Ομιλία Αρχιεπισκόπου κατα την Πανήγυρη της Ιεράς Καρδίας στο Εξώμβουργο, 11/7/21

Πανήγυρη της Ιεράς Καρδίας στο Ξώμβουργο, 11/7/21

Συνήθως ο Ωσηέ μας παρουσιάζει τον Θεό ως σύζυγο και το λαό του Ισραήλ ως την άπιστη σύζυγο με την οποία ο Θεός είναι τρελά ερωτευμένος, την οποία κυνηγά όταν τον εγκαταλείπει και την συγχωράει όταν γυρίζει εξαθλιωμένη σε εκείνον. Όμως στο σημερινό ανάγνωσμα ο Ωσηέ μας περιγράφει τον Θεό ως μία μητέρα που αγαπά και φροντίζει και διαπαιδαγωγεί και τρέφει τα ανάγωγα και απείθαρχα και αγνώμονα παιδιά της. Ο Ωσηέ μας παρουσιάζει τον Θεό να έχει και μία πατρική αλλά και μία μητρική καρδιά. Αυτό δεν πρέπει να μας σκανδαλίζει. Ο Θεός έπλασε τον άνδρα και τη γυναίκα κατ’ εικόνα του και ομοίωση. Εκείνος έβαλε όλα τα αισθήματα στην καρδιά και του άνδρα και της γυναίκας. 

Ίσως η πιο κοντινή εικόνα της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο είναι η εικόνα της αγάπης της μητέρας για το παιδί της. Και πόσο πληγώνεται αυτή η μητρική καρδιά όταν έχει κάνει τα πάντα για το παιδί της αλλά εκείνο είναι αχάριστο ή όταν πάρει λάθος δρόμο στη ζωή του και η μητέρα ξέρει ότι το παιδί της κινδυνεύει ή είναι πληγωμένο αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα; Αλλά και πάλι θα δεχτεί το παιδί στην αγκαλιά της, και θα του τα συγχωρέσει όλα και θα τα ξεχάσει όλα όταν αυτό γυρίσει. Το ίδιο συμβαίνει και στην καρδιά του Θεού. Και ακόμη περισσότερο γιατί είναι Θεός και όχι άνθρωπος, γιατί είναι άγιος. Η αγάπη του Θεού είναι τέλεια γιατί δεν έχει ανθρώπινες αδυναμίες και φόβους. 

Αυτή την τέλεια αγάπη που συγχωρεί ξανά και ξανά μας την φανέρωσε ο Ιησούς Χριστός, ο πληγωμένος, ο αιματοβαμμένος, ο προσβεβλημένος Ιησούς πάνω στο σταυρό. Η ανοιγμένη πλευρά του Σωτήρα μας, μάς φανερώνει την ανεξάντλητη πηγή της ευσπλαχνίας του Θεού. 

Όσοι ευλαβούμαστε την Ιερά Καρδία καλούμαστε πρώτ’ απ’ όλα να εκτιμήσουμε την αγάπη του Θεού. Έπειτα καλούμαστε να γεμίσουμε πίστη και ευγνωμοσύνη απέναντι στο Θεό. Και τέλος καλούμαστε να αγαπάμε τους άλλους όπως εκείνος μας αγάπησε. 

Ο Θεός μας ζητά να πιστεύουμε στην αγάπη του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο της πίστης μας στο Θεό. Το να πιστεύουμε ότι ο Θεός υπάρχει ή δεν υπάρχει δεν έχει σημασία για μας τους Χριστιανούς. Αυτό που έχει σημασία είναι να πιστεύουμε ότι ο Θεός μας αγαπά. Να ατενίζουμε τον Ιησού πάνω στο σταυρό και να φιλτράρουμε όλη την ζωή μας μέσα από αυτή τη σκηνή. Ο Θεός δεν σταματά να μας αγαπά ούτε όταν κάνουμε κακό ούτε όταν υποφέρουμε κάποιο κακό. Υποφέρει μαζί μας γιατί η αγάπη του είναι τέτοια. 

Η Αγία Μαργαρίτα Αλά Κοκ προσπάθησε να κάνει γνωστή αυτή την αλήθεια που της αποκαλύφθηκε από τον Ιησού γιατί οι άνθρωποι όταν υποφέρουμε δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε αγαπημένοι, δεν αισθανόμαστε ότι ο Θεός ενδιαφέρεται. Όμως ενδιαφέρεται, μας αγαπά και υποφέρει. 

Όσοι ευλαβούμαστε την Ιερά Καρδία πρέπει να βάλουμε στόχο εκτός από την λατρεία μας προς το Θεό και την ευγνωμοσύνη μας, να μην κάνουμε να υποφέρουν όσοι ο Ιησούς αγαπά. Κατά το παρελθόν ο Πάπας Φραγκίσκος μιλούσε για το κακό που κάνει το κουτσομπολιό. Ακούγεται αστείο ο Πάπας να λέει κάτι τέτοιο. Αλλά ξέρετε πόσο κακό κάνει το κουτσομπολιό; Ξέρετε πόσο κακό κάνει το να μιλάμε άσχημα για κάποιον; Μπορούμε να μιλάμε άσχημα για κάποιον που αγαπάμε; Ή μπορούμε να αγαπάμε κάποιον για τον οποίο μιλάμε άσχημα; Αν ευλαβούμαστε την Ιερά Καρδία, η οποία πονάει για το κακό που συμβαίνει στον καθένα μας, θα πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε κακό ούτε με τα λόγια μας σε κανέναν. Αν ο Θεός δείχνει αγάπη και ευσπλαχνία στον καθένα μας τότε δεν πρέπει να παραπετάμε αυτή την αγάπη. 

Η ευλάβεια της Ιεράς Καρδίας δεν είναι για συναισθηματικούς ανθρώπους, είναι για ανθρώπους που γνωρίζουν μέσα στο πετσί τους ότι η ζωή είναι δύσκολη, ότι χωρίς το Θεό η ζωή είναι απάνθρωπη. Καλούμαστε με λόγια και έργα να διατηρήσουμε και να μεταδώσουμε αυτή την ευλάβεια στην Ιερά Καρδία. Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πιστέψουν στην αγάπη του Θεού. Να τους διευκολύνουμε στο να πλησιάσουν τη Θεία Ευχαριστία, το Μυστήριο της Μετάνοιας, την Αγία Γραφή. Να κάνουμε γνωστή την αγάπη του Θεού στον κόσμο δείχνοντας τον εσταυρωμένο: Ιδού η καρδιά που τόσο πολύ αγάπησε τους ανθρώπους!

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου