάκι του μυαλού μας το μεγάλο Μυστήριο της Αγίας Τριάδας. Όμως από την αρχή ήξερα πως δεν θα τα καταφέρω γι’ αυτό και σας καλώ απλώς να δοξάσουμε το Θεό που ο ίδιος μας αποκάλυψε ότι είναι Ένας και Τριαδικός και είναι Αγάπη, όχι επειδή σας έπεισα αλλά επειδή ο ίδιος ο Χριστός μας το βεβαίωσε. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου