Πάπας Φραγκίσκος: Ονειρεύομαι μια Ευρώπη ανθρωπιάς και δικαιοσύνης για όλους

Πάπας Φραγκίσκος: Ονειρεύομαι μια Ευρώπη ανθρωπιάς και δικαιοσύνης για όλους

Βαρυσήμαντη ομιλία του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ενώπιον της Ευρωπαϊκής ηγεσίας

Ρώμη, του Νίκου Παπαχρήστου

Το όραμα του για μια Ευρώπη του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης, του σεβασμού των δικαιωμάτων κάθε πολίτη και των μεταναστών, των ίσων ευκαιριών για τους νέους και της προστασίας της οικογένειας ξεδίπλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώπιον της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό όπου και του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνος. Το Βραβείο απένειμε αντιπροσωπεία αποτελουμένη από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτζ, και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνγκερ.

"Τι συνέβη σε εσένα, στην Ευρώπη του ανθρωπισμού, στην ηγέτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και της ελευθερίας; Τι σου συνέβη, Ευρώπη, σπίτι των ποιητών, των φιλοσόφων, των καλιτεχνών, των μουσικών και των ανθρώπων των γραμμάτων; Τι σου συνέβη, Ευρώπη, μητέρα λαών και εθνών, μητέρα μεγάλων ανδρών και γυναικών που δέχθηκαν να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους, για την αξιοπρέπεια των αδελφών τους;" , διερωτήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στην Ευρώπη.

Περιγράφοντας, μάλιστα, το όραμά του, επανέλαβε πολλές φορές της φράση, "Ονειρεύομαι μια Ευρώπη….", φέρνοντας συνειρμικά στη σκέψη πολλών εκ των ακροατών την ιστορική ομιλία που εκφώνησε το 1963, στην Ουάσινγκτον, ο αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στο επίκεντρο της οποίας βρισκόταν η φράση, "Έχω ένα όνειρο…".

Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επισήμανε πως "εαν θέλουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον, ένα ειρηνικό μέλλον για τις κοινωνίες μας, θα μπορέσουμε να το πετύχουμε μόνο εργαζόμενοι για την πραγματική ένταξη".

"Για την αναγέννηση της κουρασμένης Ευρώπης, που εξακολουθεί να είναι πλούσια σε ενέργεια και δυνατότητες, η Εκκλησία μπορεί και πρέπει να διαδραμματίσει τον ρόλο της", σημείωσε ο Πάπας Φραγκίσκος. "Το καθήκον της είναι ένα με την αποστολή της: η διακήρυξη του Ευαγγελίου, που σήμερα περισσότερο από ποτέ  βρίσκει έκφραση στην κατεύθυνση να θεραπεύσει την πληγές της ανθρωπότητας με την ισχυρή και συνάμα ταπεινή παρουσία του Ιησού, και του ελέους του που παρηγορεί και ενθαρρύνει".

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην εξαιρετική ομιλία του, γεμάτη από μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, αναφέρθηκε ακόμα στο όραμα των ιδρυτών της Ευρώπης, μίλησε για τις αξίες και τις Αρχές που αποτελούν τα θεμέλιά της, υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και της κοινωνικής ενσωμάτωσης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά την έννοια της ταυτότητας της Ευρώπης. 

 

Πηγή: amen.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Η_ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 24ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 17 Σεπτεμβρίου 2024 ​Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με