Οι προσπάθειες του Πάπα Φραγκίσκου για την Ειρήνευση στην Ουκρανία

 

O Πάπας Φραγκίσκος και η διπλωματία της Αγίας Έδρας προσπαθούν με όλα τα μέσα για τη λήξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την εξεύρεση  μιας ειρηνικής λύσης. Έχουμε ήδη παρουσιάσει τα ταξίδια και την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει κάνει προσωπικά ο Καρδινάλιος Κ. Krajewski και η Ομάδα Εργασίας (CR4U) των μεγαλύτερων διεθνών καθολικών οργανώσεων αλληλεγγύης, δηλ. Κάριτας, JRS των πατέρων Ιησουιτών, Ιπποτών της Μάλτας, Καθολικής Επιτροπής Μετανάστευσης και εκπρόσωπων των Ιεραρχιών της Ε.Ε. και της Ευρώπης (CCEE – COMECE) οι οποίες έχουν συστήσει Ομάδα Εργασίας (με τα αρχικά, “CR4U”) για το συντονισμό προσπαθειών ανακούφισης του ουκρανικού πληθυσμού που παραμένει στα σπίτια του.

Πάνω από 150 δημόσιες εκκλήσεις έχει απευθύνει ο Ποντίφικας για τη λήξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Ακόμα και στο Καζακστάν ταξίδεψε, μήπως συναντούσε τον Ρώσο Πατριάρχη. Στην αρχή είχε χαρακτηρισθεί φιλορώσος (γιατί ανέφερε ότι η ανησυχία της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν εύλογη) και «δεν είχε καταλάβει καλά τον Ντοστογιέφσκι», που είναι γνωστό ότι θαυμάζει ως συγγραφέα. Το τελευταίο του το είπε, σε κατ` ιδίαν συνάντηση, ο Σεβασμιότατος Stanislav Shevchuk, επίσκοπος των ελληνορύθμων στην Ουκρανία, εξηγώντας ότι όπως ο γερμανικός πολιτισμός δεν εμπόδισε την άνοδο του ναζισμού στη χώρα έτσι συμβαίνει και στη Ρωσία στην εποχή μας. Ζήτησε από τον Πάπα να απευθύνει μήνυμα προς το δοκιμαζόμενο λαό του και πράγματι αυτό συνέβη στις 24/11, στους 9 μήνες απ την έναρξη του πολέμου

Τις τελευταίες μέρες είναι η σειρά της ρώσικης πλευράς να κατηγορήσει τον Πάπα για «ρατσιστικά σχόλια»! Αφορμή η απάντηση του Ποντίφικα, για τη βαναυσότητα που παρατηρείται στις ρώσο–ουκρανικές συγκρούσεις, σε συνέντευξη στο περιοδικό των Ιησουιτών «America». Είπε ότι ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι ρώσοι στρατιώτες από περιοχές που είχαν δεσμούς (χριστιανικούς ή πολιτιστικούς) με την Ουκρανία αλλά και από απομακρυσμένες περιοχές της ρώσικης Ομοσπονδίας (Τσετσενία, Μπαράτ κλπ).  Ο Λαβρόφ, ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, έγινε έξαλλος με αυτές τις δηλώσεις! Ο χαρακτηρισμός ως βάναυσου τμήματος των στρατιωτών μας, λόγω καταγωγής, είναι ρατσιστικός είπε και δείχνει τη μη ορθή κρίση της Αγίας Εδρας κλπ.

Ας δεχθούμε ότι δεν ήταν «πολιτικά ορθή» (γιατί ιστορικά μάλλον είναι…)  η απάντηση του Πάπα. Γεγονός είναι ότι βαναυσότητες υπάρχουν και το θέμα είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες όχι να εξηγηθούν! Ας ελπίσουμε, να βρεθούν ζωντανοί  οι εξαφανισθέντες, εδώ και μια εβδομάδα, στο υπό ρώσικη κατοχή τμήμα της Ουκρανίας, οι πατέρες Ivan Levytskyi και Bohdan Geleta.   

Ας επιτραπεί η πρόβλεψη ότι η Ουκρανία θα ξαναδυσαρεστηθεί με την Αγία Εδρα, γιατί η τελευταία δεν μπορεί να συμφωνήσει με την πρόσφατη απόφαση περί «κατάργησης» της φιλορωσικής ουκρανικής εκκλησίας. 

Ολα αυτά απλά αποδεικνύουν ότι η Αγία Εδρα και ο Πάπας προσωπικά ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ. Χωρίς να παίζει πολιτικά παιχνίδια και να εξυπηρετεί σκοπιμότητες. Και αυτό ο δοκιμαζόμενος λαός το καταλαβαίνει…  

 Πληροφόρηση και φωτογραφία από Vatican News

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

  μέλος της Συνοδικής Επιτροπής  “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου