ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΗΣ Α. Α. ΙΩΑΝΝΗ – ΠΑΥΛΟΥ Β΄ 4-5/5/2001
Στις 28-3-2001 η ΙΣΚΙΕ κάλεσε σε σύσκεψη εκπροσώπους Κλήρου, Ταγμάτων και θεσμών λαϊκών για να τους ενημερώσει για την επίσκεψη και το προσχέδιο του προγράμματος. Συστάθηκε 3μελής οργανωτική Επιτροπή υπό τους π. Ανδρέα Βουτσίνο, κ. Νικόλαο Γασπαράκη και κ. Αντώνη Φώσκολο, για τις επαφές με τις Κρατικές αρχές και την οργάνωση των θρησκευτικών συναντήσεων. Επίσης, το Γραφείο Τύπου, με ευθύνη των Νίκου Γασπαράκη, Διευθυντή και Μαρίας Κουτάτζη Υπεύθυνης Επικοινωνίας απευθύνθηκε σε ένα ευρύ δίκτυο Καθολικών συνεργατών για να εμφανίζονται στα ΜΜΕ (π.π. Νικηφ. Βιδάλης, Αθ. Αρμάος, Θεοδ. Κοντίδης, Μιχ Ρούσσος, Π. Ρούσσος – Κρήτη, Μ. Φώσκολος – Τήνος, Αδ. Φραγκ. Βαρθαλίτης – Σύρος, κ.κ. Π. Κόρπης, Αγγ. Δαργέντας, Τ. Γκρουλέρο, Δ. Λεβαντής…).
Οι πιστοί ενημερώθηκαν την Κυριακή των Βαΐων και την ημέρα του Πάσχα (8 και 15-4-01) με επιστολές των Ιεραρχών.
Το Γραφείο Τύπου έκανε 2 συναντήσεις ενημέρωσης με ξένο τύπο (27-4-01) και ελληνικά ΜΜΕ (2-5-01). Φυσικά η επίσκεψη ήταν πλέον παγκόσμιο γεγονός με ανταποκρίσεις για τις αντιδράσεις “φανατικών” (ιδιαίτερα ΓΟΧ και Μοναχών) και εκπροσώπων θεολογικών σχολών να υπερτονίζονται. Η επίσημη Εκκλησία έλεγχε την πλειοψηφία των πιστών, ήταν φανερό. Στα ελληνικά ΜΜΕ οι μη ευρισκόμενοι πλέον στη ζωή, θεολόγοι Ν. Σωτηρόπουλος και π. Γ. Μεταλληνός και οι “Μοναχός Μάξιμος”(προέβλεψε το τέλος του Κόσμου για το 2018, έχει χρόνια να εμφανισθεί δημόσια) και “ο δημιουργός των παπαροκάδων” Νεκτάριος Μουλατσιώτης, που ήταν αντίθετοι στην επίσκεψη του Πάπα έβρισκαν ως αντιπάλους τους θεολόγους Αρ. Πανώτη και Γ. Μουστάκη και τον πάντα εκρηκτικό παπα-Τσάκαλο!
Το άγχος της Οργανωτικής Επιτροπής (καθότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν κρατική αρμοδιότητα ήταν η επαφή του Πάπα με την Καθολική κοινότητα που θα γινόταν, αυστηρά, στον Άγιο Διονύσιο (Ιερείς, Μοναχοί και 200 λαϊκοί, 4/5 και ώρα 17.45, μετά την επίσημη υποδοχή, την εθιμοτυπική επίσκεψή του σε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τη συνάντηση – γεύμα με την ΙΣΚΙΕ) και κατά τη Θεία Λειτουργία, που θα τελούσε στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ στο Μαρούσι (για 17.000 πιστούς με προσκλήσεις, την 5/5 και ώρα 8.15 ) πριν την αναχώρησή του.
Ο Πάπας έφθασε την Παρασκευή 4/5 και ώρα 11.30 στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” Τον ανέμεναν μόνο ο Νούντσιος, τα μέλη της ΙΣΚΙΕ και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, με υπηρεσιακούς παράγοντες. Η επίσημη υποδοχή θα γινόταν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Κατέβηκε αργά, με τη βοήθεια του μπαστουνιού του. Στο τέλος της σκάλας τον υποδέχθηκαν 2 μικρά παιδιά, ο Χρήστος Χαρικιόπουλος κι η Λουίζα Κορνάρου, συνοδευόμενα από την Αδελφή Αννα Παλαμάρη, τού πρόσφεραν λίγο χώμα με ένα κλαδί ελιάς και ανθοδέσμη με άσπρα και κίτρινα τριαντάφυλλα, αντίστοιχα.
Σε άλλες χώρες πιστοί θα χαιρετούσαν στους δρόμους, εδώ η αυτοκινητοπομπή διέσχισε ταχύτατα τους άδειους, για λόγους ασφαλείας, δρόμους.
Ο Πρόεδρος κ. Κ. Στεφανόπουλος υποδέχθηκε τον Πάπα στην είσοδο, η φιλαρμονική παιάνισε τους ύμνους, οι Εύζωνοι της Φρουράς παρουσίασαν όπλα και, μετά, προχώρησαν στις 3 συνεχόμενες αίθουσες του ισογείου.
Στην πρώτη περίμεναν οι κ.κ. Απ. Κακλαμάνης (Πρόεδρος της Βουλής) Γ. Παπανδρέου (Υπ. Εξ). Ελισ. Παπαζώη (Αν. Υπ. Εξ.), Γρηγ. Νιώτης (Υφυπ. Εξ. )Τηλ. Χυτήρης (Υφυπ. Τύπου), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Δήμαρχος Αθηναίων) και ο Πρέσβης στην Αγία Έδρα Στ. Ροκανάς.
Στη δεύτερη αίθουσα ήταν η συνοδεία του Πάπα, ο Σ/ότατος Νούντσιος Π. Τάμπετ και ο Σ/ότατος Ν. Φώσκολος, Πρόεδρος της ΙΣΚΙΕ.
Τέλος, στην αίθουσα συσκέψεων, όπου αντηλλάγησαν Προσφώνηση και Αντιφώνηση, ήταν παρόντες ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής.
Ο Πρόεδρος, στην προσφώνησή του, επικεντρώθηκε στο μέλλον της Ευρώπης και της ανθρωπότητας, και στις σχέσεις της χώρας με την Αγία Έδρα.
Αντιφωνώντας, ο Πάπας, αναφέρθηκε στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό και την γλώσσα. αλλά κα στους συγγραφείς της πρώτης Χριστιανικής γραμματολογίας. Επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο Μαραθώνιο, δύο μεγάλες αθλητικές παραδόσεις, στη φυσική κλήση της Ελλάδας να οικοδομεί γέφυρες και πολιτισμό διαλόγου, στα σχολεία των Μοναχικών Ταγμάτων που μορφώνουν «πραγματικούς Έλληνες ανάμεσα σε Έλληνες» και ευχήθηκε η χώρα “να συνεχίσει να προσφέρει νέες και θαυμαστές δωρεές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο”
Ένα αξιοθαύμαστο εγκώμιο που συγκέντρωσε τα πρώτα θετικά σχόλια των Ελληνικών ΜΜΕ.
Ο Ποντίφικας συζήτησε με τους παριστάμενους Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή και Απ. Κακλαμάνη.
Στην ανταλλαγή δώρων ο Πάπας προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεγάλη ψηφιδωτή εικόνα του Αποστόλου Παύλου και δέχθηκε επίχρυσα αντίγραφα των Χρυσών Κυπέλλων, από τον θολωτό μυκηναϊκό τάφο του Βαφειού.
Επίσης ο Πρωθυπουργός του πρόσφερε ασημένιο δισκάκι με το εθνόσημο. Τέλος ο Πάπας πρόσφερε ειδικά αναμνηστικά μετάλλια της Αγίας Έδρας προς τους κ.κ. Κ. Σημίτη, Κ. Καραμανλή, Απ. Κακλαμάνη, Π. Ευθυμίου, Ευαγ. Βενιζέλο, Δημήτρη Ρέππα και την Πρόεδρο του “Αθήνα 2004 ” κα Γιάννα Αγγελοπούλου.
Στη συνέχεια ο Πάπας πήγε στην Αρχιεπισκοπή στην Πλάκα.
Στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Καισαριανής Σ/ότατος Δανιήλ. Κανένα μέλος της ΔΙΣ δεν προσήλθε ούτε εκεί ούτε στον Άρειο Πάγο…
Στην κεντρική είσοδο τον περίμενε ο Μακαριότατος Χριστόδουλος. Οδήγησε καταρχήν τον Πάπα μπροστά σε μια δίπτυχη μεγάλη εικόνα της Παναγίας και του Χριστού, του εξήγησε την ιστορία και ο Πάπας την προσκύνησε.
Στη συνέχεια μπήκαν στο Αρχιεπισκοπικό γραφείο και συνομίλησαν κατ` ιδίαν για 20′. Μετά εισήλθαν στην αίθουσα της Αρχιεπισκοπής, για τις επίσημες προσφωνήσεις, σε 2 ισοϋψείς θρόνους, παρουσία των συνοδειών τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στους ιστορικούς και άλλους λόγους που δημιούργησαν και συντηρούν τη διαίρεση των Εκκλησιών, επισήμανε τη συμβολή των Πατέρων της Ανατολής στη διαμόρφωση του Δυτικού πνεύματος, κατηγόρησε την Εκκλησία της Ρώμης για μη συμπαράσταση σε εθνικά ζητήματα του Ελληνικού και Κυπριακού λαού (!) ζητώντας τολμηρό λόγο συγγνώμης, “παρόλο που αυτό δε θα λύσει αυτόματα τις διαφορές μας”, έκανε έκκληση εισόδου στην Ε.Ε. των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και ολοκλήρωσε “είθε η επίσκεψις Σας να αποτελέσει απαρχήν θετικών εξελίξεων εις την μεγάλην υπόθεσιν της των πάντως ενώσεως και να αποβή εις δόξα Θεού”
Λόγος ηθελημένα αυστηρός και σκληρός, “απάντηση” όχι στους φανατικούς αλλά στους Μοναχούς και στα διαφωνούντα μέλη της Ιεράς Συνόδου.
Κανείς δε θα ισχυριζόταν ότι δε “τα έψαλε” δημοσίως στον Πάπα!
Τα ΜΜΕ περίμεναν με αγωνία την απάντηση. Όμως όπως ξέρουμε στις επίσημες συναντήσεις τα εκατέρωθεν κείμενα έχουν προεγκριθεί!
Ο Πάπας είχε αποφασίσει, εφόσον ο Χριστόδουλος είχε πάρει το ρίσκο της πρόσκλησής του, να τον στηρίξει!
Ο λόγος του Ιωάννη – Παύλου Β΄ ήταν συγκαταβατικός και ευγενής. Αναγνώρισε την έλλειψη κατανόησης, που μπορεί και πρέπει να ξεπερασθεί και συνέχισε “Έχουμε ανάγκη κάθαρσης της μνήμης. Για όλες τις παρελθούσες και παρούσες περιστάσεις, όπου τα τέκνα της Καθολικής Εκκλησίας αμάρτησαν με πράξεις και παραλείψεις κατά των Ορθοδόξων αδελφών τους, ο Κύριος ας μας χορηγήσει τη συγχώρεση που ζητούμε”
Και για όσους δεν είχαν καταλάβει τι είχε πει αναφέρθηκε στην άλωση της Κωνσταντινούπολης απ΄ τους Σταυροφόρους με τη φράση “το γεγονός ότι Χριστιανοί Λατίνοι συμμετείχαν σε αυτό το γεγονός προκαλεί στους Καθολικούς βαθιά θλίψη” και κέρδισε την παντοτινή συμπάθεια όλων των Ελλήνων με τα λόγια “Η κρίση ανήκει μόνο στο Θεό και επομένως εμπιστευόμαστε το βαρύ φορτίο του παρελθόντος στην άπειρη φιλευσπλαχνία του ικετεύοντας τον να θεραπεύσει τα τραύματα που κάνουν ακόμα να υποφέρει η καρδιά του Ελληνικού λαού”.
Μέσα σε λιγότερο από μιας ώρας συνάντηση Πάπα – Αρχιεπισκόπου τα πάντα είχαν ανατραπεί! Η καχυποψία είχε υποχωρήσει, ο Ποντίφικας καλούσε σε αδελφικό διάλογο, συνεργασία και προσευχή. Και ναι, ήταν πιστευτός!
Η εύθραυστη υγεία και μορφή του έδειχναν ότι αυτές ήταν πλέον οι προτεραιότητές του.
Κατόπιν αυτού πιστεύω ότι το ελαφρύ γεύμα και η συζήτησή του με τους Έλληνες Καθολικούς Ιεράρχες, αμέσως μετά και πριν την πρώτη του συνάντηση με το ποίμνιο, στις 17.45 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου, (θα) έγινε σε χαλαρή ατμόσφαιρα.
Στον Άγιο Διονύσιο υπήρξε το πρώτο “εγκεφαλικό” για την Οργανωτική Επιτροπή: μόνο 100, καθιστά, άτομα εντός ναού, σύμφωνα με νέες οδηγίες και όχι 200 όπως είχαν μοιρασθεί οι προσκλήσεις, σύμφωνα με τις πρώτες συνεννοήσεις! Τελικά ο έξυπνος συμβιβασμός: μέσα οι Ιερείς, Μοναχοί και εκπρόσωποι θεσμών κλπ. Απ`έξω παιδιά σχολείων και συνοδοί!
Ο ενθουσιασμός των παιδιών για τον “λευκό παππούλη” συγκίνησε εμφανώς τον Ποντίφικα και κάλυψε τις φωνές μικρής ομάδας “αντιφρονούντων” που η Αστυνομία είχε περιορίσει στα Προπύλαια…
Στην είσοδο του Ναού τον υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Ν. Φώσκολος και ο Εφημέριος π. Απόστολος Βαρθαλίτης.
Ο Πάπας ανέπεμψε δέηση, ευχαρίστησε θερμά για την υποδοχή, έδωσε την ευλογία του και χαιρέτησε τους αφιερωμένους, κυρίως, παρόντες.
Βγαίνοντας δέχθηκε ανθοδέσμη από την νεαρή πολωνή ‘Αντζελα Πάφια.
Στον Άρειο Πάγο, στη συνέχεια, όλα ήταν απλά και επιβλητικά.
Ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κάθισαν, πάλι, σε 2 ισοϋψείς θρόνους, δεξιά και αριστερά μιας μεγάλης εικόνας του Αποστόλου Παύλου, κάτω απ΄ το Σταυρό, που είχε τεθεί πάνω από το βράχο.
Αναγνώσθηκε, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, η περικοπή από τις Πράξεις των Αποστόλων για την ομιλία του Παύλου προς τους Αθηναίους και διαβάσθηκε Κοινή Δήλωση των δύο θρησκευτικών Ηγετών, στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Η Δήλωση καταδίκαζε τη βία και τον προσηλυτισμό, ζητούσε η επιστημονική πρόοδος να εμβαθύνει το νόημα και την αξία της ζωής, καταδίκαζε πολέμους και βασανιστήρια και ζητούσε εκεχειρία στους Ολυμπιακούς του 2004, χαιρέτιζε την επιτυχία της Ε.Ε., αλλά καλούσε στη μη αναίρεση της Χριστιανικής κληρονομιάς της.
Κατά την προσέλευση των επισήμων και στο τέλος, όταν πολιτικοί και άλλοι παρόντες υπέβαλλαν τα σέβη τους στους Προκαθημένους, μικρό συγκρότημα εγχόρδων παρουσίασε αποσπάσματα από τις “4 Εποχές” του Βιβάλντι, ενώ ακούσθηκε και “η μικρή νυχτερινή μουσική“ του Μότσαρτ
Ο Πάπας αναχώρησε για τη Νουντσιατούρα στο Ψυχικό, όπου διανυκτέρευσε.
Εκεί δέχθηκε ανταποδοτική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και της συνοδείας του.
Έτσι ολοκληρώθηκε μια κουραστική μέρα. που είχε ήδη γράψει ιστορία !
(συνεχίζεται)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ