ΕΒΔΟΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

ΕΒΔΟΜΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

 

Την έβδομη Κυριακή του Πάσχα η ευαγγελική περικοπή μας παρουσιάζει, ανθρωπίνως μιλώντας, μία περίεργη προσευχή του Ιησού: απευθυνόμενος προς τον Θεό Πατέρα του έτσι προσεύχεται: «Πατέρα, έφθασε η ώρα. Δόξασε τον Υιό σου, ώστε ο Υιός να δοξάσει εσένα».

Ποιος θα μπορούσε σήμερα να χρησιμοποιήσει αυτή την προσευχή, ζητώντας από το Θεό την προσωπική του δόξα; Ο Ιησούς όμως το τολμά. Ποιος είναι όμως για να μπορεί να έχει τέτοιες απαιτήσεις από το Θεό Πατέρα; «Πατέρα δόξασε με»; Μα είναι ακριβώς αυτός ο περίεργος τρόπος προσευχής του Ιησού που μας αποκαλύπτει ποιος είναι. Αυτή η προσευχή δεν είναι μια ανθρώπινη προσευχή. Είναι μια προσευχή που δεν μπορεί να κάνει κανένας άνθρωπος, η «ώρα του Ιησού» είναι η ώρα του ένδοξου θανάτου του πάνω στο σταυρό.

Έφθασε η ώρα της δόξας του Ιησού. Αυτή η δόξα είναι ο  ίδιος σταυρός. Ο θάνατός του. Αυτή  η δόξα του Ιησού είναι η ίδια η δόξα του Θεού. Έφθασε δηλαδή η ώρα που ο Θεός θα αποδείξει με τον πιο δυνατό τρόπο το μέγεθος της αγάπης του για τον άνθρωπο. Όλο το σχέδιο του Θεού για τη λύτρωση του ανθρώπου ολοκληρώνεται με το θάνατο και την ανάσταση του Χριστού. Ο σταυρός  είναι η μοναδική δόξα του Πατέρα και του Υιού. Ο σταυρός είναι το σύμβολο της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο που πρέπει επίσης να γίνει και σύμβολο της αγάπης του ανθρώπου για τον συνάνθρωπό του.

Η δόξα λοιπόν του Ιησού ταυτίζεται με την ταπείνωσή του, με τη στιγμή που οι άνομοι της γης θα τον οδηγήσουν  στο θάνατο σαν να ήταν εγκληματίας. Θα τον σταυρώσουν ανάμεσα σε δυο ληστές.  «Ο άγιος Παύλος στην επιστολή που έστειλε  στους Φιλιππισίους γράφει μεταξύ άλλων:       «Ο  Ιησούς του Θεού πήρε μορφή δούλου, έγινε άνθρωπος σαν κι εμάς εκτός της αμαρτίας και έγινε υπάκουος μέχρι θανάτου και μάλιστα θανάτου σταυρικού».

Αυτή η προσευχή του Ιησού δίνει την πραγματική αξία στο σταυρικό θανάτου του Ιησού που δεν είναι μία αποτυχία, ένα άδοξο τέλος, αλλά  αντιθέτως είναι η δόξα του Μεσσία Χριστού που προσφέρει τη ζωή του για τα αδέλφια του και για να εκτελέσει το θέλημα του Πατέρα του. Ο θάνατος του Χριστού είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Υιός του Θεού ξαναβρίσκει κοντά στο Πατέρα του τη δόξα που είχε πριν από τη δημιουργία του κόσμου. Η ατίμωση που δημιουργεί ο σταυρικός θάνατος μετατρέπεται με την ανάσταση σε νίκη και σε δόξα.

Αυτή τη δόξα του ο Ιησούς δεν κρατά μόνο για τον εαυτό του, αλλά όπως έδωσε όλη τη ζωή του για τον άνθρωπο έτσι δίνει και τη δόξα του στους ανθρώπους. «όπως του έδωσε εξουσία πάνω σε κάθε άνθρωπο, έτσι θα δώσει την αιώνια ζωή  σ’ όσους του έχει δώσει».

Ο Θεός δίνει τη δόξα στον Υιό.

Ο Θεός δίνει στον Υιό ότι είναι δικό του.

Ο Θεός δίνει στον Υιό όσους πιστεύουν.

Και με τη σειρά του ο Υιός ότι λαβαίνει από τον Πατέρα το δίνει σε εκείνους που του έδωσε ο Πατέρας.  Δίνει στους ανθρώπους το Λόγια που άκουσε από τον Πατέρα. Δίνει στους ανθρώπους την αιώνια ζωή. Ο Χριστός είναι  εκείνος που κάνει γνωστό στους ανθρώπους το όνομα του Θεού. Ο Υιός είναι ο ίδιος ο Λόγος του Θεού που μιλά στους ανθρώπους.

Μπροστά σ’ αυτή την προσφορά που κάνει ο Θεός στους ανθρώπους ποια πρέπει να είναι η δική μας απάντηση;

Οι άνθρωποι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε  απαθείς. Πρέπει να πάρουμε θέση. Είμαστε ελεύθεροι να δεχθούμε ή να απορρίψουμε αυτή την προσφορά του Θεού. Είμαστε ελεύθεροι να γνωρίσουμε ή να αγνοήσουμε το Θεό. Να πιστέψουμε  ή να απιστήσουμε. Να διαλέξουμε την αιώνια ζωή που είναι ο παράδεισος ή την αιώνια καταδίκη που είναι η κόλαση! Ο Θεός λοιπόν δεν καταδικάζει κανένα, εμείς καταδικάζουμε τον εαυτό μας χωρίς Θεό. Μη γένοιτο Κύριε!

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ29 Μαρτίου 2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο

Προσευχή για την Ειρήνη στον κόσμο Την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα, η Εκκλησιαστική μας Επαρχία προσευχήθηκε για

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου