ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ

7 Απριλίου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
Αμήν.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
X Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (5,17-19)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:
«Μη νομίσετε ότι ήλθα για να καταλύσω το Νόμο ή τους Προφήτες. Δεν ήλθα να καταλύσω, αλλά να εκπληρώσω. Αλήθεια σας λέω: έως ότου περάσει ο ουρανός και η γη, ούτε ένα γιώτα ή μια κεραία δε θα περάσουν, μέχρι που να πραγματοποιηθούν όλα.
Όποιος, λοιπόν, καταργήσει μια από τις εντολές και τις πιο μικρές και διδάξει το ίδιο στους ανθρώπους, αυτός θα ονομασθεί πιο μικρός στη βασιλεία των ουρανών. Ενώ όποιος εφαρμόσει και διδάξει, αυτός θα ονομασθεί μεγάλος στη βασιλεία των ουρανών».
Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Αν ο Ιησούς ήταν ένας πολιτικός η λέξη «να εκπληρώσω» θα μπορούσε να αναφερόταν στο «προεκλογικό του πρόγραμμα». Στο πλαίσιο της πίστης όμως, “η πλήρης εκπλήρωση” είναι το σχέδιό του για τον καθένα από εμάς. Αυτός ο Λόγος σήμερα δίνεται άμεσα σε μένα και σε σένα, έρχεται να μας πει ότι ο Θεός που φοβόμαστε τόσο πολύ και που πιστεύουμε ότι έρχεται να θέσει περιορισμούς στην ελευθερία μας, στην πραγματικότητα έχει μόνο μία επιθυμία, ένα μόνο πρόγραμμα: να κάνει τη ζωή μας, εμάς τους ίδιους, την καρδιά μας, ένα όμορφο πράγμα. Ο Μιχαήλ Άγγελος, ένας μεγάλος Ιταλός γλύπτης, δήλωνε ότι έπρεπε να αναδειχθεί από τα μαρμάρινα άμορφα κομμάτια το έργο τέχνης που ήδη βρίσκεται σε αυτά. Έτσι, και ο Θεός, θέλοντας να “εκπληρώσει” θέλει να αναδείξει το έργο τέχνης που βρίσκεται μέσα μας. Ο Μιχαήλ Άγγελος έλεγε ότι το έργο τέχνης πρέπει να απελευθερωθεί από την υπερβολική ύλη που το καλύπτει και το εμπόδιζε να βγει έξω. Έτσι, ο Θεός, μέσω του Αγίου Πνεύματος του, «εκπληρώνοντας», έρχεται να δουλέψει με το «καλέμι» στην καρδιά μας και στη ζωή μας, αρχίζοντας το έργο του, μερικές φορές ακόμη και επώδυνο, για να το απελευθερώσει από όλα όσα το βαραίνουν και εμποδίζουν την πορεία του. Όποιος επιστρέφει στον Θεό βιώνει όλα αυτά. Και καθώς το “καλέμι” δουλεύει σε εμάς και εκπληρώνει, μετά από πολύ καιρό μιας “αναρχίας”, ανθίζει στην καρδιά εκείνος ο Άγιος Νόμος, που από πάντα ήταν σκαλισμένος σ ‘αυτήν. “Νόμος” που τώρα είναι επιθυμητός, βιώνοντας πλέον όχι ως περιορισμό, αλλά ως πυξίδα που σου δείχνει το δρόμο για την αληθινή ζωή. Ευχαριστούμε τον Θεό που βλέπει τόσο μεγάλη ομορφιά μέσα μας. Και αν στις καρδιές μας αισθανόμαστε την επιθυμία για Εκείνον και το Νόμο Του ας χαρούμε και ας απολαύσουμε. Το “καλέμι” του είναι σε δράση. Και είναι στα χέρια του Θεού, που έρχεται να δώσει “εκπλήρωση του Νόμου και των Προφητών”. Δηλαδή, έρχεται να μας κάνει “ένα όμορφο πράγμα”. Μια αγκαλιά.
Μια Αγία ημέρα σε όλους εσάς, που είστε “ένα θαυμάσιο έργο τέχνης του Θεού”, πολύτιμο, μοναδικό, ανεπανάληπτο.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Κύριε, κάνε ο σπόρος του Λόγου σου που πέφτει στην καρδιά μου, να μπορέσει να βρει όχι ένα πετρώδες έδαφος που θα ανθίσει αμέσως αλλά που γρήγορα θα ξεραθεί επειδή δεν θα έχει ρίζα, αλλά να βρει μια καρδιά γόνιμη, στην  οποία να μπορεί να ωριμάσει και να καρποφορήσει, ώστε ο Λόγος σου να με ελευθερώσει από κάθε είδους σκλαβιά.
Αμήν.

(πηγή:episkopisyrou.gr)

πνρ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 22 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου