Ο λαός του Χαλέπι, μέσα στην απελπισία του ανακαλύπτει την αλληλεγγύη

Ο λαός του Χαλέπιμέσα στην απελπισία  του ανακαλύπτει την αλληλεγγύη. Λόγια με πολύ πόνο, αλλά και γεμάτα από ελπίδα ήταν αυτά τα οποία είπε ο  Αρμενο – καθολικός Αρχιεπίσκοπος  του Χαλέπι,  BoutrosMarayati, στην ομιλία του που τέλεσε  στο Ναό της  Παναγίας στο  Trastevereτης Ρώμης στις 22 Φεβρουαρίου 2016.

Ο Ιεράρχης   κατ’ αρχές ευχαρίστησε  τον κ.  Ανδρέα  Riccardi, πρόεδρο της κοινότητας του Sant’Egidio, για την έκκληση  που δημοσιεύτηκε στο  Youtube με τίτλο: « Το Χαλέπι πεθαίνει, ας σώσουμε το Χαλέπι».

 «Πράγματι αργοπεθαίνουμε – αναφέρει ο Σεβασμιότατος Marayati-. Ο λαός μας ζει τώρα πια σαν ένα μικρό υπόλοιπο  και  είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που φεύγουν, πηγαίνουν έξω  και  τα πρώτα θύματα είναι τα παιδιά. Όλοι εμείς  γινόμαστε πρόσφυγες  στα ίδια μας τα σπίτια, χωρίς νερό, χωρίς φως, χωρίς φάρμακα, χωρίς τίποτε.  Δεν βιώνουμε  αλλά απλώς επιβιώνουμε».

«Όμως παρά την τραγική κατάσταση, «κάτι το καλό» διαφαίνεται ανάμεσα  στα ερείπια».     

«Το πρώτο είναι  ότι εμείς  ζούμε ένα  καιρό δυνατό, πίστης, ελπίδας και υπομονής. «Ο λαός μας  προσεύχεται, προσεύχεται,  προσεύχεται. Οι  Ναοί είναιγεμάτοι. Και ο Χριστός είπε: «υπάρχει ένα είδος κακού  που δεν μπορεί να νικηθεί  παρά μόνο με την προσευχή και τη νηστεία».  Και είναι πολύ θετικό   ότι  προσευχόμαστε,  όπως προσευχηθήκαμε  σήμερα μες τον ψαλμό: ο Κύριος , είναι  το φως μας, εκείνος είναι η σωτηρία μας».

«Υπάρχει έπειτα «το οικουμενικό πνεύμα»,  δεύτερο θετικό παρά τον πόλεμο. «Το Χαλέπι  υπήρξε πάντα  μια οικουμενική πόλη, αλλά στη διάρκεια του πολέμου  αισθανθήκαμε  την ανάγκη όχι απλώς να είμαστε μαζί, αλλά και να εργαζόμαστε μαζί». Ο Σεβασμιότατος  Marayati υπενθύμισε  τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου  που είχε μιλήσει  για τον οικουμενισμό του αίματος και είχε πει:  «δηλαδή  οι μάρτυρες  ανήκουν σε όλους τους χριστιανούς   και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ  ενός Καθολικού, Ορθοδόξου ή Διαμαρτυρόμενου. Και εκτός αυτού υπάρχει και ο οικουμενισμός της υπηρεσίας, της διακονίας».

Σ’ αυτή την σκέψη για τον οικουμενισμό  συνδέεται  και  «το τρίτο δεδομένο  και πολύ σημαντικό «και όπως αναφέρει  ο Αρχιεπίσκοπος  – είναι ότι  οι πολίτες του Χαλέπι  έμαθαν στη διάρκεια  του πολέμου: την έννοια της αλληλεγγύης. «Αλληλεγγύη όχι μόνο μεταξύ των χριστιανών, αλλά αλληλεγγύη  με όλους τους άλλους,  ακόμη και με τους Μουσουλμάνους, αλληλεγγύη  μεταξύ των οικείων, των συγγενών, των μικρών και των μεγάλων, μεταξύ πλούσιων και φτωχών». Αυτά είπε ο Σεβασμιότατος  Marayati μιλώντας με συγκίνηση  για ότι πιστοί  που πρώτα βοηθούσαν την ενοριακή αγαθοεργία,  σήμερα είναι  υποχρεωμένοι  «να έρχονται και να ζητούν  οι ίδιοι βοήθεια». Ολοκληρώνοντας βεβαίωσε κατασυγκινημένος: «Είμαστε  ένα λαός επαιτών   και  προσφύγων ακόμη και στα ίδια μας τα σπίτια».

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Εννεαήμερο Ιεράς Καρδίας (3η ημέρα)

  ΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΗΜΕΡΟΥ –Εις το όνομα του Πατρός, και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. –Αμήν. 1.Πράξη συντριβής: Αμάρτησα, Θεέ μου,

ANGELUS 3ης Ιουλίου 2022

  ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 3 Ιουλίου 2022   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Στο Ευαγγέλιο της Θείας Λειτουργίας της σημερινής

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου