Ομιλία του Αρχιεπισκόπου στον εσπερινό του Βρυσίου

Εσπερινός 15αύγουστου 2023.

 

Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή χαράς και δοξολογίας για όλη την Εκκλησία. Σήμερα η Παναγία μεταστάθηκε στους ουρανούς μαζί με τον Υιό της. Η μετάσταση της Παναγίας είναι ο πρώτος καρπός της Ανάστασης του Ιησού Χριστού. Η Μαρία της Ναζαρέτ είναι ο πρώτος άνθρωπος που εισέρχεται στην Βασιλεία του Θεού. Είναι άξιο και δίκαιο, το σώμα που έδωσε σάρκα και οστά στον Υιό του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, να μην γνωρίσει τη φθορά του θανάτου.

Γι’ αυτό και οι ψαλμοί μας σήμερα είναι δοξαστικοί και υμνούν τα έργα του Θεού. Τα έργα του πάντα αφορούν τη σωτηρία και την ανύψωση του ανθρώπου. Ο Θεός δεν κάνει έργα εντυπωσιασμού ή αυτοπροβολής. Δεν το έχει ανάγκη. Δεν χρειάζεται να ακούσει να λένε καλά πράγματα για εκείνον, αλλά θέλει αυτό που κάνει να είναι προς όφελος των πιο φτωχών, των πιο ταπεινών, των πιο αναγκεμένων. Τα έργα του είναι πάντα ευλογίες για μας τους ανθρώπους.

Βλέποντας όλα αυτά εμείς ξεσπούμε σε δοξολογία. Η καρδιά μας ξεχειλίζει από τους αίνους του. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, τίποτα λιγότερο.

Το κρίσιμο σημείο είναι αν εμείς βλέπουμε τα έργα του. Δεν τίθεται το ερώτημα αν ο Θεός υπάρχει, αν ο Ιησούς έγινε άνθρωπος, αν πέθανε και αναστήθηκε. Αυτά είναι και έγιναν. Το ερώτημα είναι: τα βλέπουμε;

Πολλές γενιές ανθρώπων τα είδαν. Η Παναγία τα είδε και δόξασε το Θεό για τα έργα του. Όμως η γενιά μας δεν τα βλέπει. Δεν βλέπουμε τα έργα του Θεού γιατί είμαστε αποκλειστικά προσηλωμένοι στα έργα τα δικά μας. Βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας. Μας ενδιαφέρει μόνο να βγάζουμε φωτογραφίες τη ζωή μας, να προσποιούμαστε τα μοντέλα και να διαφημίζουμε τον εαυτό μας σαν εμπόρευμα. Μας ενδιαφέρει να κοινοποιούμε την γνώμη μας αλλά δεν μας ενδιαφέρει η γνώση. Δεν μας ενδιαφέρει να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε κάτι για την χαρά της δημιουργίας, αλλά για να μας δώσει χρήματα. Είμαστε τόσο σίγουροι για την τεχνολογία μας, από το να προβλέψουμε τον καιρό μέχρι την ιατρική μας. Αλλά δεν έχουμε επαφή με τη γη ούτε αναζητούμε τη θεραπεία.

Ο ορίζοντάς μας είναι τόσο μικρός όσο το άτομό μας. Δεν ανοίγουμε τα μάτια μας να θαυμάσουμε κάτι πέρα από τον εαυτό μας. Να αναζητήσουμε το θαύμα, το αξιοπρόσεκτο, να αναζητήσουμε το θείο, το πνευματικό. Έχουμε γίνει μικροί, αλλά ο Θεός είχε άλλα σχέδια για μας.

Η Παναγία είχε ανοικτά τα μάτια της για το σχέδιο του Θεού. Είδε τα έργα του. Είδε το μέλλον, όχι μόνο το δικό της αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Είπε ένα «ναι» στο Θεό τόσο μεγάλο που συμπεριέλαβε όλους εμάς, όλα τα παιδιά του.

Αξίζει να μιμηθούμε την ματιά της Παναγίας ώστε η ζωή μας να μην είναι μικρή και μίζερη και περιορισμένη. Ο Θεός δεν μας έχει προορίσει για μια τέτοια ζωή. Αξίζει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε τα έργα που ο Θεός κάνει στη δική μας ζωή. Η ματιά της Παναγίας είναι γεμάτη δοξολογία και ευγνωμοσύνη. Κάθε μέρα να αναζητούμε κάτι για το οποίο να είμαστε ευγνώμονες στο Θεό και να τον αινούμε. Ακόμη και το πιο ασήμαντο. Ας βρίσκουμε πάντοτε κάτι για να πούμε «σε δοξάζω Κύριε», «σε ευχαριστώ Κύριε». Μετά από 2 εβδομάδες θα έχουμε τόσα πολλά να δοξάσουμε και να ευχαριστήσουμε το Θεό που πράγματι θα διαπιστώσουμε ότι ζούμε μία θαυμάσια ζωή, ότι ο Θεός μας ευλογεί κάθε μέρα. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι στο κρεβάτι του πόνου και το κάνουν αυτό κάθε μέρα και οι γύρω τους αναρωτιούνται που βρίσκουν τέτοια δύναμη. Σε κάθε κατάσταση της ζωής μας μπορούμε να βρούμε κάτι για να δοξάσουμε και να ευχαριστήσουμε το Θεό. Αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε τα έργα του.

Σήμερα βλέπουμε τα έργα που έκανε ο Θεός στη ζωή της Μαρίας από τη Ναζαρέτ και η δοξολογία ξεχειλίζει την καρδιά μας. Δοξάζουμε το Θεό γιατί το παρόν της Παναγίας είναι το μέλλον το δικό μας και ελπίζω να το βλέπουμε.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου