ΟΜΑΔΑ ΝΑΞΙΩΝ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΝΑΞΙΩΝ ΕΝΟΡΙΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΠΑΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο καιρός ήταν υπέροχος, η απόσταση πολύ κοντινή, τα δρομολόγια των πλοίων εξυπηρετούσαν με τον καλύτερο τρόπο κι έτσι το αποφασίσαμε χωρίς ιδιαίτερη σκέψη: Ως ομάδα  ενοριτών της Καθολικής Μητρόπολης  Νάξου, το απόγευμα του Σαββάτου 23 Απριλίου,  θα συνοδεύαμε τον Αρχιεπίσκοπό μας Σεβασμιότατο Νικόλαο, τον εορτάζοντα εφημέριό μας Πατέρα Γεώργιο καθώς και τον Πατέρα Εμμανουήλ Ρεμούνδο, στη γειτονική Νάουσα της Πάρου, για την πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Το ταξίδι σύντομο και ευχάριστο. Οι περισσότεροι από εμάς  θα αντικρίζαμε για πρώτη φορά το γραφικό   χωριό  και τη μικρή πανέμορφη εκκλησία με τη λιτή διακόσμηση, όπου  δέσποζε   επιβλητική  η εικόνα του  Αγίου, προσκαλώντας μας  σε προσευχή και κατάνυξη.  Ο ιερός ναός γέμισε  από πιστούς που παρακολούθησαν με προσήλωση το Λόγο του Κυρίου και συνόδευσαν με τις φωνές τους  τα άσματα υπό τους ήχους του αρμονίου.

Ο Αρχιεπίσκοπός μας στην ομιλία του μας κάλεσε να ενώσουμε τις προσευχές μας βαδίζοντας  με τον Ιησού το δρόμο των ιερών παθών του για να φθάσουμε νικητές στη θριαμβευτική Ανάσταση. Είπε δε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ενώ πλησιάζουμε προς την μεγάλη εορτή του Πάσχα κατά την οποία η Εκκλησία θα κάνει ανάμνηση της μεγάλης εορτής της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο, αυτήν που αποδείχθηκε μέσω του σταυρικού θανάτου του Μονογενούς Υιού του, σήμερα πανηγυρίζουμε τη μνήμη ενός Αγίου ο οποίος πρόσφερε τη ζωή του γιατί πίστεψε σ’ αυτή την αγάπη, κατάλαβε το μεγαλείο της, ένοιωσε την αξία της και γεύτηκε το αποτέλεσμά της γι’ αυτό και αποφάσισε να την μιμηθεί.

Ο ΄Αγιος Γεώργιος πήρε πολύ στα σοβαρά τα λόγια του Κυρίου, που λίγο πριν μας υπενθύμισε «όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του αυτός θα τη χάσει και όποιος τη χάσει εξαιτίας μου και εξαιτίας του ευαγγελίου, αυτός θα την κερδίσει για τη ζωή την αιώνια».

Η Εκκλησία που βρίσκεται σε πορεία προς το Πάσχα και έχει επικεντρώσει την προσοχή της στον Θεάνθρωπο Χριστό, που βαδίζει προς την Ιερουσαλήμ για να δώσει την υπέρτατη μαρτυρία της αγάπης του για τον άνθρωπο, μας παρουσιάζει σήμερα υπόδειγμα μίμησης του Χριστού τον ΄Αγιο Γεώργιο. Ο Γεώργιος, από νεαρή ηλικία και ενώ εμπρός του έβλεπε να ανοίγει διάπλατα η φαρδιά και άνετη πόρτα των τιμών, των αξιωμάτων, της δόξας και του πλούτου, τα θεώρησε όλα αυτά σκουπίδια, όπως ο Απόστολος Παύλος και προτίμησε τον πραγματικό και άφθαρτο θησαυρό που ανακαλύπτεται με την τήρηση του λόγου του Θεού ο οποίος και αποτελεί για κάθε άνθρωπο εγγύηση όχι μιας προσωρινής και φθαρτής επιτυχίας αλλά της άφθαρτης και της αιώνιας ευτυχία. Είναι μια ευτυχία που εξασφαλίζεται μόνο σ’ εκείνους που παίρνουν το σταυρό τους και  ακολουθούν το Χριστό μέχρι την κορυφή του Γολγοθά. Σ’ αυτούς που ενώνονται μαζί του στο μαρτυρικό θάνατο του σταυρού αλλά και στην ανάσταση από τους νεκρούς.

Η Εκκλησία στην περίοδο αυτή της Τεσσαρακοστής και λίγες μόλις μέρες πριν από τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, ακολουθεί βήμα-βήμα το Χριστό, μελετά το λόγο του και χωρίς συναισθηματισμούς και τυπολατρείες  αναζητά συγκεκριμένους τρόπους για να καρπωθεί της λυτρωτικής του χάρης που πηγάζει από το Μεγάλο Μυστήριο της Αγάπης του μέσω του σταυρικού του θανάτου και της αναστάσεώς του.

Σ’ αυτή τη μελέτη των παθών του Χριστού η Εκκλησία επισυνάπτει τα λαμπρά παραδείγματα ανθρώπων οι οποίοι δεν περιορίστηκαν στο να ακούσουν το λόγο του Κυρίου, να συγκινηθούν για το πάθος του και να λυπηθούν για το θάνατό του, αλλά θέλησαν όλη η επίγεια πορεία τους να είναι μια συνεχής και δυνατή απόδειξη της δικής τους αγάπης για το Θεό, για την εικόνα του Θεού που είναι ο κάθε άνθρωπος και το πρόσωπο του Χριστού που είναι ο κάθε Χριστιανός.

Σε όλες τις εποχές η Εκκλησία ήταν πλουτισμένη από εκλεκτά μέλη τα οποία με τη χάρη του Θεού προσπάθησαν και πέτυχαν στην επίγεια ζωή τους να μιμηθούν το Χριστό και να γίνουν υπόδειγμα για κάθε Χριστιανό.

Αδελφοί μου και αδελφές μου, πανηγυρίζοντας σήμερα τη μνήμη του μεγαλομάρτυρα Γεωργίου, μας δίνεται μια νέα ευκαιρία να πειστούμε πως παρά τις αδυναμίες μας, την αμαρτία μας, τα ελαττώματά μας, μπορούμε με τη χάρη του Θεού, να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση του Ιησού: «όποιος θέλει να έλθει πίσω μου ας πάρει το σταυρό του και ας με ακολουθήσει».

Αυτή η πρόσκληση δεν έγινε μια φορά για πάντα αλλά γίνεται κάθε στιγμή και στην κάθε μία και στον κάθε ένα από μας. Και κάθε φορά που πανηγυρίζουμε τη μνήμη των αγίων, διαπιστώνουμε πως δεν είναι μια πρόσκληση που παραμένει θεωρητική αλλά με τη χάρη του Θεού εφικτή.  ΄Οπου πλεόνασε η αμαρτία, υπερπερίσσευσε η χάρη του Θεού, μας λέει ο Απόστολος Παύλος.

Ο Κύριος, με τη ζωοποιό χάρη του, μετατρέπει την αδυναμία μας σε παντοδυναμία και ενώ είμαστε αδύνατοι και ανίσχυροι μας καθιστά δυνατούς για να μπορούμε μαζί με τον Απόστολο Παύλο να λέμε: «Τα πάντα μπορώ χάρη στο Χριστό που μου δίνει τη δύναμη».

Κατά την τέλεση αυτής της θείας Μυσταγωγίας που είναι η μυστηριακή τέλεση του μαρτυρικού θανάτου αλλά και της αναστάσεως του Χριστού, ας ενώσουμε τις ικεσίες μας με τις ικεσίες του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου και ας ζητήσουμε από τον Παντοδύναμο Θεό να είναι ο συμπαραστάτης  στους σημερινούς μάρτυρες της Εκκλησίας, οι οποίοι φορτωμένοι το βαρύ σταυρό της αδικίας, της φτώχειας, της αρρώστιας, της έλλειψης κατανόησης και της μοναξιάς ανηφορίζουν μαζί με το Χριστό προς την κορυφή του Γολγοθά.

Ας ζητήσουμε και το έλεός του γιατί πολλές φορές αντί να δίνουμε μαρτυρία της αγάπης μας προς το Θεό και τον συνάνθρωπό μας, δημιουργούμε μάρτυρες κάνοντας τον αδελφό μας να υποφέρει εξ αιτίας μας, αγνοούμε και αδιαφορούμε για τον συνάνθρωπό μας, βάζοντάς τον στο περιθώριο της ζωής μας, δεν σεβόμαστε τη ζωή του, δεν συμμεριζόμαστε τον πόνο του, περνούμε αδιάφορα από κοντά του ακόμη κι όταν τον βλέπουμε πληγωμένο και πεσμένο στη γη κάτω από το βάρος του σταυρού του.

Πολλές φορές, για ό,τι κακό συμβαίνει γύρω μας, δεν αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας, επιρρίπτουμε στους άλλους την ευθύνη και λίγες φορές ή και καμία παραδεχόμαστε τα δικά μας λάθη. Θέλουμε οι άλλοι να μας προσέχουν, να μας υπηρετούν, να σηκώνουν το σταυρό μας, να μας λυπούνται, όμως σε μας υπάρχουν μόνο ίχνη αγάπης για τους άλλους ή καμιά φορά λείπουν και αυτά. Βλέπουμε τους άλλους να υποφέρουν και λυπούμαστε, αλλά από απόσταση, δεν κινούμαστε προς το μέρος τους, αλλάζουμε δρόμο, είμαστε δίπλα τους αλλά δεν τους αγγίζουμε για να μη μολυνθούμε, τους αναθέτουμε σε κάποιο τυχαίο και περαστικό Σαμαρείτη, κι εμείς αδιάφοροι συνεχίζουμε το δρόμο μας. ΄Όμως η συμπεριφορά αυτή δεν είναι χριστιανική, δεν μας οδηγεί στη σωτηρία αλλά στην απομόνωση και την καταστροφή.

Ας ζητήσουμε κατ’ αυτήν την πανήγυρη, με τις ικεσίες του Αγίου Γεωργίου, ο Κύριος να μας δώσει τη χάρη να συνεχίσουμε την πορεία μας προς το Πάσχα, πρόθυμοι να σηκώσουμε και το δικό μας σταυρό και να τον φέρουμε μέχρι την κορυφή αλλά και βοηθώντας  και τον αδελφό μας ως άλλος Κυρηναίος να φέρει το δικό του σταυρό, έτσι μόνο και μαζί με το Χριστό θα τον μετατρέψουμε σε ανάσταση. ΑΜΗΝ».

Τον εορτασμό  τίμησε με την παρουσία του στη Θεία Λειτουργία και ο Αντιδήμαρχος Πάρου κ. Εμμανουήλ Μαλαματένιος.

Μετά τη λήξη της τελετής, προσφέρθηκε σε όλους τους παρισταμένους γευστικό κέρασμα που είχαν επιμελώς  προετοιμάσει   οι κυρίες της ενορίας. Στη συνέχεια ανταλλάξαμε εγκάρδιους χαιρετισμούς  και ευχές  και αποχωρήσαμε για να προλάβουμε το βραδινό πλοίο. Υποσχεθήκαμε  όμως να ξανασυναντηθούμε σε  μελλοντική εκδήλωση στην Πάρο ή στη Νάξο αφού  βρισκόμαστε τόσο κοντά και μπορούμε να αναπτύξουμε γέφυρες επικοινωνίας των ενοριών μας.

λπ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου