ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΑΓΙΩΣΥΝΗΣ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΑΓΙΩΣΥΝΗΣ
 

Όλοι οι χριστιανοί επιθυμούν να γίνουν άγιοι, δηλαδή πρόσωπα που βρίσκονται σήμερα στον Παράδεισο, διότι (ανεξάρτητα αν έγινε ή όχι η καταγραφή του ονόματός τους στο αγιολόγιο της Εκκλησίας), έζησαν την επίγεια ζωή τους με μεγάλη αγάπη και με ηρωικές αρετές.
Σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία της Καθολικής Εκκλησίας, υπάρχουν τρεις βαθμίδες για να φθάσει κανείς αγορευτεί επισήμως ως άγιος από την Εκκλησία. (κάτι δηλαδή σαν την απονομή των τριών μεταλλίων που δίνονται στους αγώνες, το αργυρό, το ασημένιο και το χρυσό που απονέμονται στο τιμητικό βάθρο).
Στην αρχή γίνεται για τον υποψήφιο άγιο μία έρευνα σε τοπικό εκκλησιαστικό επίπεδο και δημιουργείται ο σχετικός φάκελος. Στη συνέχεια αυτός ο φάκελος μεταφέρεται στη Ρώμη και αφού μελετηθεί αποδίδεται ο τίτλος «όσιος» σε κάποιο πρόσωπο που στην επίγεια ζωή του έζησε τις αρετές της πίστης, ελπίδας και αγάπης σε βαθμό ηρωικό.

Για να αναγνωστεί κάποιος ως «μακάριος» πρέπει να αποδειχθεί και να αναγνωριστεί από την Εκκλησία ότι έγινε ένα θαύμα με τις ικεσίες του οσίου. Ειδική Επιτροπή, αποτελούμενη από θεολόγους και ειδικούς επιστήμονες χριστιανούς και μη αλλά και μη πιστεύοντες, πρέπει να αποφανθεί ότι αυτό που συνέβη ήταν πέραν από τις δυνατότητες της επιστήμης.

Η πρώτη και πιο υψηλή βαθμίδα που είναι ο «άγιος» απαιτεί ένα νέο θαύμα που πρέπει να αποκτηθεί με τις ικεσίες του μακαρίου και να αναγνωριστεί και πάλι από την κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας στη Ρώμη. Ο Επίσκοπος όμως της Ρώμης έχει την εξουσία, να ανακηρύξει κάποιον μακάριο ως άγιο χωρίς να απαιτηθεί και δεύτερο θαύμα.

Οι μακάριοι τιμούνται στην τοπική Εκκλησία και η άγιοι στην ανά τον κόσμο Εκκλησία.
+Ν 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

10 Δεκεμβρίου μνήμη της Παναγίας του Λορέτο

  Το προσκύνημα της Παναγίας του Λορέτο κτίστηκε στον τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση τοποθετήθηκε η κατοικία της Παναγίας που είχε μεταφερθεί με θαυματουργό

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου