Ο Πάπας Φραγκίσκος αγιοποιεί δύο Παλαιστίνιες Μοναχές

Ο Πάπας Φραγκίσκος αγιοποιεί δύο Παλαιστίνιες  Μοναχές

Δύο αγιοποιήσεις με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον για το παλαιστινιακό ανακοίνωσε ο ποντίφικας που συναντήθηκε στο περιθώριο της τελετής με τον ηγέτη της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς

Ο Πάπας Φραγκίσκος πρωτοστάτησε στην τελετή αγιοποίησης δύο Παλαιστίνιων μοναχών, τις οποίες και αποκάλεσε "φωτεινό παράδειγμα" που όπως είπε "μας προκαλεί στις ζωές μας σαν Χριστιανούς". Τονίζεται πως οι δύο μοναχές που έζησαν το 19ο αιώνα είναι οι πρώτες Παλαιστίνιες που αναγνωρίζονται ως αγίες από την Καθολική εκκλησία. Την τελετή μάλιστα παρακολούθησε και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς μαζί με 2000 προσκυνητές στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

Ο Ποντίφικας ανέφερε πως οι δύο μοναχές αποτέλεσαν πρότυπο που δείχνει την ενότητα, την φιλανθρωπία στον κόσμο. "Να πιστεύεις στο θεώ και την αγάπη του και έτσι να επικαλείσαι στα λόγια και τις ζωές σου την ανάσταση του Ιησού, να ζεις με ομόνοια με τους γύρω σου και να ευεργετείς απέναντι σε όλου – αυτό είναι που αυτές οι τέσσερις γυναίκες (χρίσθηκαν μαζί με τις δύο μοναχές, δύο ακόμη γυναίκες από τη Γαλλία και την Ιταλία), που χρίσθηκαν Αγίες, έκαναν".

Οι αδερφές Μαρί Αλφονσίνη Ντανίλ Γκάτας και Μάριαμ Μπαουρντί, έζησαν στην οθωμανική Παλαιστίνη. Σύμφωνα με την εκκλησία η Μπαουρντί ήταν μοναχή που είχε τα στίγματα και βίωσε σειρά από θαύματα. Κάποτε λένε οι γραφές τυφλώθηκε για 40 ημέρες και ξαφνικά βρήκε και πάλι το φως της. Η Ντανίλ Γκάτας πέρασε όλη της τη ζωή δουλεύοντας για τους φτωχούς και ίδρυσε την Δομινικανή αδελφότητα της Ιερουσαλήμ.

Ο άγγελος της ειρήνης να διαλύσει το κακό πνεύμα του πολέμου

Ο Πάπας είχε συνάντηση με τον Αμπάς και δήλωσε: "Είθε ο άγγελος της ειρήνης να καταστρέψει το κακό πνεύμα του πολέμου. Η σκέψη μου είναι μαζί σας: ας είστε εσείς ο άγγελος της ειρήνης" ανέφερε ο ποντίφικας στον Μαχμούντ Αμπάς.

Η αγιοποίηση έρχεται τέσσερις μέρες μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Βατικανό. Σύμφωνα με τη συμφωνία το Βατικανό αλλάζει τις διπλωματικές σχέσεις και αποκαλεί το κράτος Παλαιστίνη και όχι Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης όπως συνέβαινε ως τώρα. Ο πάπας Φραγκίσκος αφού χαιρέτησε τη την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να αναγνωρίσει τη Παλαιστίνη το 2012 τόνισε πως αυτή είναι μια κίνηση συμβολική που θα θεωρηθεί σημαντικό βήμα για τις παλαιστινιακές διεκδικήσεις, αλλά αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της παλαιστινιακής κυβέρνησης.

Η αναγνώριση της Παλαιστίνης από το Βατικανό έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία, καθώς στις περιοχές της ανατολικής Ιερουσαλήμ υπάρχουν πολλοί ιεροί χώροι των χριστιανών.

Λευτέρης Σαββίδης
Πηγή:efimerida.gr

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου