Παγκόσμιο Κύπελλο ποδόσφαιρου στο Κατάρ: «κόκκινη κάρτα» για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Στις 20-11-22 ξεκίνησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Εθνικών Ομάδων στο Κατάρ, προσφέροντάς μας υψηλό ποδοσφαιρικό θέαμα. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε την πρωταθλήτρια Χώρα. Καλό όμως είναι να μην ξεχάσουμε πώς έγιναν τα έργα κατασκευής των γηπέδων που φιλοξένησαν το Μουντιάλ. Δηλαδή με παντελή έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αλλοδαπών εργαζομένων στη Χώρα!

Αυτό δε συνέβη « ειδικά» στους εργαζόμενους στα δημόσια έργα: κάτω από 50 βαθμούς θερμοκρασία, χωρίς σοβαρά μέτρα ασφαλείας και ζώντας σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται σε 6.500 οι νεκροί εργάτες!!! Αλλά συμβαίνει «γενικά» και κατά όσων μεταναστών, κυρίως γυναικών, ζουν και εργάζονται εξυπηρετώντας τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών του Κατάρ (φροντίδα σπιτιού, αρρώστων, παιδιών).

Περισσότερες από 175.000 οικιακές εργαζόμενες, κυρίως από την νοτιανατολική Ασία (Φιλιππίνες, Ινδία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Σρι Λάνκα) ζουν στη Χώρα. Απασχολούνται 15-20 ώρες την ημέρα χωρίς δικαιώματα και διαμένουν σε καταλύματα που δεν πληρούν τις στοιχειώδεις ανάγκες. Πληρώνονται με 230-280 ευρώ το μήνα, ελάχιστα για το κόστος ζωής της Χώρας, αλλά και αυτά τα στέλνουν στις πατρίδες τους για να ζήσουν οι οικογένειές τους…

Χώρες όπως το Νεπάλ στηρίζονται ιδιαίτερα στα εμβάσματα από το Κατάρ.

Η γερμανική εκκλησία, μέσω της ανθρωπιστικής οργάνωσής της Missio, ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης για την κατάσταση στο Κατάρ. Όσο τα φώτα της δημοσιότητας είναι στο Κατάρ είναι ευκαιρία να πιεσθεί η Χώρα για να βελτιώσει τη νομοθεσία της σε θέματα εργασιακών αλλά και ευρύτερων δικαιωμάτων. Βασικό πρόσωπο για «να τρέξει» την καμπάνια πληροφόρησης επιλέχθηκε η γνωστή στη Χώρα για το έργο της στην εκπαίδευση και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Βενεδικτίνη μοναχή Mary John Mananjin, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες. Η αφίσα με τη μοναχή να δείχνει «κόκκινη κάρτα» στο Κατάρ έχει κατακλείσει τα ΜΜΕ.

Δυστυχώς, όπως και σε πολλές άλλες Χώρες οι γυναίκες οικιακοί βοηθοί αντιμετωπίζουν σοβαρότατο κίνδυνο (κατά 90% έχει υπολογισθεί!), να υποστούν κακοποιήσεις και βιασμούς από τους εργοδότες τους στο Κατάρ!

Τα θύματα, αν το καταγγείλουν, κινδυνεύουν να τιμωρηθούν, με φυλακή ή μαστίγωμα, για σχέσεις εκτός γάμου, ενώ οι θύτες παραμένουν ατιμώρητοι.

Ας μη σκεφθεί κάποιος ότι «έτσι λέει ο νόμος του Ισλάμ», γιατί αυτό δεν ισχύει σε όλες τις μουσουλμανικές Χώρες, πρόκειται για απαρχαιωμένη νοοτροπία ότι ο άνδρας έχει δήθεν περισσότερα δικαιώματα από τη γυναίκα…

Πληροφόρηση από Asia News .it

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη”

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ μνήμη της Αγίας Ανθούσας

Κόρη του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ε’ του Κοπρώνυμου γεννήθηκε γύρω στο 750 στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κοπρώνυμος με την πολιτική του ενδυνάμωσε κατά πολύ την αυτοκρατορία, ήρθε

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 17 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 15. Η εγκράτεια Αγαπητοί αδελφοί

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 17 Απριλίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου