Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, 12 Ιουλίου 2021

 

Από τις Ελληνικές εφημερίδες έγινε γνωστό ότι η κ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας προσκάλεσε επίσημα τον Πάπα Φραγκίσκο να πραγματοποιήσει επίσημη Επίσκεψη στην πατρίδα μας, με την ευκαιρία των εορτασμών για τη 200ή επέτειο από την Εθνική Επανάσταση του 1821.
Πέρα από αυτές τις δημοσιεύσεις, που πρέπει να προέρχονται από την Ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει κάτι άλλο γνωστό σε μας.
Επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών από την πλευρά της Αγίας Έδρας δεν μας είναι γνωστή. Εξάλλου υπάρχει η Αποστολική Νουντσιατούρα που είναι η πλέον αρμόδια για να προβεί σε σχετική ανακοίνωση.
Με ηλεκτρονική δημοσίευσή του, όμως, ο γνωστός πολυπράγμων Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ άδραξε την ευκαιρία για να προβεί σε ανακοίνωση, που θα τον έφερνε και πάλι στην κορυφή της επικαιρότητας, για να κατατροπώσει, για πολλοστή φορά, τους φανταστικούς εχθρούς της Ορθοδοξίας. Προφανώς, με το δημοσίευμά του θέλησε να πείσει την κ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να αποσύρει την πρόσκληση της επίσκεψης, επειδή (κατά την άποψη του κ. Σεραφείμ) ο Πάπας Φραγκίσκος δεν δικαιούται, ως ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας και ως αρχηγός του Κράτους του Βατικανού, να συμμετάσχει σε εορτασμούς για την Εθνική Παλιγγενεσία και, προς τούτο, απαρίθμησε σειρά αρνητικών «γεγονότων» της εποχής που δήθεν τεκμηριώνουν τη θέση του. Δεν θα πέσουμε στην αστεία παγίδα του κ. Σεραφείμ να προβούμε σε αναίρεση της δήθεν «ιστορικής τεκμηρίωσης» που παραθέτει, πολύ περισσότερο δεν είμαστε διαθέσιμοι να ανοίξουμε διάλογο μαζί του.
Ο συγκεκριμένος κληρικός, είναι γνωστό, πως διαλέγεται μόνο με τον εαυτό του ως «μη ακούων». Όμως, προς εκείνους οι οποίοι απευθύνθηκαν ποικιλοτρόπως προς Επισκόπους της τοπικής Καθολικής Εκκλησίας ζητώντας να δοθεί απάντηση στον λαλίστατο επί παντός επιστητού Μητροπολίτη, δηλώνουμε πως η Ιστορία είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στα χέρια μη ειδικών ή να ερευνάται σε αναρτήσεις στα λεγόμενα «κοινωνικά δίκτυα». Πολύ περισσότερο, δεν επιτρέπεται να στρατολογείται στην πολεμική του θρησκευτικού φανατισμού, ως εν προκειμένω.
Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ιστορικοί και «ιστορικοί», κατά το παρελθόν, αναφέρθηκαν στη «μη συμμετοχή» των Ελλήνων Καθολικών στην Επανάσταση του 1821. Θεωρούμε πως υπάρχει αρκετά ικανοποιητική διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία επί του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να μην επιβάλλεται η προσθήκη ενός ακόμα τίτλου σ’ αυτήν. Αν όντως κριθεί κάτι τέτοιο αναγκαίο ή χρήσιμο, μετά από συμβουλή ειδημόνων και όχι από τη δήθεν πίεση συγκυριών και φαντασιόπληκτων, η Καθολική Ιεραρχία δεν θα διστάσει να ζητήσει σε ομάδα έγκυρων ιστορικών μελετητών και ερευνητών να παρουσιάσει τη σχετική πραγματεία.
Δεν στερούμαστε πηγών (αντίθετα), ώστε μέσα από αυτές να αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια, η οποία ποτέ δεν έβλαψε, αλλά αντίθετα, προήγαγε την αυτογνωσία, που πάντα ήταν αρετή για όσους δεν τη στερούνται.

12 Ιουλίου 2021

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Κ.Ι.Ε

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 5 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

5 Δεκεμβρίου μνήμη του Αγίου Σάββα του Οσίου

Γεννήθηκε στη Ματουλάσκη της Καισάρειας στην Καππαδοκία από χριστιανούς γονείς. Νεαρός ακόμα εισέρχεται στη σχολή ενός μοναστηριού στην ίδια πόλη. Εκεί ανακαλύπτει την κλήση του

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου