Ομιλία του Αρχιεπισκόπου στην εορτή του 15αύγουστου

15αύγουστος 2023

 

Σήμερα η Εκκλησία εορτάζει την επιστροφή του πρώτου ανθρώπου στην ουράνια πατρίδα από την οποία είχαμε διωχθεί με τα λόγια: χώμα είσαι και στο χώμα θα επιστρέψεις. Την τιμωρία που δέχτηκε ο πρώτος άνθρωπος με την ανυπακοή του στο Θεό, την ανέτρεψε η Παναγία με την υπακοή της, την υπακοή της πίστεως. Η Παναγία πίστεψε και έγινε μακαρία, ενώ ο άπιστος είναι δυστυχισμένος. Το σώμα της δεν επέστρεψε στο χώμα. Η τιμωρία έληξε. Ο Υιός της σήκωσε από πάνω από το ανθρώπινο γένος την τιμωρία της ανυπακοής.

Η Παναγία έζησε όλη τη ζωή της ως δούλη του Κυρίου. Πάντα, ακόμη και μέσα στη ζωή της μετά το θάνατο, υπηρέτησε τον Υιό της και τα αδέλφια του. Εισήχθη στη Βασιλεία του Θεού για την οποία εργάζεται ακόμη και σήμερα. Η Παναγία βασιλεύει στον ουρανό δίπλα στον Βασιλέα Χριστό διότι βασιλεύω σημαίνει υπηρετώ (Η Μητέρα του Λυτρωτή, σελ. 88). Στο βάπτισμά μας χριστήκαμε με Άγιο Μύρο για να είμαστε μέλη του Χριστού ιερέα, προφήτη και βασιλέα. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος μας πάνω στη γη ως χριστιανοί είναι να λατρεύουμε το Θεό, να μαρτυρούμε για την παρουσία του μέσα στον κόσμο και να υπηρετούμε τον Θεό και τα αδέλφια μας.

Στην απάντησή της προς την ξαδέλφη της, Ελισάβετ, στο γνωστό μας «Μεγαλύνει», η Μαρία εκφράζει την πίστη της με τα λόγια των υποσχέσεων του Θεού στον λαό του τον Ισραήλ. Η Παναγία βλέπει να εκπληρώνονται αυτές οι υποσχέσεις μέσα στους αιώνες, αλλά κυρίως μέσα από τον Ευαγγελισμό της ενσάρκωσης του Υιού του στα σπλάχνα της. Ταυτόχρονα εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας που είναι πλέον μάρτυρας της εκπλήρωσης των υποσχέσεων του Θεού και της σωτηρίας του. Η πίστη δεν είναι μόνο υπακοή αλλά και δοξολογία μπροστά στα έργα του Θεού. Ο πιστός βλέπει τα έργα και δεν μπορεί παρά να ανταποκριθεί με δοξολογία.

Από την αρχή της ύπαρξής της η Εκκλησία προσαρμόζει την πορεία της προς την πορεία της Παναγίας. Στο «Μεγαλύνει» η Εκκλησία βλέπει ηττημένη στις ρίζες της την αμαρτία που διαπράχθηκε στην αρχή της επίγειας ιστορίας από τον άνθρωπο, την αμαρτία της απιστίας και της ολιγοπιστίας στον Θεό εμπνευσμένη από τον «πατέρα του ψεύδους» στην καρδιά της Εύας, της πρώτης γυναίκας. Η Μαρία, η νέα Εύα, η αληθινή μητέρα των ανθρώπων, διακηρύττει με δύναμη την αδιάψευστη αλήθεια για το Θεό: τον άγιο και παντοδύναμο Θεό, που από μιας αρχής είναι η πηγή κάθε δωρεάς, αυτόν που κάνει μεγάλα και θαυμαστά. Η Παναγία διακηρύττει ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο με ξεχωριστή αξία, κάνοντάς τον «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσή του», και συνέχισε να τον περιλούζει με γενναιόδωρες χάρες, παρά την αμαρτία του ανθρώπου, ως την ολοκληρωτική προσφορά του Θεού με τα έργα και τα λόγια του Υιού του και οριστικά με τον σταυρό και την ανάστασή του. Η Παναγία είναι ο πρώτος μάρτυρας όλης αυτής της υπέροχης αλήθειας.

Πραγματικά η ευλάβειά μας και η αγάπη μας για την Παναγία θα μας ήταν πιο ωφέλιμη όχι αν της ζητούσαμε χάρες, αλλά αν της ζητούσαμε να έχουμε την πίστη της και να ζούμε μία ζωή υπακοής και υπηρεσίας.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 25ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου