Ο Άγιος Αντώνιος πρότυπο αγάπης για το Θεό

Οι 13 Τρίτες του Αγίου Αντωνίου
3η Τρίτη: Ο Άγιος Αντώνιος πρότυπο αγάπης για το Θεό

Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης, εκτός από το να αγαπάς τον Θεό, να τον υπηρετείς, γιατί αυτός είναι ο απώτερος στόχος για τον οποίο δημιουργήθηκε ο άνθρωπος. Κι εμείς πιστέψαμε στην αγάπη που μας έφερε ο Ιησούς Χριστός, πεθαίνοντας πάνω στο Σταυρό για μας. Όμως, η αγάπη απαιτεί μια ανταπόδοση αυτής της αγάπης. Ο Άγιος Αντώνιος απάντησε στην τεράστια αγάπη του Θεού με όλο τον ενθουσιασμό της ένθερμης καρδιάς του, όσο ένα πλάσμα μπορεί να απαντήσει σε αυτό. Γνωρίζοντας ότι κανείς δεν έχει μεγαλύτερη αγάπη από αυτόν που δίνει τη ζωή του για τους φίλους του, λαχταρούσε το μαρτύριο και το έψαχνε στα εδάφη της Αφρικής. Έχοντας πια χάσει αυτήν την ελπίδα, αφιερώθηκε, από αγάπη, στην κατάκτηση ψυχών. Και πόσους οδήγησε στην αγάπη του Σταυρού!
Εμείς τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα για τον σταυρωμένο αγαπημένο; Τον προσβάλλαμε ίσως με αμαρτία;
Για χάρη του παραδείσου, ας πάμε αμέσως στην εξομολόγηση και ας ζήσουμε μια πραγματικά χριστιανική ζωή.

Το Θαύμα του Αγίου

Ένας άντρας από τα περίχωρα της Παδούης, που ήθελε να μάθει κάποια απόκρυφα πράγματα μέσω δεισιδαιμονιών, πήγε σε κάποιον άνθρωπο, ο οποίος ήξερε πώς να επικαλεστεί τους δαίμονες με μάγια. Μπαίνοντας στον κύκλο και αφού επικαλέστηκαν τους δαίμονες, ήρθαν με μια μεγάλη φωνή και βρυχηθμό. Αυτός ο φοβισμένος φτωχός κάλεσε τον Θεό. Εξαγριωμένα, τα κακά πνεύματα στράφηκαν πάνω του και τον άφησαν μουγκό και τυφλό. Σε αυτήν την κατάσταση πέρασε για κάποιο χρονικό διάστημα. Τελικά, όταν έντονος πόνος άγγιξε την καρδιά του για τις αμαρτίες του, και αναλογιζόμενος τα θαύματα που ο Θεός έκανε μέσω του Αγίου Αντωνίου, ζήτησε σε κάποιους να τον οδηγήσουν στην Εκκλησία του Αγίου, στην οποία πέρασε πολλές μέρες χωρίς να βγει από εκεί.
Μια μέρα ενώ παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία, τη στιγμή της καθαγίασης η όραση του αποκαταστάθηκε, και πλήρης από σιγουριά, δήλωνε στους παρευρισκόμενους πως είχε αναβλέψει. Αυτοί μαζεύτηκαν γύρω του και μαζί του παρακαλούσαν τον Άγιο να εκπληρώσει τη χάρη δίνοντάς του επίσης και την ομιλία.
Στο «Αμνέ του Θεού» (“Agnus Dei”), που έψαλλαν οι αδελφοί “Dona nobis pacem”, ο φτωχός άντρας βρήκε την ομιλία του. Και αμέσως έψαλε ένα τραγούδι επαίνου προς τον Κύριο και τον θαυματουργό Άγιο.

3 Πάτερ ημών, 3 Χαίρε Μαρία, 3 Δόξα Πατρί 

Αν ψάχνετε για θαύματα, ο θάνατος, τα σφάλματα, η καταστροφή, ο διάβολος, η ασθένεια, η λέπρα φεύγουν και οι άρρωστοι θεραπεύονται.

Υποχωρούν η θάλασσα και οι αλυσίδες, νέοι και ηλικιωμένοι, ζητούν και πάλι τα χαμένα μέλη τους και τα πράγματά τους. Οι κίνδυνοι εξαφανίζονται, οι ανάγκες παύουν.

Δόξα στον Πατέρα στον Υιό και στο Άγιο Πνεύμα.

Υποχωρούν η θάλασσα και οι αλυσίδες, νέοι και ηλικιωμένοι, ζητούν και πάλι τα χαμένα μέλη τους και τα πράγματά τους. Οι κίνδυνοι εξαφανίζονται, οι ανάγκες παύουν.

Ικέτευε για εμάς Άγιε Αντώνιε, ώστε να γίνουμε άξιοι των υποσχέσεων του Χριστού.

Ας Προσευχηθούμε

Ω Θεέ, κάνε την Εκκλησία σου αγάλλεται με την προσευχή του Αγίου Αντώνιου Κήρυκα και Διδασκάλου, ώστε να είναι πάντα εξοπλισμένη με πνευματική βοήθεια έτσι ώστε να απολαύσει τις αιώνιες χαρές. Δια του Ιησού Χριστού του Κυρίου μας.
Αμήν!

δ.Μ.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου