ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ προς το πλήρωμα της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου- Πάρου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου-Χίου-Μυτιλήνης και Σάμου


+ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΝΑΞΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΑΝΔΡΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΧΙΟΥ|
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΑΝΤΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Αρ. Πρωτ. 155/2014
Αρ. Φακ.  001/001

Tήνος 3/04/2014

Αδελφοί μου και αδελφές μου,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Με το Πάσχα του Κυρίου ξαναζούμε το ανεξιχνίαστο μυστήριο της αγάπης του Θεού Πατέρα, ο οποίος με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος ανέστησε τον Ιησού Χριστό «θανάτω θάνατον πατήσας».

Ο Χριστός δέχτηκε να σταυρωθεί, να πεθάνει αλλά και να αναστηθεί, για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για την υπέρτατη αγάπη του Θεού που προσφέρεται στην καθεμιά και τον καθένα μας και πηγάζει από την άπειρη ευσπλαχνία Του.

Ο Κύριος προσφέρθηκε όλος για όλους, στη ζωή και στο θάνατο, ώστε να πειστούμε πως τίποτα, ούτε και τα σκότη της καρδιάς, μπορούν να μας εμποδίσουν να δούμε το φως της σωτηρίας.  Κανένας και τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού (Ρωμ. 8,35).

 Αυτή η αγάπη δεν επιβάλλεται, διότι ο Θεός  είναι διακριτικός και υπομονετικός. Σέβεται την ελευθερία μας και περιμένει και τη δική μας συγκατάθεση για τη σωτηρία μας. «Ο Θεός που σε έπλασε χωρίς εσένα, δε θα σε σώσει χωρίς εσένα» (Αγ. Αυγουστίνος). Ο Θεός δε θα σε σώσει  χωρίς τη συνεργασία σου και χωρίς τη θέλησή σου να σωθείς.

Η αγάπη του για μας τον κάνει να περιπλανάται μαζί μας στους σκοτεινούς  δρόμους μας, για να μας συναντήσει και να μας βεβαιώσει    πως μας θέλει μαζί Του ελεύθερους και ευτυχισμένους.

 Συχνά ο πειρασμός μας κάνει να αντιστεκόμαστε μπροστά σ’ αυτή την ανεξιχνίαστη και άνευ όρων αγάπη  του Θεού που φθάνει μέχρι το σημείο να μας δώσει τον Υιό του πάνω στο Σταυρό.

Συχνά δυσκολευόμαστε να δεχθούμε ότι ο Θεός μας αγαπά έτσι  όπως είμαστε, με τη φθαρτή κι αμαρτωλή ύπαρξή μας, διότι θέλει να μας  προσφέρει δωρεάν τη λύτρωση, που είναι καρπός της πατρικής  αγάπη Του.

Κάθε Πάσχα που ο Κύριος μας αξιώνει να τελέσουμε, μπορούμε να τον συναντήσουμε, ακόμη κι αν σκυθρωποί, όπως οι μαθητές της Εμμαούς, έχουμε πάρει το δρόμο της επιστροφής για τη δική μας Εμμαούς. Ο Κύριος θα μας συναντήσει στο δρόμο, ας τον  αφήσουμε να μας ερμηνεύσει τις Γραφές και να μας κάψει τις καρδιές. Έτσι θα τον αναγνωρίσουμε Αναστημένο όχι μόνο την Κυριακή του Πάσχα, αλλά και κάθε Κυριακή κατά την τέλεση της Ευχαριστίας. Εκεί και πάλι τεμαχίζει τον άρτο που γίνεται σώμα του και μας καλεί να τεμαχιστούμε κι εμείς μαζί του προς χάριν όλων.

Είναι τότε που πρέπει να πάρουμε  το δρόμο της επιστροφής για το σύγχρονο υπερώο της Ιερουσαλήμ που είναι συναγμένη η Εκκλησία του Αναστημένου Χριστού και να ευχηθούμε προς εαυτούς και αλλήλους το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ. Εκεί θα συναντήσουμε  τους  σημερινούς Αποστόλους  και όσους είναι μαζί τους που θα μας το επιβεβαιώσουν με το ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ και με την είδηση ότι εμφανίστηκε στον Σίμωνα. (Λουκ. 24,33).

 Αδελφοί μου και αδελφές μου, ας μην ξεχνάμε πως η διαδρομή αυτής της επιστροφής προς τον Κύριο και της συνάντησης με τον Αναστημένο Χριστό έχει μία στάση για ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Αυτή η στάση ονομάζεται ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΗΡΙΟ. Εκεί θάβουμε τον εγωισμό μας, πέφτουμε στην ευσπλαχνική και πατρική αγκαλιά του Θεού Πατέρα και τότε με τη χάρη και τη χαρά του Αγίου Πνεύματος μπορούμε να γιορτάσουμε ένα,

ΚΑΛΟ και ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ του ΚΥΡΙΟΥ που θα είναι και ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΣΧΑ!

Ο επίσκοπός σας
+ΝΙΚΟΛΑΟΣ

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου