ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ! Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ! Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ
 

Ο διάδοχος του Αποστόλου Πέτρου, Επίσκοπος Ρώμης Πάπας Φραγκίσκος και ο διάδοχος του  Αποστόλου Ανδρέα, αδελφού του Πέτρου, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τις ημέρες αυτές, καθοδηγούμενοι από το Πνεύμα το Άγιο, έδωσαν δείγματα έμπρακτης αγάπης ενώπιον της Εκκλησίας και των εθνών.

Στον τόπο όπου ο Κύριος Ιησούς Χριστός κήρυξε και βίωσε και μας παρέδωσε την εντολή της αγάπης, στον τόπο όπου  πραγματοποίησε το θέλημα του Θεού Πατέρα και μας δώρισε τη δυνατότητα της σωτηρίας, συμπροσευχήθηκαν και ζήτησαν από τον Θεό της Ευσπλαχνίας και της αγάπης να στρέψει το βλέμμα του στην Εκκλησία του Χριστού. Να την συνδράμει με την ενεργό  χάρη του Παναγίου Πνεύματος στην προσπάθειά της να επανακτήσει την ενότητα των πρώτων αιώνων ώστε  να καταστεί ακόμη πιο δυνατή η μαρτυρία της αγάπης και προ τα  έθνη.

Το παράδειγμα του  Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μας πλημμύρισε από χαρά. Η ελπίδα μας αυξήθηκε διότι αποδείχτηκε και πάλι  πως  η πορεία όλων των Χριστιανών Ανατολής και Δύσης, Δύσης και Ανατολής συνεχίζεται. Συνεχίζεται  αργά αλλά σταθερά προς τον Σωτήρα Χριστό. Εκείνος είναι η μόνη οδός, η αλήθεια και η ζωή. Προς Εκείνον πορευόμαστε όλοι οι μαθητές του και εις Αυτόν ποθούμε να συναντηθούμε.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η πορεία συνεχίζεται πενήντα τώρα χρόνια με πρωτοπόρους τους Προκαθημένους της Εκκλησίας  της Ρώμης και της Κωνσταντινουπόλεως. Με βήματα σταθερά και συνετά που εγγυώνται την βεβαιότητα  ότι ο Αναστημένος Χριστός τους συνοδοιπορεί και τους οδηγεί  στο κοινό Υπερώο για την τέλεση της κοινής Ευχαριστίας και τη συμμετοχή τους στον Ένα  Άρτο και στο Κοινό Ποτήριο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των απανταχού της γης Χριστιανών Καθολικών και Ορθοδόξων χαίρονται και ευγνωμονούν το Θεό της Αγάπης, διότι και σήμερα συνεχίζει όπως υποσχέθηκε να είναι μαζί τους και να μας επαναλαμβάνει: «όπως εγώ σας αγάπησα,  έτσι και εσείς να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Από αυτό θα γνωρίσουν οι άλλοι  ότι είστε μαθητές μου, αν αγαπάτε ο ένας τον άλλο».

Δυστυχώς είναι αποδεδειγμένο, πως κάθε φορά που η Εκκλησία δίνει δείγματα αμοιβαίας  αγάπης και  ενότητας, εγείρονται και οι δυνάμεις που πιστεύουν  ότι η πορεία προς την ενότητα είναι δευτερεύον καθήκον της Εκκλησίας, ενώ πρωτεύον είναι να ξεθάβουν από το παρελθόν  τους σκελετούς των αμοιβαίων  λαθών και εγωισμών.

Εμείς, μαζί με όλους τους χριστιανούς της καλής θέλησης, δεν θα τους παρακολουθήσουμε, ούτε και θα τους ακολουθήσουμε. Θα προτιμήσουμε να πορευόμαστε με τους εμπνευσμένους σημερινούς Πατέρες της Εκκλησίας, που μας οδηγούν στον Αναστημένο Ιησού Χριστό, στα βήμα του οποίο τις ημέρες αυτές περπάτησαν, προσευχήθηκαν, συμπροσευχήθηκαν  και κήρυξαν την αγάπη του Χριστού στην  Εκκλησία και στα έθνη.

Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε!

+Νικόλαος
Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου
Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου