Πάπας Φραγκίσκος: ας αντιμετωπίσουμε τους κλιματικούς κινδύνους μειώνοντας τις εκπομπές

 

 

Το μήνυμα του Ποντίφικα προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο «Resilience of People and Ecosystems Under Climate Stress», που διοργάνωσε στο Βατικανό η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών αναλύοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την αναζήτηση πρακτικών λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ανθρώπων και οικοσυστημάτων.

«Τι κόσμο θέλουμε για εμάς και για όσους θα έρθουν μετά από εμάς»; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που συνοδεύει το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο που διοργάνωσε η Ποντιφική Ακαδημία Επιστημών που λαμβάνει χώρα στο Βατικανό στις 13 και 14 Ιουλίου με θέμα: «Ανθεκτικότητα ανθρώπων και οικοσυστημάτων σε συνθήκες κλιματικού στρες». Στο κείμενό του ο Ποντίφικας υπογραμμίζει ότι «το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής έχει γίνει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δεν παραμένει πλέον στο περιθώριο της κοινωνίας», κατέχοντας κεντρικό ρόλο και πλήττοντας την ανθρώπινη οικογένεια, «ιδιαίτερα τους φτωχούς και αυτούς που ζουν στις οικονομικές περιφέρειες του κόσμου».

Στο μήνυμά του ο Πάπας υπενθυμίζει ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο προκλήσεις: της «μείωσης των κλιματικών κινδύνων με τη μείωση των εκπομπών» και της στήριξης των ανθρώπων ώστε «να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή». Αφού υπενθύμισε κάποιες βιβλικές διδασκαλίες, ο Φραγκίσκος τονίζει ότι η φροντίδα του κοινού μας σπιτιού, ανεξάρτητα από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, «δεν είναι απλώς μια χρηστική προσπάθεια, αλλά μια ηθική υποχρέωση όλων των τέκνων του Θεού, ανδρών και γυναικών». Αυτές οι προκλήσεις απαιτούν να σκεφτούμε μια πολυδιάστατη προσέγγιση για την προστασία τόσο των ατόμων όσο και του πλανήτη μας.

Ο Φραγκίσκος υποδεικνύει έναν τρόπο για τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού: την «οικολογική μεταστροφή». Αυτή απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και δέσμευση πως θα εργαστούμε για την ανθεκτικότητα των ανθρώπων και των οικοσυστημάτων. Αυτή η μεταστροφή απαιτεί να έχουμε ένα αίσθημα “ευγνωμοσύνης” για τη δημιουργία (την πλάση), το στοργικό και γενναιόδωρο δώρο του Θεού. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας αλλά και με τα υπόλοιπα πλάσματα του κόσμου. Επίσης είναι ανάγκη να αντιμετωπίζουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα όχι ως μεμονωμένα άτομα, αλλά με αλληλεγγύη ως κοινότητα».

Η εύρεση συγκεκριμένων λύσεων στα σημερινά αυξανόμενα προβλήματα απαιτεί «θαρραλέες, συνεργατικές και μακροπρόθεσμες προσπάθειες μεταξύ θρησκευτικών, πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών ηγετών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο». Ο Πάπας αναφέρεται, ειδικότερα, τον ρόλο που μπορούν να παίξουν «τα οικονομικώς πιο ευνοημένα έθνη στη μείωση των εκπομπών τους» και στην παροχή οικονομικής και τεχνολογικής βοήθειας, ώστε οι λιγότερο ευημερούσες περιοχές του κόσμου να μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Στο μήνυμά του, ο Φραγκίσκος τονίζει επίσης ότι «η πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια και πόσιμο νερό, η υποστήριξη των αγροτών σε όλο τον κόσμο» είναι θεμελιώδης. Η δέσμευση για «οδούς βιώσιμης ανάπτυξης και λιτούς τρόπους ζωής» με στόχο τη διατήρηση των φυσικών πόρων του κόσμου και την υγειονομική περίθαλψη για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους είναι επίσης ζωτικής σημασίας.

Στη συνέχεια, ο Φραγκίσκος εκφράζει δύο ανησυχίες: «την απώλεια της βιοποικιλότητας και τους πολυάριθμους πολέμους που είναι σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές του κόσμου», με επιβλαβείς συνέπειες για την ανθρώπινη επιβίωση και ευημερία, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων επισιτιστικής ασφάλειας και της αυξανόμενης ρύπανσης. Αυτές οι κρίσεις, μαζί με αυτή του κλίματος, δείχνουν ότι «όλα συνδέονται» και ότι η προώθηση του κοινού καλού είναι «ουσιαστική για μια αυθεντική οικολογική μεταστροφή». Ο Πάπας υπενθυμίζει ότι για αυτούς τους λόγους ενέκρινε την ένταξη της Αγίας Έδρας στη Συμφωνία- Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και στη Συμφωνία των Παρισίων. Παίρνοντας ένα απόσπασμα από την εγκύκλιο ‘Laudato si’, ο Φραγκίσκος κάνει μια ευχή: «ενώ η ανθρωπότητα της μεταβιομηχανικής περιόδου θα μείνει γνωστή ίσως ως μια από τις πιο ανεύθυνες στην ιστορία, ας ελπίζουμε ότι η ανθρωπότητα των αρχών του 21ου αιώνα θα μπορέσει παραμείνει γνωστή για το λόγο ότι ανέλαβε γενναιόδωρα τις βαριές της ευθύνες».

 

πηγή:vaticannes.va

πγπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση Πάπα Φραγκίσκου, 22 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023   Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού. Η

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023 ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου