Ομιλία του αρχιεπισκόπου κατά την Πανήγυρη των Αγίων Ζαχαρία και Ελισάβετ, Καλλονή

5 Νοεμβρίου 2021 Αγίων Ζαχαρία και Ελισάβετ, Καλλονή.

 

Είναι ενδιαφέρον να προσέξουμε ότι και ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής και ο Ιησούς Χριστός ξεκίνησαν το κήρυγμά τους με το κάλεσμα στην μεταστροφή. Δυστυχώς αυτό το κάλεσμα δεν το ακούμε ή δεν το κηρύττουμε αρκετά συχνά σήμερα. Θεωρούμε ότι είμαστε καλοί Χριστιανοί και δεν έχουμε ανάγκη από μεταστροφή. Θεωρούμε την μεταστροφή σαν κάτι ενοχοποιητικό, ότι μέχρι τώρα κάνουμε λάθος, όμως το κάλεσμα στην μεταστροφή είναι το πιο βασικό σημείο της πίστης μας στο Θεό. Από την αρχή της ζωής μας ως το τέλος καλούμαστε στην μεταστροφή.

Τι είναι η μεταστροφή; Μεταστροφή είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τρόπος που βλέπει ο Θεός τα πράγματα και ο τρόπος που τα βλέπουμε εμείς διαφέρουν και να αλλάξουμε και να βλέπουμε τα πράγματα όπως τα βλέπει ο Θεός.

Αυτό που λέω φαίνεται στην ιστορία του Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Πως τους έβλεπε ο Θεός; Μας λέει ο Ευαγγελιστής Λουκάς: «Και οι δύο ήταν δίκαιοι ενώπιον του Θεού, τηρώντας κατά τρόπο άμεμπτο τις εντολές και τις διατάξεις του Κυρίου». Πως τους έβλεπαν οι άνθρωποι; «Δεν είχαν παιδί, καθότι η Ελισάβετ ήταν στείρα». «Ο Κύριος ευδόκησε να αφαιρέσει την ντροπή μου στα μάτια των ανθρώπων», λέει η Ελισάβετ. Την εποχή εκείνη όποιος δεν είχε παιδί κινδύνευε να χάσει την περιουσία του εφόσον δεν θα είχε κάποιον νέο να την υπερασπιστεί. Και επειδή η κοινωνία ήταν γεμάτη προκαταλήψεις, η στείρα γυναίκα θεωρούνταν καταραμένη από τον Θεό.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής γεννήθηκε σε μία οικογένεια που αλλιώς την έβλεπε ο Θεός και αλλιώς την έβλεπαν οι άνθρωποι. Αναφέρει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ: «Θα είναι πράγματι σπουδαίος στα μάτια του Κυρίου». Όταν ο Θεός του ζήτησε να κηρύξει την μεταστροφή καταλάβαινε τι του ζητούσε ο Θεός: να σταματήσουμε να βλέπουμε τα πράγματα με τον δικό μας τρόπο και να τα βλέπουμε με τον τρόπο που τα βλέπει ο Θεός. «Θα κάνει να επιστρέψουν πολλοί από τους γιούς Ισραήλ στον Κύριο το Θεό τους».

Ακόμη και ο Ζαχαρίας έμεινε μουγκός διότι δεν μπορούσε να δει με τα μάτια του Θεού αλλά έβλεπε με τα δικά του το προκατειλημμένα, που ήθελαν αποδείξεις για τα μάτια του κόσμου, αναγνώριση μπροστά στην κοινωνία.

Νομίζουμε ότι βλέπουμε καθαρά, αλλά έχουμε βιώματα που διαστρεβλώνουν την όρασή μας, έχουμε συναισθήματα που δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά, μερικές φορές δεν θέλουμε να δούμε, όπως λέει ο Ιησούς: κοιτάζουν αλλά δεν βλέπουν. Και όμως έχουμε τον εγωισμό να επιμένουμε ότι εμείς βλέπουμε καθαρά.

Και γι’ αυτό έχουμε ανάγκη από μία συνεχή και συνειδητή μεταστροφή. Γι’ αυτό ο Ιησούς ήρθε να μας φανερώσει ότι ο Θεός δεν βλέπει τα πράγματα όπως εμείς και ότι αν συνεχίσουμε να επιμένουμε στον δικό μας τρόπο θα είμαστε δυστυχισμένοι. Ο Θεός πάντα βλέπει τα πράγματα με αγάπη, πάντα βλέπει την καρδιά του ανθρώπου, βλέπει ποιο είναι το καλό του. Βλέπει τον καθένα από εμάς με ευσπλαχνία και κατανόηση. Έχει δει και γνωρίζει κάθε αδυναμία μας και κάθε ψεγάδι μας αλλά μας δέχεται και μας αγαπά με αυτά.

Μεταστροφή είναι να μπορούμε να δούμε τους άλλους, αλλά ακόμη και τον εαυτό μας, με τα μάτια του Θεού. Να βλέπουμε τους άλλους με αγάπη, να κοιτάμε την καρδιά και όχι τα ρούχα τους, να βλέπουμε την εικόνα του Θεού στον άλλο. Μεταστροφή είναι να επιστέψουμε στον Κύριο. Να μην αποστρέφουμε το πρόσωπό μας από τον Θεό αλλά να στρέφουμε το πρόσωπό μας και τα μάτια μας προς το Θεό και τον πλησίον μας, να βλέπουμε καθαρά. Η ζωή του Ζαχαρία και της Ελισάβετ αυτό μας διδάσκουν και αυτό μας κήρυξε ο γιός τους. Είναι και οι τρεις τους ένα φωτεινό παράδειγμα για μας που αναζητούμε νόημα και ευτυχία στην πίστη μας στο Θεό.

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ ΤΗΣ 27ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 6 Οκτωβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου