“Πίστη και Θρησκεία σε μια σύγχρονη κοινωνία”. Στο Βέλγιο, νέο βιβλίο του Καρδιναλίου de Kesel

O Αρχιεπίσκοπος, πρώην Μπρυζ και νυν Βρυξελλών (από το 2015) και Καρδινάλιος (απ το 2016), Joseph de Kesel είναι ο Ιεράρχης που προσπαθεί να κρατά ενωμένους τους Βαλλόνους και τους Φλαμανδούς εντός του Bελγικού κράτους. Ταυτόχρονα, σε ηλικία 74 ετών, είναι πραγματιστής και διατηρεί την αισιοδοξία του για το μέλλον του Xριστιανισμού, σ` ένα διαφορετικό πλαίσιο απ` ότι πολλοί συνάδελφοί του. Δεν αναπολεί την εποχή που ο Xριστιανισμός κυριαρχούσε στη γηραιά Ήπειρο, ούτε τρομάζει απ΄ την υποχώρησή του στη σύγχρονη κοινωνία. Θεωρεί παρωχημένη τη συζήτηση για τη χρήση στην εποχή μας του προ Β’ Βατικανής, Λατινικού λειτουργικού τυπικού, που ζητούν κάποιοι κύκλοι ούτε ελπίζει στον “επανευαγγελισμό” της Ευρώπης. Όλα αυτά τα παρουσιάζει στο νέο βιβλίο του, στη Γαλλική γλώσσα. με τον ανωτέρω τίτλο.

Κατά τον de Kesel η Εκκλησία καλείται να ζήσει σε ένα πλουραλιστικό και εκκοσμικευμένο κόσμο. Έχει παρέλθει η εποχή που ο Χριστιανισμός ήταν κυρίαρχο φαινόμενο στη Δύση. Αυτό δε σημαίνει το τέλος του Χριστιανισμού αλλά το τέλος μιας ιστορικής φάσης. Ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία υπήρξαν καθοριστικοί στην οικοδόμηση της Ευρώπης. Όμως η Καινή Διαθήκη δε μας λέει ότι αυτή είναι η ιδανική θέση του Χριστιανισμού ούτε ότι αυτή είναι η κατάσταση που ταιριάζει καλύτερα στην Εκκλησία!

Επίσης, συνεχίζει τη σκέψη του, λέγεται και γράφεται ότι πολύ κόσμος εγκαταλείπει την Εκκλησία. Εγώ θα έλεγα ότι δεν έγιναν ποτέ μέλη της Εκκλησίας! Θεωρούσαν για πολιτισμικούς λόγους ότι ανήκαν σε αυτήν χωρίς να έχουν ουσιαστική επαφή. Επομένως ένας κόσμος, όπως τον γνωρίζαμε, έχει κλείσει. Να εκχριστιανίσουμε εκ νέου όλη την κοινωνία δεν είναι δυνατό… Όμως η πίστη μας δεν ιδιωτικοποιείται! Έχουμε δικαίωμα να εκφράζουμε δημόσια την άποψή μας, ανεξάρτητα αν είναι αρεστή, από την αναγνώριση ή όχι της ευθανασίας, ως την αντιμετώπιση των μεταναστών και την κλιματική αλλαγή!

Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να ελκύσουμε στην πίστη μας νέα μέλη, εκεί θα αποδειχθεί η ζωτικότητα της Εκκλησίας.
Κάποιος, πλήρως ενσωματωμένος στη σύγχρονη κοινωνία, να μπορεί να αγγίζει την αλήθεια, τη δύναμη και την ομορφιά του Ευαγγελίου !

Πληροφορίες και φωτογραφία Καρδιναλίου από AskaNews

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου