Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ.: 5606/2024

 

     Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024

Προς

τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα

 

 

Αδελφοί μας και αδελφές μας,

Το νομοσχέδιο σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το οποίο απασχόλησε όλη την χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα ψηφίστηκε και είναι πλέον νόμος του Κράτους. Ονομάστηκε «Ισότητα στον πολιτικό γάμο» και ήδη από τον τίτλο του είναι παραπλανητικό, εφόσον αλλάζει τον ορισμό και τη φύση του γάμου και κατά συνέπεια και αυτόν της οικογένειας. Οι επιπτώσεις θα φανούν άλλες άμεσα και άλλες μετά από μήνες ή χρόνια. Όποιες και αν είναι οι εξελίξεις, δεν αλλάζουν τις πεποιθήσεις μας σχετικά με το τι είναι ο γάμος, τι είναι η οικογένεια και τι νόημα έχουν μέσα στην πίστη και στην χριστιανική μας παράδοση, δηλαδή μέσα στο σχέδιο του Θεού για τον άνθρωπο.

Είναι σαφές ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ομόφυλων ανθρώπων πρέπει να γίνεται σεβαστή και να μην υφίστανται άδικες διακρίσεις. Από την άλλη, δεν είναι σωστό να ανατρέπεται το νόημα του γάμου και της οικογένειας για όλη την κοινωνία.

Είναι αναγκαίο οι Καθολικοί πιστοί να συνειδητοποιήσουμε ότι οφείλουμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο δρόμων: από την μια μεριά έχουμε μια νέα άθεη ιδεολογία σχετικά με το τι είναι ο άνθρωπος, η σεξουαλικότητά του και κατά συνέπεια ο τρόπος ζωής γενικότερα και από την άλλη έχουμε την πίστη στον Χριστό, στο Ευαγγέλιο και την θέση μας μέσα στην κοινότητα των πιστών του. Η εν λόγω ιδεολογία στοχεύει και πλήττει την χριστιανική πίστη, δηλαδή τον Θεό ως δημιουργό του κόσμου και του ανθρώπου, τον Θεό ως Αποκάλυψη της Αλήθειας μέσα στον κόσμο, τον Θεό ως τελικό προορισμό και ζωοδότη της ανθρωπότητας. Στις παρούσες συνθήκες πρέπει «να διαλέξουμε ποιον Κύριο θέλουμε να υπηρετήσουμε». (βλ. Βιβλίο του Ιησού του Ναυή 24,15)

Συνειδητοποιούμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία  που γίνεται όλο και πιο ξένη στην χριστιανική παράδοση, όλο και πιο εχθρική στην Εκκλησία και σε όσα οι χριστιανοί πιστεύουν. Αυτές οι εξελίξεις είναι αντίθετες  σε όσα χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας ως σήμερα, δηλαδή σε ό,τι συγκρότησε τον ελληνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον οποίο οι πρόγονοί μας με τόσες θυσίες οικοδόμησαν και υπερασπίστηκαν. Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι στις νέες αυτές συνθήκες μόνο με την καλλιέργεια της πνευματικής μας ζωής, δηλαδή της προσωπικής μας σχέσης με τον Χριστό, μόνο ενισχύοντας την πίστη μας και γνωρίζοντας βαθύτερα την αλήθεια του Ευαγγελίου, αλλά και συμμετέχοντας πιο ενεργά στην εκκλησιαστική και μυστηριακή ζωή μπορούμε να μείνουμε αληθινοί χριστιανοί, άνθρωποι φωτισμένοι  στον δρόμο της αλήθειας, άνθρωποι υπεύθυνοι και ελεύθεροι.

Ακούσθηκε από διάφορες πλευρές και από μέλη της κυβέρνησης ότι η Εκκλησία έχει τον δικό της ρόλο, τελεί τις τελετές μέσα στους ναούς της και όσα συμβαίνουν στην κοινωνία είναι αρμοδιότητα των πολιτικών αρχών. Η Εκκλησία δεν θα σταματήσει να μιλά και να κηρύττει την αλήθεια του Ευαγγελίου και τις αρχές της χριστιανική ζωής γιατί αυτό είναι καθήκον  και υποχρέωσή της. Το έκανε πάντα και δεν θα σταματήσει να το κάνει.

Τελικά, γνωρίζουμε ότι ο κόσμος και ο χρόνος είναι στα χέρια του Θεού και αν, όπως έχει ειπωθεί, «η ιστορία κρίνει τα έθνη», πιστεύουμε ότι ο Χριστός ο οποίος  ακατάπαυστα στον ουρανό και στη γη δοξάζεται, είναι ο τελικός και αιώνιος κριτής.

Είθε το Πανάγιο Πνεύμα του Θεού να φωτίζει τους νομοθετούντες της πατρίδας μας, ώστε όταν νομοθετούν να σέβονται και τη χριστιανική πίστη της πλειονότητας του λαού και να μη περιορίζονται στην υπεράσπιση  των  δικαιωμάτων των μειονοτήτων όταν αποβαίνει εις βάρος των δικαιωμάτων της πλειονότητας, διότι τότε ενεργούν εις βάρος και της δημοκρατίας!

 

Οι Επίσκοποί σας

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου